Eπιδόματα μητρότητος
Η χορήγηση της άδειας μητρότητας δεν συνεπάγεται απώλεια των πάσης φύσεως δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση ή από τη σχέση εργασίας. Κατά το χρόνο της άδειας μητρότητας καταβάλλεται στην εργαζόμενη "επίδομα μητρότητας".
Στις περιπτώσεις απαλλαγής από την εργασία, ο φορέας ασθένειας καταβάλλει στην ασφαλισμένη, (εφόσον προβλέπεται από τη νομοθεσία του η χορήγηση επιδομάτων λόγω αποχής από την εργασία), "ειδικό επίδομα μητρότητας" για όλο το διάστημα της απουσίας της.
Εάν από την νομοθεσία που διέπει τον φορέα ασθένειας δεν προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων λόγω αποχής από την εργασία, "ειδικό επίδομα μητρότητας" καταβάλει στην εργαζόμενη ο ίδιος ο εργοδότης.
π.χ.
Το ως άνω ειδικό επίδομα μητρότητας και το επίδομα μητρότητας εξασφαλίζει στην εργαζόμενη αποδοχές τουλάχιστον ίσες με αυτές που θα ελάμβανε η εργαζόμενη σε περίπτωση αποχής της από την εργασία λόγω αναρρωτικής αδείας.
Εφ' όσον σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και του ειδικού επιδόματος μητρότητας εξαρτάται από προηγούμενη εργασία, η διάρκεια της εργασίας αυτής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών.
Ειδικά για τις περιπτώσεις εργαζομένων γυναικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που το ειδικό επίδομα μητρότητας καταβάλλεται από τον φορέα ασθένειας, κατά τον πρώτο μήνα απαλλαγής από την εργασία ο εργοδότης καταβάλει το ήμισυ του επιδόματος αυτού.
{mospagebreak title=Καταβολή του ειδικού επιδόματος μητρότητας}
Καταβολή του ειδικού επιδόματος μητρότητας
Για την καταβολή του ειδικού επιδόματος μητρότητας από τους φορείς ασθένειας προβλέπονται τα εξής:
- Η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει στην ασφάλιση του φορέα 200 ημέρες εργασίας κατά τα δύο έτη που προηγούνται της ημερομηνίας έναρξης απαλλαγής από την εργασία.
- Το ποσό του ειδικού επιδόματος μητρότητας ισούται με το ποσό του επιδόματος ασθένειας του κάθε φορέα, χωρίς τους περιορισμούς των ανωτάτων ορίων που τυχόν προβλέπονται από τη νομοθεσία του.
- Προκειμένου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να καταβάλουν το ειδικό επίδομα μητρότητας, πρέπει ο εργοδότης να υποβάλει στον ασφαλιστικό οργανισμό την σχετική γραπτή εκτίμηση κινδύνου, από την οποία να προκύπτουν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι η αλλαγή θέσης είναι τεχνικά και αντικειμενικά αδύνατη.
- Για τη διαπίστωση όλων των παραπάνω οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διατηρούν το δικαίωμα ελέγχου από 3μελείς επιτροπές.
- Προκειμένου να καταβληθεί στην εργαζόμενη το ανωτέρω επίδομα κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκτός από τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά απαιτείται βεβαίωση από αρμόδιο γιατρό του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι η εργαζόμενη θηλάζει.
- Ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς επιμένουν ότι διά της απομακρύνσεως από την εργασία, αντί της μεταθέσεως σε ήπια απασχόληση ή την χορήγηση άδειας κυήσεως, όπως συμβαίνει συνήθως, «προστατεύεται καλύτερα η μητρότητα». Bεβαίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο, και ώς ένα βαθμό στον ιδιωτικό τομέα, η τεκνοποίηση μπορεί να σημάνει διαρκή απουσία άνω των 15 μηνών (17 εβδομάδες άδεια κύησης, εφάπαξ λήψη του μειωμένου ημερήσιου ωραρίου -2 ώρες για ένα χρόνο- ή και κανονική άδεια δύο ημερολογιακών ετών).