Το «άπληστο παιδί»!
«Ο τετράχρονος γιος μου, θέλει πάντα να του αγοράζω ότι βλέπει, ένα παιχνίδι, μία καραμέλα, ένα μπισκότο, ακόμη και τυχαία αντικείμενα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Πως μπορώ να σταματήσω αυτή την κακή συνήθεια και να αποφύγω να διαμορφώσει μεγαλώνοντας ένα πολύ εγωιστικό χαρακτήρα»;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θέλουν τα πάντα. Αλλά μην ανησυχείτε, αυτό το «πάρε μου πάρε μου» είναι φυσιολογικό στην ηλικία των τριών ως πέντε ετών και δεν είναι σημάδι ότι μεγαλώνετε ένα άπληστο παιδί! Άλλωστε στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δυσκολεύονται να ελέγξουν τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις τους. Το αποτέλεσμα: βλέπουν, θέλουν, παρακαλούν.
Έτσι πως είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε αυτό το συνεχές «θέλω».
Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
• Απλά πείτε όχι. Δεν είναι πάντα εύκολο. Άλλωστε μας αρέσει τόσο πολύ το χαμόγελο ευτυχίας μόλις πάρει αυτό που θέλει. Και ας το παραδεχτούμε, είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψουμε παρά να υποστούμε τις συνέπειες της γκρίνιας του. Αλλά το να λέμε πάντα ναι στις απαιτήσεις τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα άπληστο παιδί που δεν εκτιμά όλα τα θαυμάσια πράγματα που έχει. Έτσι απλά και σταθερά πείτε «όχι σήμερα δεν θα το αγοράσουμε».
• Προετοιμάστε το. Εάν δεν έχετε προγραμματίσει να αγοράσετε ένα παιχνίδι ή ένα γλυκό στο παιδί σας, πείτε το από πριν. Ενώ είστε ακόμη στο αυτοκίνητο εξηγήστε του ότι: «σήμερα θα αγοράσουμε ρούχα και όχι παιχνίδια». Ή «Πάμε να αγοράσουμε γάλα και ψωμί και τίποτε άλλο». Το να θέσετε όρια και να τα κρατάτε είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
• Να είστε έτοιμες να φύγετε. Εάν παρά τις προειδοποιήσεις εκ των προτέρων το μικρό σας γκρινιάζει συνέχεια και δυνατά ζητώντας κάτι, φύγετε από το κατάστημα ανεξάρτητα αν έχετε τελειώσει τα ψώνια σας. Και πείτε : «Μιλήσαμε γι’ αυτό και εσύ κάνεις τα ίδια, τώρα πρέπει να γυρίσουμε σπίτι». Μην υποχωρήσετε και φύγετε. Έτσι θα καταλάβει ότι εννοείτε αυτά που λέτε, ακόμη και αν πρέπει να πάτε πάλι πίσω στο κατάστημα για τα πράγματα που έχετε ανάγκη.
• Σημειώστε τι θέλει. Δεν έχει σημασία, πως ανατρέφετε το παιδί σας, όλα τα μικρά στην ηλικία αυτή είναι εγωιστές και φυσικά δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά τιμής αυτών που θέλουν. Έτσι αν σας ζητήσει κάτι ακριβό, πείτε ότι θα το πάρετε στα γενέθλιά του ή στις διακοπές και ότι θα το συζητήσετε πάλι αν το θέλει μετά από μία εβδομάδα. Μάλλον θα το έχει ξεχάσει και θα ζητήσει κάτι άλλο. Αν σημειώνετε αυτό που θέλει, θα καταλάβει ότι το παίρνετε στα σοβαρά, αλλά δεν μπορείτε να ικανοποιείται άμεσα κάθε του επιθυμία.
• Πηγαίνετε για ψώνια (όχι όμως όλα) μόνη σας. Η αποφυγή είναι ο καλός σας σύμμαχος. Όταν μπορείτε, προσπαθείτε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ή να αγοράσετε ένα δώρο γενεθλίων μόνη σας. Αλλά δεν είναι δυνατόν ούτε και καλή ιδέα να το αποφεύγετε συνέχεια. Το να του διδάξετε ότι δεν μπορεί να παίρνει πάντα αυτό που θέλει και ότι μερικές φορές αγοράζουμε δώρα για άλλα άτομα και όχι για εμάς, είναι απαραίτητα και σημαντικά μαθήματα ζωής.
• Η ανταμοιβή σας να είναι με δραστηριότητες και όχι με αντικείμενα. Υπάρχουν φορές που θέλετε να πείτε ναι σε κάποιο αίτημα του παιδιού σας γιατί αυτό έδειξε μία πολύ καλή συμπεριφορά. Ή γιατί πήρατε την επιστροφή του φόρου σας ή απλά γιατί θέλετε να το ευχαριστήσετε. Αν αυτή είναι πράγματι η περίπτωση, πείτε του ότι μπορεί να διαλέξει κάτι που του αρέσει και εξηγήστε το λόγο γι’ αυτή την παραχώρηση. Όμως είναι πολύ καλό να το ανταμείβετε με κάποιες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, να του διαβάσετε ένα ακόμη παραμύθι πριν κοιμηθεί ή να πάτε άλλη μία μεγάλη βόλτα στο πάρκο. Έτσι θα καταλάβει ότι η ανταμοιβή δεν στηρίζετε πάντα σε υλικά πράγματα.
Είναι χωρίς αμφιβολία μία δύσκολη ηλικία που το μικρό διαμορφώνει αρκετά τον χαρακτήρα του. Οι γονείς με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να του δώσουν να καταλάβει ότι υπάρχουν όρια. Άλλωστε είναι κάτι που θα συναντήσει μπροστά του σε λίγα χρόνια.