Φυσικός τοκετός

Φυσικός τοκετός

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται χωρίς επιπλοκές μέχρι την 40η εβδομάδα περίπου, οπότε και αρχίζει ο πραγματικός τοκετός. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που σας λένε πως όπου να ΄ναι θα γεννηθεί το μωρό σας.

Φυσικός τοκετός: Τα πρώτα σημάδια 

Το πρώτο σημάδι σ΄ ένα φυσιολογικό τοκετό έρχεται όταν νιώθετε συσπάσεις των μυών της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να μοιάζουν με κύματα πόνου δυσπεψίας ή με σουβλιές πόνου στη μέση.

Όσο πλησιάζει ο τοκετός , οι συσπάσεις έρχονται σε πιο τακτά διαστήματα και ο χρόνος ανάμεσα σε κάθε σύσπαση προοδευτικά ελαττώνεται. Ακόμα και τότε η έντασή τους μπορεί να ποικίλλει. Οι ίδιες οι συσπάσεις δεν αποτελούν πάντοτε αξιόπιστο σημάδι ενάρξεως του τοκετού.

Σ΄ όλη την εγκυμοσύνη η μήτρα κάνει συσπάσεις (προετοιμάζεται για τον τοκετό (αν και αυτές οι συσπάσεις σπάνια γίνονται αντιληπτές μέχρι τις τελευταίες λίγες εβδομάδες της εγκυμοσύνης)

Αν οι συσπάσεις δεν συνοδεύονται από άλλα σημάδια και δεν είναι πολύ συχνές, τότε πιθανώς δεν πρόκειται για τοκετό.

Καθώς ξεκινά η διαδικασία του τοκετού, η βλέννα που κατά την εγκυμοσύνη έχει σχηματίσει ένα διάφραγμα ανάμεσα στη μήτρα και τον κόλπο, αποβάλλεται με τη μορφή υγρών χρωματισμένων με αίμα.

Άλλο σημάδι του τοκετού μπορεί να είναι το σπάσιμο των μεμβρανών που περιβάλλουν το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπά» το μωρό σας.

Μπορεί τα υγρά να εμφανιστούν ως κηλίδες, μπορεί όμως να τρέξουν απότομα με ορμή. Και στις δυο περιπτώσεις , η ρήξη των μεμβρανών αποτελεί συνήθως σημάδι για το ότι ο τοκετός πλησιάζει. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το χρώμα των υγρών αυτών και να ενημερώσετε τον γιατρό σας (μπορεί να είναι διαυγή, πράσινα, αλλά στην περίπτωση που δείτε αίμα, καλέστε τον άμεσα-κάτι που έτσι κι αλλιώς θα κάνετε). 


Προετοιμασία για τον τοκετό

Αν πρόκειται να γεννήσετε σε μαιευτήριο, θα περάσετε μια διαδικασία προετοιμασίας. Θα υποβληθείτε σε κολπική εξέταση για να διαπιστωθεί πόσο έχει προχωρήσει ο τοκετός και ποια είναι η θέση του μωρού σας.

Σε μερικά μαιευτήρια συνηθίζεται , επίσης , να ξυρίζουν μέρος των τριχών του εφηβαίου ως μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων (μπορείτε να έχετε πληροφορηθεί από τον γιατρό σας για το καθεστώς που επικρατεί στο μαιευτήριο που θα γεννήσετε)


Το πρώτο στάδιο του τοκετού

Το πρώτο στάδιο αρχίζει με τις πρώτες συσπάσεις. Με κάθε σύσπαση , ο τράχηλος της μήτρας – το μέρος απ΄ το οποίο θα βγει το μωρό απ ΄την μήτρα – ανοίγει σιγά – σιγά.

Η μέση διάρκεια του αυτής της φάσης, μπορεί να είναι 12 ώρες για το πρώτο μωρό και 6-8 ώρες για τους επόμενους τοκετούς. Ωστόσο , για μερικές γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους μωρό, το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει πάνω από 24 ώρες (αν και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό) και για μερικές γυναίκες που έχουν αποκτήσει πολλά παιδιά μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά.

