Απογαλακτισμός - από το θηλασμό στο μπιμπερό
Πολλές μητέρες, που θηλάζουν, αποφασίζουν να σταματήσουν το θηλασμό σταδιακα ή να συνηθίσουν το μωρό τους στο να παίρνει κάποια από τα γεύματά του με μπιμπερό (με μητρικό ή ξένο γάλα), μεταξύ του τέταρτου και έβδομου μήνα.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους ή γενικά να επανακτήσουν την ελευθερία κινήσεών τους με δραστηριότητες μακρυά από το σπίτι.
Δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι χωρίς προβλήματα, ιδίως αν το μωρό σας δεν έχει ξαναδοκιμάσει μπιμπερό.Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν κατα τη διάρκεια του απογαλακτισμού, ιδίως αν είναι η μητέρα αυτή που προσπαθεί να τους δώσει το γεύμα με το μπιμπερό. Αυτό γίνεται επειδή η μητέρα έχει συνδεθεί με το θηλασμό και η αλλαγή αυτή το μπερδεύει. Τις περισσότερες φορές η μετάβαση γίνεται πιο ομαλά αν ο πατέρας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ταΐσει το μωρό με μπιμπερό και η μητέρα δε βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του.
Θυμηθείτε ότι ο οργανισμός σας πρέπει να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή γάλακτος, γι αυτό και δεν πρέπει να κόψετε απότομα το θηλασμό. Αρχίστε σταδιακά μείωση της συχνότητας του θηλασμού, αντικαθιστώντας ένα γεύμα μόνο κάθε φορά και περιμένετε τουλάχιστον τρείς μέρες μέχρι να κάνετε άλλη αντικατάσταση γεύματος, ώστε να προλάβει κι ο οργανισμός σας να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.
Το γεύμα που αντικαθίσταται πρώτα είναι συνήθως το μεσημεριανό και τελευταίο είναι το βραδυνό.
Να μιλάτε συνεχώς στο παιδί σας την ώρα που το ταίζετε με το μπιμπερό, να το ενθαρρύνετε, να το χαϊδεύεται και να το αγκαλιάζετε, για να αναπληρώσει τη δερματική επαφή που είχε με το θηλασμό και να συνηθίσει ευκολότερα.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συνεχίσετε να συνδυάζετε θηλασμό και μπιμπερό, τουλάχιστον μέχρι το μωράκι σας γίνει ενός έτους και να απογαλακτιστεί εντελώς.