Βιταμίνες και θηλασμός
Είναι μια καλή ιδέα να συνεχίσετε να παίρνετε τις βιταμίνες σας ενώ θηλάζετε, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα. Μετά από αυτό, μπορείτε να μεταβείτε σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα μετάλλου, ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες. Μπορείτε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας στην πρώτη επίσκεψη μετά τον τοκετό σας.Ένα συμπλήρωμα δεν υποκαθιστά μια ισορροπημένη δίαιτα, αλλά μπορεί να παρέχει κάποια επιπλέον ασφάλεια.
Εκτός από τα βιταμινούχα ή πολυβιταμινούχα σας, εξετάστε τα εξής συμπληρώματα:
Ασβέστιο: Ενώ η προγενέθλια βιταμίνη σας μπορεί να έχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, θα χρειαστείτε κάποια συμπληρωματική ποσότητα ασβεστίου, αν δεν τρώτε τουλάχιστον τρεις μερίδες καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι χυμοί των σιτηρών, η σόγια, το ρύζι και το ψωμί. Η συνιστώμενη δόση για τις γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι 1.000 mg ημερησίως. Μην υπερβαίνετε τα 2.500 mg ημερησίως από όλες τις πηγές.Υπερβαίνοντας αυτό το ασφαλές ανώτατο όριο μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, υπερασβεστιαιμία και νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να παρεμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του φώσφορου και του ψευδάργυρου από το σώμα σας.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών και τη συνολική υγεία. Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο και η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εμφάνισης καρκίνου ή διαβήτη και διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Η έκθεση στον ήλιο βοηθά το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Με την ευκαιρία, επειδή το μητρικό γάλα δεν παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, συζητήστε με το γιατρό του μωρού σας σχετικά με το να λαμβάνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της ραχίτιδας στα παιδιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν ένας άνθρωπος παίρνει αρκετή βιταμίνη D σε παιδική ηλικία μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως η οστεοαρθρίτιδα, αργότερα στη ζωή.
DHA: Το περιεχόμενο DHA του μητρικού γάλακτος σας εξαρτάται από τη διατροφή σας, ιδιαίτερα με το αν τρώνε ψάρια. Έτσι, αν η διατροφή σας δεν περιέχει τακτικά μερικά ψάρια κρύου νερού κάθε εβδομάδα, ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν DHA, όπως τα αυγά, θα μπορούσατε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.
Καλό θα ήταν να λαμβάνατε 200 mg DHA ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.