34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 44 εκατοστά
Βάρος μωρού : 2.3 κιλά

Και ναι, περίπου 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης μένουν μέχρι να ακούσεις για πρώτη φορά το κλάμα του μωρού σου και να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Προς το παρόν, το μικρούλι σου συνεχίζει την ανάπτυξή του μέσα στο σώμα σου. Αν είναι το πρώτο σου παιδί, μπορεί να έχει γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω, σαν να έχει ήδη πάρει θέση για την έξοδό του στον κόσμο μας. Δεν είναι όμως, αυτή η τελική θέση που θα πάρει όταν φτάσει όντως στον τοκετό, οπότε είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και πάλι στάση. Συνεχίζει να δοκιμάζει, να καταπίνει, αλλά και να ουρεί αμνιακό υγρό σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτή τη φάση, ο χώρος μέσα στον αμνιακό σάκο έχει περιοριστεί σημαντικά, οπότε από εδώ και πέρα θα το νιώθεις να κουλουριάζεται σφιχτά!

Πλέον, αν δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες για έναν πρόωρο τοκετό. Αλλά κι αν φοβάσαι για κάτι τέτοιο, να σου πούμε ότι τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 34ης και 37ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν στην θερμοκοιτίδα για λίγες ημέρες, αλλά γενικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Οι κόκκινες κηλίδες που τυχόν πρόσεξες προχθές στην κοιλιά σου (ή στους μηρούς ή στους γλουτούς), που σε φαγουρίζουν και πολύ, είναι συμπτώματα μιας άβολης (αλλά ακίνδυνης) κατάστασης, που λέγεται «κνήφη της κύησης»; Τα δερματολογικά προβλήματα είναι συνηθισμένα κατά την εγκυμοσύνη. Η κνήφη της κύησης αποτελεί πιθανώς συνδυασμό κνησμού της εγκύου και ατοπικής προδιάθεσης και εμφανίζεται στο 20% περίπου των γυναικών σε ενδιαφέρουσα (δηλαδή, περίπου σε 1 στις 300 εγκύους). Τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν έως και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Ως θεραπεία, συνήθως δίνεται κάποια τοπική χρήση κρέμας, εφόσον ο ιατρός το επιτρέψει, βεβαίως.

Και με όλα αυτά, η μεγάλη ημέρα απέχει πλέον μόνο λίγες εβδομάδες! Θα ήταν καλό λοιπόν τώρα να μιλήσεις με τον ιατρό σου για το νοσοκομείο που συνεργάζεται, να κάνεις μια επίσκεψη για να εξοικειωθείς με τον χώρο και φυσικά, να μιλήσεις μαζί του και για το οικονομικό σκέλος της γέννας.
Επίσης, σκέψου τι προτιμάς ως προς τον τρόπο που θέλεις να γεννήσεις, αν και έχε υπόψη σου ότι η απόφασή σου αυτή μπορεί να ανατραπεί στο τέλος. Συζήτησε με τον ιατρό σου σχετικά με τις εναλλακτικές και δείτε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου. Από εκεί και πέρα (και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που να επιβάλλει μια συγκεκριμένη μέθοδο), η επιλογή είναι δική σου!

Γενικά, μπορούμε να σου πούμε ότι η φυσιολογική γέννα είναι περισσότερο επώδυνη όσο διαρκεί (τα ζεις έντονα όλα, εκτός αν κάνεις επισκληρίδιο), αλλά ο οργανισμός στη συνέχεια επανέρχεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα (το σώμα μας είναι φτιαγμένο έτσι από τη φύση), καθώς επίσης, είναι και πιο οικονομική. Η γέννα με καισαρική δεν έχει καθόλου πόνο στην αίθουσα τοκετού (γίνεται με ολική αναισθησία ή επισκληρίδιο), αλλά έχει δυσκολότερη ανάρρωση, περισσότερες ημέρες νοσηλείας και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.

34η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Για να μπορέσεις να έχεις όλη την προσοχή σου στο νεογέννητο, πρέπει αναγκαστικά να αφήσεις πίσω κάποιες δουλειές του νοικοκυριού σου, τουλάχιστον με τον τρόπο που τις ήξερες μέχρι τώρα. Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη λοιπόν! Προμηθεύσου με τα απαραίτητα προϊόντα που μπορούν να φυλάσσονται σε ντουλάπια, όπως κονσέρβες, πολυσυσκευασίες, μακαρόνια, ρύζι κτλ, ακόμη και απορρυπαντικά και άλλα είδη καθαρισμού για το σπίτι. Πάρε λίγα περισσότερα, μην τρέχεις τελευταία στιγμή (δεν θα έχεις τον χρόνο που έχεις μέχρι τώρα). Ιδέα! Μπορείς να μαγειρέψεις κάποια πιάτα ή να ετοιμάσεις μερίδες κρέατος και ψαριού (καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε μερίδες) και να τα καταψύξεις, μέχρι τη χρήση τους!

Καλή εβδομάδα… και καλή αποθήκευση!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος