Αφυδάτωση

afydatosh sΕλάτε να δούμε μερικές απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα μικρά μας από την αφυδάτωση, τώρα που το καλοκαίρι έφτασε.

Πως παθαίνουν αφυδάτωση τα μικρά παιδιά

Τα παιδάκια έχουν ασφαλώς λιγότερες πιθανότητες να θυμούνται ότι πρέπει να πίνουν υγρά, ιδίως όταν παίζουν και διασκεδάζουν. Έτσι χρειάζονται τη βοήθειά μας. Επίσης είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση από τους ενήλικες. Μπορούν να πάθουν αφυδάτωση όταν πίνουν λιγότερα υγρά από ότι χάνουν με τον ιδρώτα, μία ζεστή μέρα του καλοκαιριού.

Πρόληψη για τα μωρά

Τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματος τους. Μπορεί λοιπόν να αυξηθεί εύκολα. Δίνετε τους συχνά γάλα για να τα κρατήσετε ενυδατωμένα.

Γενικά δεν είναι καλό να δίνουμε νερό σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Παίρνουν όλη την ενυδάτωση που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή το γάλα του εμπορίου. Όχι μόνο δεν χρειάζονται νερό, αλλά το πόσιμο νερό μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα.

Πρόληψη της αφυδάτωσης σε παιδάκια 12 μηνών και πάνω

Βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση στο νερό και ενθαρρύνετε τα μικρά να πίνουν νερό, μετά από μίας ώρας παιγνίδι.
Τα περισσότερα παιδιά πίνουν νερό όταν τους το προσφέρουμε. Προσοχή. Μην προσφέρετε το νερό μαζί με κάποιο αναψυκτικό. Ασφαλώς θα προτιμήσουν το αναψυκτικό. Χρησιμοποιώντας το νερό σαν κύρια πηγή ενυδάτωσης και προσφέροντας ζαχαρούχα ποτά, μόνο περιστασιακά, οι γονείς θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη συνήθεια των μικρών να πίνουν νερό. Μη ξεχνάτε το καρπούζι. Ένα όμορφο σνακ για τις ζεστές μέρες. Είναι γεμάτο από φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και νερό!

Σημαντικές λεπτομέρειες

Αν το παιδί είναι αφυδατωμένο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τόσο υγρό στο σώμα του όσο χρειάζεται. Τα παιδάκια χάνουν υγρά με τον εμετό, διάρροια, πυρετό ή τον ιδρώτα. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια και να διορθώνεται εύκολα, μέτρια ή σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα δείτε, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το μικρό σας είναι αφυδατωμένο ή κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση.
*Εάν περάσει έξι έως οκτώ ώρες χωρίς να βρέξει την πάνα του.
*Εάν τα ούρα του στην πάνα φαίνονται πιο σκούρα ή μυρίζουν έντονα (περισσότερο από το συνηθισμένο)
*Αν έχει λήθαργο
*Ξηρό, στεγνό στόμα και χείλη
*Κλαίει χωρίς δάκρυα
Ενδείξεις σοβαρής αφυδάτωσης
*Βαθουλωμένα μάτια
*Κρύα χέρια και πόδια με κηλίδες
*Πονοκέφαλο ζαλάδα ή παραμιλητό
*Υπερβολική υπνηλία

Τι πρέπει να κάνουμε

Τα μικρά παιδιά μπορούν πολύ γρήγορα να φτάσουν σε επικίνδυνη αφυδάτωση. Γι’ αυτό αν νομίζετε ότι έχει σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης είναι σωστό να το πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Μπορεί να χρειασθεί να πάρει ενδοφλέβια ενυδάτωση.

Εάν πάλι πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Ίσως χρειαστεί να εξετάσει το μικρό σας για να βεβαιωθεί ότι είναι όλα καλά. Αν όμως αποφασίσει ότι υπάρχει μία ήπια αφυδάτωση, μπορεί να του δώσει ειδικό υγρό για να πάρει πάλι το νερό και τα άλατα (ηλεκτρολύτες) που έχει χάσει.

Ηλεκτρολύτες υπάρχουν στα περισσότερα φαρμακεία. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει πιο πρέπει να αγοράσετε.Όμως επειδή σε πολλά μικρά δεν αρέσει η γεύση τους, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις. Επίσης αυξήστε τις ποσότητες των υγρών που πίνει συνήθως.

Πως μπορώ να αποτρέψω την αφυδάτωση;

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονα υγρά, ιδιαίτερα σε πολύ ζεστές ημέρες και όταν είναι άρρωστο. Εάν πίνει χυμό, προσθέστε λίγο νερό έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του υγρού που θα πάρει μέσα στην ημέρα.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, κάνουν κακό στα δόντια του. Επίσης αν είναι αφυδατωμένο, χρειάζεται οπωσδήποτε να συμπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που έχει χάσει.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπτώματα της αφυδάτωσης υπό αυτές τις συνθήκες:

Πυρετός. Προσφέρετε άφθονα υγρά κάθε φορά που έχει πυρετό. Μπορεί να θέλει να είναι κρύο ή χλιαρό. Αν έχει δυσκολία στην κατάποση, ο γιατρός θα σας πει τι φάρμακο πρέπει να πάρει για να το βοηθήσει.

Σε μία πολύ ζεστή ημέρα, μην ξεχνάτε να του δίνετε περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο.

Διάρροια. Αν έχει διάρροια ή γαστρεντερίτιδα θα χάσει πολλά υγρά. Μην δίνετε χυμό φρούτων, γιατί αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα του δώσετε φάρμακο για την διάρροια μόνο αν το συνιστά ο γιατρός.

Με την διάρροια και τον εμετό, τα παιδάκια χάνουν πολλά υγρά. Προσπαθήστε να πίνουν μικρές ποσότητες συχνά. Ξεκινήστε με 2 κουταλάκια του γλυκού κάθε πέντε λεπτά. Αν μπορεί να το κρατήσει για μία ώρα (χωρίς να κάνει εμετό) διπλασιάστε την ποσότητα και περιμένετε ένα τέταρτο για να δώσετε την επόμενη κουταλιά.

Αποφύγετε τον χυμό των εσπεριδοειδών, γιατί ερεθίζουν περισσότερο τον λαιμό τους. Το δροσερό υγρό ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα παιδιά μας να πίνουν νερό. Και στην παραμικρή υποψία αφυδάτωσης ένα τηλεφώνημα στον παιδίατρο είναι φυσικά απαραίτητο.