Ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι επικίνδυνη η ανεμοβλογιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων έχει περάσει κάποια στιγμή ανεμοβλογιά και επίσης αρκετοί έχουν κάνει το εμβόλιο. Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί υπάρχει ανοσία.
Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν μόνο 1 έως 7 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς στις 10.000 κυήσεις. Όμως αν αυτό συμβεί ενώ η γυναίκα είναι έγκυος, μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να επηρεάσει το μωράκι.
Εάν λοιπόν η έγκυος δεν ξέρει αν έχει ανοσία μπορεί να το εξακριβώσει με εξέταση αίματος.
Τι θα συμβεί στο μωρό αν πάθει ανεμοβλογιά η μέλλουσα μανούλα;
Οι πιθανότητες είναι καλές ότι δεν θα πάθει ζημιά το μωρό. Όμως εξαρτάται και από τη χρονική περίοδο. Δηλαδή αν αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος, λιγότερο από 2% που το μωρό μπορεί να πάθει αυτό που ονομάζεται σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν μολυνθεί η μητέρα μεταξύ της 13ης και 20ης εβδομάδας της κύησης.
Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από γενετικές ανωμαλίες, συνήθως του δέρματος, ανώμαλα άκρα, μικρό κεφάλι, προβλήματα όρασης. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πολύ λίγο στη μήτρα και να υποφέρει από κρίσεις και σωματική και ψυχική αναπηρία. Όπως επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολή ή και αργότερα ο θάνατος του εμβρύου.
Ο γιατρός, με τη λεπτομερή εξέταση και υπερηχογράφημα θα ψάξει για σημάδια βλαβών ή άλλων προβλημάτων και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης η συμβουλή του γενετικού συμβούλου θα βοηθήσει την έγκυο να κατανοήσει τους κινδύνους και να αποφασίσει πως θέλει να προχωρήσει.
Κινδυνεύει το μωρό αν πάθει ανεμοβλογιά η μητέρα κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης;
Αν αυτό συμβεί νωρίς στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το μωράκι θα είναι μια χαρά. Γιατί περίπου πέντε ημέρες που έχει κολλήσει ανεμοβλογιά, ο οργανισμός της αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού που περνούν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, προσφέροντας έτσι προστασία που δεν θα μπορούσε να έχει από μόνο του.
Εάν τώρα αρρωστήσει η μέλλουσα μητέρα πέντε έως 21 ημέρες πριν γεννηθεί το μωρό, θα μπορούσε να αναπτύξει ανεμοβλογιά, αλλά εξαιτίας των αντισωμάτων που έλαβε από τη μητέρα δεν θα είναι σοβαρό.
Η πιο επικίνδυνη στιγμή για το μωρό είναι να συμβεί αυτό, πέντε ημέρες πριν τον τοκετό και δύο ημέρες μετά τον τοκετό. Γιατί τότε το μωρό θα εκτεθεί στον ιό, αλλά δεν έχει το χρόνο να λάβει τα αντισώματα της μητέρας. Έτσι υπάρχει πιθανότητα περίπου 17 με 30% να αναπτύξει ανεμοβλογιά του νεογνού, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές και απειλητικές επιπτώσεις για τη ζωή του, ιδίως αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Ευτυχώς η επιστήμη βοηθά και στην περίπτωση αυτή. Το μωρό πρέπει να εμβολιαστεί μετά τη γέννησή του, αν η ανεμοβλογιά παρουσιάστηκε στη μητέρα πέντε ημέρες πριν, ή μόλις ανακαλύψει εξάνθημα, αν είναι εντός δύο ημερών από την γέννηση.
Είναι η ανεμοβλογιά πιο επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας, αν συμβεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι ασαφές. Αλλά σίγουρα είναι πιο επικίνδυνο αν αρρωστήσει ο ενήλικας παρά ένα παιδί. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα 15% των ενηλίκων μπορούν να πάθουν πνευμονία από την ανεμοβλογιά, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Στις έγκυες γυναίκες η επιπλοκή αυτή συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού. Ο κίνδυνος είναι πιο σοβαρός στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.
Τι γίνεται αν η έγκυος εκτεθεί;
Αν γνωρίζει ότι έχει ανοσία τίποτε απολύτως. Σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό της.
Αν η εξέταση αίματος δείξει ότι δεν υπάρχει ανοσία μπορεί να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο θα μειώσει τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης και επιπλοκών. Και πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Αν δεν υπάρχει ανοσία ποιες είναι οι πιθανότητες μόλυνσης;
Η ανεμοβλογιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, οπότε αν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, οι πιθανότητες είναι μεγάλες, το ποσοστό φτάνει στο 90%.
Πόσο σύντομα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα;
Από 10 έως 21 ημέρες, αν και συνήθως φαίνεται κάτι μετά από 14 με 16 ημέρες. Στην αρχή μοιάζει με γρίπη και μετά ακολουθεί ένα δερματικό εξάνθημα.
Πρώτα στο πρόσωπο, το στήθος ή την κοιλιά και σταδιακά και σε άλλα μέρη του σώματος.
Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα αν νομίζει ότι έχει ανεμοβλογιά;
Πρέπει να καλέσει αμέσως τον γιατρό της. Αυτός θα σας δώσει το κατάλληλο φάρμακο. Αν εμφανιστούν συμπτώματα πνευμονίας, πυρετός, δυσφορία ή βήχας, πρέπει αμέσως να καλέσει τον γιατρό γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία.
Μπορεί να κάνει το εμβόλιο όταν είναι ήδη έγκυος;
Όχι. Οι ειδικοί συστήνουν να εμβολιασθεί η γυναίκα και να περιμένει ένα μήνα πριν καν προσπαθήσει να μείνει έγκυος. Και είναι καλό να εμβολιαστεί αμέσως μετά τον τοκετό, δεν πειράζει να θηλάζει, έτσι δεν θα ανησυχεί στην επόμενη εγκυμοσύνη της.
Πως είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος της ανεμοβλογιάς, αν η μητέρα δεν έχει ανοσία;
Φυσικά πρέπει να αποφύγει κάθε άτομο που είναι άρρωστο. Επίσης καθένα που δεν έχει ανοσία και ήρθε σε επαφή με άρρωστο άτομο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως και όποιον έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, γιατί μπορεί να κρύβεται η αρχή της ανεμοβλογιάς.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και με τα άτομα που έχουν έρπητα ζωστήρα. Αυτοί που έχουν ήδη περάσει ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα αν ο ιός έχει επανενεργοποιηθεί. Επειδή ο κίνδυνος της αρρώστιας είναι πολύ πιθανό να προέλθει από ένα μέλος της οικογένειας, οι ειδικοί συστήνουν να εμβολιαστούν τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Μπορεί η μέλλουσα μητέρα να κολλήσει ανεμοβλογιά από κάποιο άτομο που μόλις έχει εμβολιαστεί;
Ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ο κίνδυνος είναι αμελητέος και πράγματι συμβαίνει σπάνια, σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών.
Ο έρπης ζωστήρας είναι επικίνδυνος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι πολύ σπάνιο να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ασθένεια αυτή είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και στα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί ο κίνδυνος για το μωρό είναι αμελητέος.