7 τρομακτικά συμπτώματα του μωρού, που όμως είναι απόλυτα φυσιολογικά.
Σπασμός που μοιάζει με επιληπτικές κρίσεις:
Πανικοβάλλεστε βλέποντας το μωράκι να έχει σπασμούς ενώ κοιμάται;
Είναι μία καλοήθης διαταραχή του ύπνου (μυόκλονος), ένα ακίνδυνο φαινόμενο παρόμοιο με λόξιγκα.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Αν δείτε τα σημάδια μίας πραγματικής κρίσης, ανώμαλη κίνηση των ματιών, δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγή στο χρώμα του μωρού και διαρκεί 5 ή περισσότερα λεπτά. Τότε πηγαίνετε στο νοσοκομείο.
Βουλωμένη μύτη και ανώμαλη αναπνοή:
Θυμάστε την «ευχάριστη» βουλωμένη μύτη στην εγκυμοσύνη σας; Τώρα την έχει το μωρό. Οιστρογόνα φράζουν τις μικροσκοπικές ρινικές διόδους, ακόμη και μήνες μετά τη γέννηση.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Μην αγνοείτε αναπνευστικά συμπτώματα δυσφορίας, όπως τη ρινική καύση (ανοίγουν πολύ τα ρουθούνια για να αναπνεύσει) ή αν τραβιέται προς τα μέσα το στήθος ή η κοιλιά.
Φαίνεται αρκετά το στήθος στα αγόρια:
Τα οιστρογόνα χτυπούν και πάλι έτσι πρήζεται το στήθος του μωρού (Συχνά συμβαίνει μόνο στη μία πλευρά).
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πυρετός, είναι σημάδια μόλυνσης, τότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου.
Φτύνει αίμα:
Είναι τρομακτικό αλλά σπάνια ανησυχητικό εάν το μωρό φέρεται φυσιολογικά. Θα μπορούσε να έχει καταπιεί το αίμα από την πληγή της θηλής της μαμάς, ή οφείλεται σε ένα μικρό σχίσιμο στον οισοφάγο.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Εάν το μωράκι φαίνεται άρρωστο, κάνει εμετό με πολύ αίμα, φτύνει αίμα μετά από το μπιμπερό του, ή κάνει εμετό με δύναμη δείτε τον παιδίατρο του αμέσως.
Πορτοκαλί δέρμα:
Δεν είναι ίκτερος εάν το δέρμα του μωρού δεν είναι κίτρινο και αν τα μάτια του παραμένουν λευκά. Είναι καροτεναίμια, δηλαδή το μωρό καταναλώνει βήτα-καροτίνη πλούσια σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτες και καρότα, σε μεγάλη όμως ποσότητα.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Ειλικρινά ποτέ! Ισορροπήστε τη διατροφή του.
Ακανόνιστη αναπνοή:
Γρήγορη, στη συνέχεια αργή, η αναπνοή μπορεί να θεωρηθεί ανησυχητική αλλά η «περιοδική αναπνοή» είναι συνηθισμένη στα μωρά.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Αν το μωρό έχει μπλε ή γκρι χρώμα γύρω από το στόμα και φαίνεται να αγωνίζεται να αναπνεύσει, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
Δυσκοιλιότητα:
Είναι μια χαρά για το μωράκι να ενεργείτε τόσο σπάνια, όσο μία φορά την εβδομάδα.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε:
Μιλήστε με τον γιατρό σας αν τα κακά του μωρού είναι σκληρά, μοιάζουν με πέτρες, ή δεν ενεργείται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του.