Το μωρό μου – 6ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 6ος μήνας - 2η εβδομάδα

Κάθε εβδομάδα όλο και προστίθενται νέα στοιχεία στην προσωπικότητα του μωρού σου. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το μωρό σου τους γύρω του, ποιός είναι ο αγαπημένος του χώρος στο σπίτι, ποιούς προτιμά να έχει κοντά και ποιους δεν συμπαθεί τόσο πολύ. Επίσης, έρχονται να προστεθούν και χαρακτηριστικά, τα οποία δείχνουν την προδιάθεσή του να είναι ντροπαλό ή όχι τόσο, κοινωνικό, αεικίνητο ή πιο ήσυχο και διακριτικό.   

6min2evd

Μια βόλτα με το μωρό θα του δώσει και νέα ερεθίσματα, για να μπορέσει να συγκεντρώσει κι άλλες πληροφορίες σχετικά με τον έξω κόσμο και τον τρόπο που λειτουργεί. Η φύση, ο ήλιος, η θάλασσα, ο αέρας και οι ενδείξεις που θα λάβει από την επαφή μαζί τους, λειτουργούν θετικά για το μωρό, ανοίγοντας νέους αναπτυξιακούς δρόμους στην εξέλιξή του. Οι αισθήσεις αναπτύσσονται και το μωρό καταγράφει στον εγκέφαλό του τις απαντήσεις που χρειάζεται και που θα χρησιμοποιήσει αργότερα, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα…

Εσύ η μητέρα…

Αλήθεια, όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, παρατηρείς τι κάνουν οι υπόλοιπες μανούλες; Πώς συμπεριφέρονται στα μωρά τους; Τι κοινό έχετε και ποιες διαφορές εντοπίζεις; Μήπως το δικό τους μωρό φαίνεται περισσότερο αναπτυγμένο από το δικό σου και γιατί να συμβαίνει αυτό; Είναι απόλυτα λογικό να σκέφτεσαι έτσι, ειδικά όταν το μωρό βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο αλλαγών, όπως ο 6ος μήνας. Να θυμάσαι, όμως, ότι το κάθε μωρό είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Ο μόνος που μπορεί να σου πει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αναπτυξιακές ικανότητες του μωρού, ή αν αποκλίνει αναπτυξιακά από το επίσημο χρονοδιάγραμμα, είναι ο ιατρός. Μια απόκλιση μπορεί να είναι προσωρινή, βέβαια, καθώς ενδεχομένως να οφείλεται στην προσήλωσή του για την εξέλιξη μιας δεξιότητας σε σχέση με μια άλλη ή να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καλύψει τον χρόνο. Παρόλα αυτά, αν ο ιατρός δεν ανησυχεί, ούτε εσύ έχεις λόγο να το κάνεις. Στην επόμενη κιόλας χρονική περίοδο, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και να επιταχύνει ελαφρώς! Απόλαυσε την ανάπτυξή του, όπως εκείνο την ορίζει, και όλα θα πάνε καλά!

Το μωρό μου βιώνει το «άγχος του αποχωρισμού»…

Σημάδι στρες ή σημάδι… «ωριμότητας»; Το «άγχος του αποχωρισμού» είναι μια φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία το μωρό, όπως και η μητέρα, έπειτα από το απόλυτο δέσιμο των προηγούμενων μηνών, είναι πλέον σε θέση να μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον για κάποιες στιγμές. Ο αποχωρισμός της μητέρας από το μωρό διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό. Στις δυτικές χώρες, οι μητέρες τείνουν να ωθούν το μωρό στην αυτονομία από πολύ μικρή ηλικία. Σε άλλους πολιτισμούς, τα βρέφη σπάνια αποχωρίζονται τη μητέρα τους πριν τον 12ο μήνα της ζωής τους. Η μητέρα το βιώνει πολύ νωρίτερα, καθώς έχει αντίληψη του γεγονότος, ως ενήλικη. Σε αυτή τη φάση, έρχεται να το βιώσει περισσότερο συνειδητά και το μωρό όμως… Κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανάπτυξης που έχει ήδη καλύψει εγκεφαλικά, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ότι η μητέρα του λείπει, να συνειδητοποίει ποια είναι και γιατί του λείπει, αλλά και να κατανοεί ότι δεν έχει άλλον τρόπο να την φωνάξει πίσω, εκτός από το κλάμα. Το μωρό αγχώνεται με τις πληροφορίες που εγκαθίστανται στο κεφαλάκι του και προσπαθεί να τις διαχειριστεί. Είναι τα πρώτα δείγματα μιας, ας πούμε, «ωριμότητας», καθώς για πρώτη φορά το μωρό μπορεί να βαδίζει στα χνάρια της λειτουργίας των ενηλίκων. Και αυτά είναι μόνο τα πρώτα δείγματα… Περίπου από τον 10ο μήνα μέχρι και τον 18ο μήνα, τα σημάδια του άγχους θα γίνουν εντονότερα. Προς το παρόν, φρόντισέ το, κράτησέ το και απόλαυσε την αποκλειστικότητα της κορυφής στην καρδιά του, την οποία σου χαρίζει απλόχερο το μωρό σου!

Αναρωτιέσαι…. Έχει ανάγκη το μωρό από extra βιταμίνες ως συμπλήρωμα διατροφής;

Η βιταμίνη D συνιστάται από την πρώτη ημέρα κιόλας ως συμπλήρωμα για τα μωρά που θηλάζουν, αλλά και για τα μωρά που πίνουν λιγότερο γάλα από όσο πρέπει ημερησίως. Μικρές μόνο ποσότητες βιταμίνης D μεταφέρονται στο μητρικό γάλα, ενώ προστίθενται και στο ξένο γάλα, αν χρειαστεί. Γιατί είναι απαραίτητη να δοθεί στο μωρό; Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D μετά από έκθεση στον ήλιο. Όμως, το δερματάκι του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό, για να το υποβάλλουμε σε αυτή τη διαδικασία, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Κάθε έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών ανωμαλιών, ακόμη και καρκίνου του δέρματος, αλλά και την δημιουργία ρυτίδων αργότερα, καθώς η δράση του είναι προσθετική, όσο το δέρμα «καίγεται» από την θερμότητα. Το αντηλιακό κρατά μακριά την επικίνδυνη ακτινοβολία, αλλά κρατά μακριά και τις ακτίνες που συντελούν στην παραγωγή της βιταμίνη D, οπότε παρέχεται συμπληρωματικά. Όσον αφορά άλλες βιταμίνες, ο ιατρός σου θα σου συστήσει (ή όχι) επιπλέον συμπληρώματα, καθώς η διατροφή του μωρού σταδιακά περνάει όλο και περισσότερο στην στερεά τροφή. Συνήθως, τα μωρά που τρέφονται με ικανοποιητική ποικιλία τροφών, δεν εμφανίζουν ανάγκη για συμπληρωματικές βιταμίνες. Βέβαια, αν είχες ένα πρόωρο μωρό ή τους προηγούμενους μήνες δεν σιτιζόταν σωστά με μητρικό γάλα, ενδεχομένως να έχει κάποιες ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Μην δώσεις κανένα συμπλήρωμα διατροφής ενηλίκων στο μωρό, όμως! Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο. Μόνο ο ιατρός θα σου πει αν και πόσο χρειάζεται να το βοηθήσεις διατροφικά.

Αυτή την εβδομάδα :

Μαθαίνω τη…νοηματική στο μωρό μου! Η γρηγορότερη αντιστοίχηση λέξεων και εικόνων για το μωρό μπορεί να επιτευχθεί αν εσύ η μητέρα όταν μιλάς για ένα αντικείμενο, το παριστάνεις κιόλας με τα χέρια σου! Αυτή την εβδομάδα, μαθαίνουμε λοιπόν τη νοηματική στο μωρό (αφού ακόμα δεν έχει γλωσσική ανάπτυξη) , για να αρχίσει να βάζει σε μια σειρά σιγά σιγά όλες τις πληροφορίες που συλλέγει καθημερινά. Ξεκίνα με καθαρές λέξεις, τις οποίες μπορείς να επαναλάβεις δυο τρείς φορές στο μωρό σου. Πες του «βιβλίο» και άνοιξε τις παλάμες σου σε αντίθετη φορά, ενώνοντάς τες στον καρπό. Πες του «αγκαλιά» και φέρε τα χέρια σου στο στήθος μπλεγμένα, όπως στη θέση του θηλασμού. Σταδιακά, οι πληροφορίες καταγράφονται και, όταν θα έρθει η στιγμή, θα του είναι πιο εύκολο να συνδέσει τις λέξεις, φέροντας στο μυαλό τις εικόνες που του έδωσες σήμερα…

Και καλή εβδομάδα!