Όταν ο τράχηλος διασταλεί τελείως , υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο του τοκετού. Για μερικές γυναίκες , ο τοκετός μοιάζει να σταματά προσωρινά σ΄ αυτό το σημείο , ενώ άλλες νιώθουν ζέστη , μετά κρύο και με όλη αυτή την ένταση μπορεί να έχουν και τάση για εμετό.


Το δεύτερο στάδιο του τοκετού

Καθώς αρχίζει το δεύτερο στάδιο , οι συσπάσεις γίνονται πολύ πιο δυνατές και συνοδεύονται συνήθως από τάση για σπρώξιμο του μωρού προς τα έξω και κάτω.

Το μωρό πιέζει διαμέσου του τραχήλου και του κόλπου το τελικό τμήμα του εντέρου και προκαλεί την αίσθηση του ότι θέλετε να ενεργηθείτε.

Θα σας δοθούν οδηγίες να σπρώχνετε μόνο όταν έχετε συσπάσεις , έτσι ώστε οι δύο δυνάμεις να συνδυάζονται για την εξώθηση του μωρού εξοικονομώντας ενέργεια.

Ωστόσο , όταν επίκειται ο τοκετός μπορεί να σας πουν να σταματήσετε να σπρώχνετε , επειδή μια υπερβολικά ισχυρή εξώθηση θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια το σχίσιμο των ιστών του κόλπου σας απ΄ το κεφάλι του μωρού. Ιδανικά, το κεφάλι του μωρού θα πρέπει να διευκολυνθεί να γλιστρήσει προς τα έξω.

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού λήγει όταν το παιδί βγαίνει τελείως απ΄ το δίαυλο του τοκετού. Αυτή η φάση διαρκεί κατά μέσο όρο , μέχρι μια ώρα για το πρώτο μωρό και μέχρι μισή ώρα για τα επόμενα.

Μετά από την γέννηση του μωρού, ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το μωρό με τον πλακούντα μέσα στη μήτρα , δένεται και πιάνεται με λαβίδες σε δύο θέσεις – σε περίπου 100 χιλιοστά και 150 χιλιοστά απόσταση από την κοιλιά του μωρού. Ο λώρος κόβεται μετά ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία.


Το τρίτο στάδιο του τοκετού

Το τρίτο στάδιο του τοκετού είναι η έξοδος του πλακούντα. Η μήτρα σας συνεχίζει να συσπάται στην προσπάθεια της να αποκολλήσει τον πλακούντα απ΄ το τοίχωμα της μήτρας και να τον αποβάλει.

Αυτό προκαλεί λίγη αιμορραγία και μικρή προώθηση του ομφάλιου λώρου έξω από τον κόλπο. Για να επιταχύνει την έξοδο του πλακούντα ώστε να προληφθεί η πιθανότητα της αιμορραγίας μετά από τον τοκετό, η μαία θα τραβήξει ελαφρά το λώρο ενώ θα πιέζει προς τα κάτω την κοιλιά σας με το άλλο χέρι. Το τρίτο στάδιο του τοκετού διαρκεί συνήθως 15 περίπου λεπτά.

Μετά από την αποβολή του πλακούντα πιθανόν να σας κάνουν ένεση για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του σώματός σας να συσπάσει δυνατά τη μήτρα , ώστε να προληφθεί η υπερβολική αιμορραγία.

Κάθε σχίσιμο που έγινε στον κόλπο καθαρίζεται και ράβεται, πράγμα που δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου, μιας θα είστε σε θέση να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας όσο διαρκεί αυτό.

Βιβλιογραφία : « Μεγάλος Ιατρικός Οδηγός » - ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - Εκδόσεις Γιαλλέλη

Διαβάστε επίσης περισσότερα για τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού.