16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 104 - 116 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 80 γραμμάρια (μέγεθος: αχλαδιού)

16 εβδομάδες που δεν είσαι μόνη... στο σώμα σου! Και να σου πω ένα μυστικό; Ποτέ πια δεν θα είσαι μόνη, ακόμα και όταν γεννήσεις, ένας αόρατος ομφάλιος λώρος, θα σε «δένει» με το παιδί σου... για πάντα!
Τα πόδια του είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένα και το κεφάλι του πιο όρθιο από πριν. Έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα νύχια του, καθώς και το τριχωτό της κεφαλής. Τα αυτιά του, επίσης, είναι πολύ κοντά στην τελική τους θέση. Η καρδούλα του αντλεί τώρα 25 λίτρα αίματος κάθε ημέρα, κι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς το μωρό αναπτύσσεται. Η κορυφή της μήτρας σου είναι περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του ηβικού οστού και του αφαλού και οι στρογγυλοί σύνδεσμοι που την υποστηρίζουν παχαίνουν και τεντώνουν, καθώς αυτή μεγαλώνει.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

….Μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, πραγματοποιείται μια ακόμη εξέταση, που ονομάζεται Α-test; Αυτή αφορά την μέτρηση των επιπέδων 3 ορμονών στο αίμα και συνδυάζεται με υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου. Ως αποτέλεσμα θα λάβεις μια στατιστική ανάλυση που δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος το μωρό να πάσχει από κάποιο σύνδρομο, όπως το σύνδρομο Down, το οποίο οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Ο κίνδυνος αυξάνεται, όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η εγκυμονούσα, οπότε εδώ ο ιατρός σου μπορεί να σε συμβουλεύσει να υποβληθείς και σε αμνιοπαρακέντηση.

Η αίσθηση της κίνησης του μωρού μέσα στην κοιλίτσα έχει αρχίσει πλέον και είναι έντονη. Κάποιες έγκυες την περιγράφουν σαν ένα φτερούγισμα μιας πεταλούδας ή ακόμη και με φυσαλίδες νερού! Κάποιες άλλες μέχρι και την 18ης εβδομάδα δεν το νιώθουν τόσο έντονο, οπότε αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μην σε πιάνει άγχος. Κάθε μωράκι έχει τη δική του προσωπικότητα! Αφουγκράσου καθημερινά την κινητικότητά του, είναι δείγμα υγείας! Αν παρατηρήσεις μειωμένη κινητικότητα (ή ακόμη χειρότερα, καμία κινητικότητα), επισκέψου τον ιατρό για μια μικρή εξέταση. Στο τρίτο τρίμηνο, οι κλωτσιές πλέον θα μπορούν να μετρηθούν μία προς μία, αλλά προς το παρόν αρκέσου σε μικρές δόσεις από σπρωξίματα…

Η περίπτωση μιας τυχόν αποβολής έχει περιοριστεί πάρα πολύ, αλλά έχε στο νου ότι σε περίπτωση που ανεβάσεις πυρετό, κάνεις εμετούς ή έχεις ισχυρές οσφυαλγίες ή εκκρίσεις από τον κόλπο ή δεις περισσότερες από 4-5 συσπάσεις της μήτρας σε διάστημα μίας ώρας, ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό σου!

Το βάρος σου αυξάνεται σιγά σιγά, αλλά μην μπεις στη διαδικασία να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού από τον φόβο μην πάρεις περιττά κιλά. Ρώτησε τον ιατρό σου για την εξέλιξη του βάρους σου και ακολούθα τις συμβουλές του… για να είσαι εσύ καλά και το μωρό καλύτερα!

Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό που περιλαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Βάλε στο πρόγραμμα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας και αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ, όσο μπορείς (ναι, ξέρω σου είναι δύσκολο) απέφευγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα συσκευασμένα σνακ. Μπορεί να σε εκπλήξει πόσο νόστιμο θα σου φανεί ένα παγωμένο γιαούρτι ή ένα μίλκ σέικ φρούτων! Και νερό, πολύ νερό!

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Τι θα έλεγες να έγραφες το πρώτο γράμμα στον θησαυρό σου; Μια επιστολή από τη μανούλα προς το μωρό της... Λέξεις, σκέψεις και συναισθήματα, για να τα διαβάσει τα επόμενα (αρκετά) χρόνια. Ακολούθα την καρδιά σου και το ένστικτό σου και εμπνεύσου από την εικόνα τη δική σου μαζί με το μωρό σου αγκαλιά! Περίγραψε τα όνειρά σου, τις ελπίδες σου, τα σχέδιά σου για εκείνο. Αν πάλι δεν σου είναι εύκολο να εκφραστείς με λέξεις, κάντο με ζωγραφιές! Κόψε και κόλλησε φωτογραφίες από περιοδικά για νέους γονείς και φτιάξε το προσωπικό σου κολάζ, μόνο για σένα και το μωρό σου!

Καλή εβδομάδα… και καλές γραφές!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος