36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 46 εκατοστά
Βάρος μωρού : 2.75 κιλά

Από την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης, επιτέλους… μπαίνεις στον μήνα σου! Από εδώ και πέρα, μπορεί να γεννήσεις από στιγμή σε στιγμή. Προετοιμάσου λοιπόν για την πιο όμορφη περιπέτεια της ζωής σου! Το μωρό σου στο τέλος της εβδομάδας, πάντως, θα είναι πανέτοιμο να σε γνωρίσει! Αν είναι το πρώτο σου παιδί, είναι πολύ πιθανό να έχει πάρει θέση, δηλαδή με το κεφαλάκι του προς τα κάτω. Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις στην πόρτα το βαλιτσάκι του μαιευτηρίου; Νομίζω πώς ναι!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Το λαχάνιασμα που νιώθεις αυτές τις μέρες είναι (κι αυτό) λόγω της εγκυμοσύνης και είναι αναμενόμενο; Ναι, αν κυοφορείς για πρώτη φορά, γύρω στην 36η εβδομάδα παρατηρείς να λαχανιάζεις και είναι λογικό, αφού το μωρό πιέζει το διάφραγμα της αναπνοής. Πιθανότατα, να το νιώθεις αυτό μέχρι τη γέννα. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε επόμενη εγκυμοσύνη, το νιώθουν αργότερα, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού. Καθώς το μωρό κατεβαίνει χαμηλότερα στη λεκάνη σου, μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας και τότε παίρνει την τελική του θέση (με το κεφάλι προς τα κάτω). Αυτή η μετακίνηση λέγεται «εμπέδωση κεφαλής εμβρύου» και όταν θα έχει συμβεί, πλέον θα ανακουφιστείς από το λαχάνιασμα που προκαλεί η δυσφορία (οπότε και θα μπορείς τώρα να αναπνέεις καλύτερα).

Με το κεφαλάκι του μωρού τόσο χαμηλά βέβαια, η πίεση από το πάνω μέρος μεταφέρεται στο κάτω μέρος του σώματός σου. Τώρα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι κολπική πίεση. Ορισμένες γυναίκες, το περιγράφουν παραστατικά σαν να μεταφέρουν μια… μπάλα του μπόουλινγκ ανάμεσα στα πόδια τους!

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι οι συσπάσεις Braxton Hicks (που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη εβδομάδα) είναι πιο συχνές τώρα. Κατά κανόνα πλέον, στον τελευταίο μήνα η εγκυμοσύνη είναι σχετικά απλή, καθώς τα πράγματα έχουν σχεδόν δρομολογηθεί. Μίλα τακτικά με τον ιατρό σου και ενημέρωνέ τον για τις εξελίξεις. Τώρα θα πρέπει να παρατηρείς τη διάρκεια τυχόν συσπάσεων και τη συχνότητά τους. Αν δεις ότι κάτι γίνεται πιο γρήγορα και πιο συχνά ή πιο αργά και πιο αραιά από πριν και γενικά, αν δεις οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή έκβαση της εγκυμοσύνης, κάλεσε άμεσα τον ιατρό σου. Μπορεί να είναι σημάδι τοκετού!

Εκείνο που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, είναι να είσαι πολύ προσεκτική με τις μετακινήσεις σου. Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται ομαλά και φυσιολογικά, δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να φύγεις για ταξίδι (κάποιες αεροπορικές εταιρίες έτσι κι αλλιώς δεν θα σε αφήσουν να ταξιδέψεις το πολύ 30 ημέρες πριν τον τοκετό) και γενικά να απομακρυνθείς από το σπίτι σου. Μην συνοφρυώνεσαι, θα κάνεις πολλά ταξίδια αργότερα. Προς το παρόν, αυτό που έχει σημασία, είναι να βρίσκεσαι σε οικείο χώρο και φυσικά, σε ετοιμότητα για το νοσοκομείο! Κι όταν λέμε για ετοιμότητα, μιλάμε να είσαι εντελώς έτοιμη, με τη βαλίτσα στο χέρι (ελπίζω να την έχεις ήδη φτιάξει από προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχαμε πει)! Μπορεί το μωρό να αποφασίσει να γεννηθεί μέρα ή και νύχτα, σήμερα, αύριο ή μετά από μέρες. Αυτό δεν το ξέρεις ακόμη, οπότε μην το διακινδυνεύσεις.

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Τώρα είναι μια καλή στιγμή ο σύντροφός σου να σε βοηθήσει και σε κάτι άλλο. Να γράψει σε μια λίστα (βάλτον στον υπολογιστή, τους αρέσουν αυτά) όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα χρειαστούν στο νοσοκομείο, όσο εσύ θα… γεννάς! Μιλάμε για τα πάντα. Ονοματεπώνυμο δικό σου και δικό του, αριθμούς ταυτότητας και μητρώου, αριθμό και στοιχεία ασφάλισης (αν υπάρχει), τηλέφωνα ανάγκης και τηλέφωνα άμεσων συγγενών, φυσικά τα στοιχεία του ιατρού και της μαίας, ακόμη και τα στοιχεία επικοινωνίας του παιδίατρου (αν υπάρχει ήδη). Τέλος, θα πρέπει να καταγράψει σημαντικά στοιχεία της εγκυμοσύνης σου, όπως τί εξετάσεις έχουν γίνει, αν τυχόν υπήρξε κάποια επιπλοκή και τί θεραπεία ακολουθήθηκε, τις τελευταίες συμβουλές του ιατρού, τυχόν αγωγή με φάρμακα και φυσικά, τυχόν αλλεργίες.

Καλή εβδομάδα… καλή καταγραφή!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος