27η εβδομάδα εγκυμοσύνης
ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 34 εκατοστά
Βάρος μωρού : 1 κιλό (ή λίγο παραπάνω)
Το μωράκι μας έγινε 1… κιλού! Μπορείς να το γιορτάσεις μαζί του, σε νιώθει! Τώρα, κοιμάται και ξυπνά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανοίγει και κλείνει τα μάτια του και πιπιλά τα δάκτυλά του. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και περνούν οι μέρες, μπαίνοντας σιγά σιγά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό πιάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα. Ο εγκέφαλος του είναι πολύ πιο ενεργός. Επίσης, έχει μεγάλη κινητικότητα, κάτι αναμενόμενο και υγιές. Αν και οι πνεύμονες είναι ακόμη αρκετά ανώριμοι, αν φανταζόμασταν ότι θα γεννιόταν τώρα, θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό και να λειτουργήσουν!
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;
….Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν διπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι; Πήγαινε λοιπόν στον μανάβη, προμηθεύσου μια καλή ποσότητα από φρέσκες κατακόκκινες πιπεριές και χρησιμοποίησέ τες στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, συμπληρωματικά με άλλα λαχανικά και φρούτα. Μπορείς να τις καταναλώσεις ωμές σε σαλάτα ή ακόμη και ψητές ή βραστές σε σάλτσες. Γενικά, τα ωμά λαχανικά «κρατούν» καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα μαγειρεμένα. Από την άλλη, τα μαγειρεμένα είναι περισσότερο εύπεπτα. Δοκίμασε εναλλακτικούς τρόπους και σίγουρα θα βρεις αυτόν που σου ταιριάζει!
Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τελειώνει, αλλά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάποια νέα συμπτώματα. Η μήτρα πιέζει τις φλέβες που μεταφέρουν το αίμα από τα πόδια στην καρδιά, αλλά και τα νεύρα του κορμού σου. Και έχουμε.. κράμπες στις γάμπες! Δοκίμασε να ισιώνεις το πόδι και στη συνέχεια να λυγίζεις ελαφριά τα δάκτυλα προς τα μπρος, προς την κνήμη, είναι ανακουφιστικό! Ψέματα δεν θα σου πούμε, οι κράμπες μπορεί να γίνουν εντονότερες όσο περνούν οι εβδομάδες. Ίσως πιο συχνές το βράδυ, αλλά και την ημέρα θα είναι αρκετές οι στιγμές που θα νιώθεις την κράμπα να σε… επισκέπτεται. Μήπως να επωφεληθείς της κατάστασης απολαμβάνοντας ένα ωραίο μασάζ από τον σύντροφο, όταν σου συμβαίνει αυτό;
Για το τέλος, σου αφήσαμε κάτι αρκετά σοβαρό, στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση. Μέσα στα πονάκια που έχεις, σε όλα τα περίεργα, και κυρίως άγνωστα, συναισθήματα που βιώνεις, μπορεί κάποιες φορές να μπερδεύεσαι αν αυτό που νιώθεις εκείνη τη στιγμή είναι φυσιολογικό ή όχι.
Γι αυτό, εμείς σου δίνουμε κάποια… hints, ώστε, αν βρεθείς αντιμέτωπη με τα παρακάτω συμπτώματα, να μην τα παραβλέψεις, αλλά να ενημερώσεις άμεσα τον ιατρό σου. Ανάλογα με το ιστορικό της υγείας σου, την κατάσταση της μέχρι τώρα εγκυμοσύνης σου, αλλά και την εβδομάδα κύησης στην οποία βρίσκεσαι, μπορεί να κρίνονται λιγότερο ή περισσότερο επείγοντα.
Πάμε λοιπόν…
Αν πριν την 37η εβδομάδα κύησης, δεις/αιστανθείς: πυελική πίεση (ένα αίσθημα σαν το μωρό να ωθείται προς τα κάτω), κράμπες ή πόνος στην κοιλιά όπως είχες στην περίοδό σου ή περισσότερο από 4 συστολές μέσα σε μια ώρα, αύξηση κολπικών εκκρίσεων, κηλίδες αίματος ή σκουρόχρωμη βλέννα.
Αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της κύησης, δεις/αιστανθείς: το μωρό να κινείται ή να κλωτσάει λιγότερο από το συνηθισμένο, κάποιο επίμονο κοιλιακό άλγος, κάψιμο κατά την ούρηση, επίμονο εμετό που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη, θολή όραση ή «μιγάκια», μούδιασμα και δυσκολία στην ομιλία, έντονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια, ταχεία αύξηση βάρους (πάνω από 4 κιλά την εβδομάδα), άνισα σε μέγεθος πρησμένα άκρα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια που διαρκεί πάνω από 24 ώρες, έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα.
Ενδεχομένως κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα να δείχνουν μια απλή ίωση, αλλά πώς μπορείς να είσαι σίγουρη; Μη φοβηθείς να μιλήσεις στον ιατρό σου, εκείνος ξέρει κι αν δεν είναι κάτι σοβαρό, θα σε καθησυχάσει.
27η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!
Ήρθε η ώρα να σκεφτείς αν και που μπορείς να κάνεις μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Αυτά τα «μαθήματα», θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς καλύτερα για την γέννα του μωρού σου, την φροντίδα, αλλά και το τάϊσμα του. Πέρα από τις ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης που θα σε μάθουν και οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες κατά τον τοκετό, θα σε βοηθήσουν να απαντήσεις και άλλα ερωτήματα, όπως το τι συμβαίνει κατά την γέννα, πώς θα διατηρήσεις μια καλή προσωπική υγιεινή μετά την γέννα, πώς να αντιμετωπίσεις τα έντονα συναισθήματα του πρώτου καιρού μετά τον τοκετό και άλλα πολλά! Ρώτα τον ιατρό σου, εκείνος θα σε κατατοπίσει για το πώς να κινηθείς σχετικά.
Καλή εβδομάδα… και καλά μαθήματα!
Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος