Απόκριες: Τι είναι το τριώδιο;
Καλό Τριώδιο! Μια ευχή που ακούμε κάθε χρόνο, όχι πάντα την ίδια μέρα, και μας προκαλεί σίγουρα μια εύθυμη διάθεση, μιας και στο μυαλό την έχουμε συνδυάσει με τις Απόκριες και την Άνοιξη! Μια ευχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση του τόπου μας που μας προμηνύει τον ερχομό του Πάσχα!
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου», άνοιξε το Τριώδιο! Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι είναι το Τριώδιο;
Ας ξεκαθαρίσουμε για αρχή πως όταν αναφερόμαστε στο Τριώδιο, αναφερόμαστε σε μία περίοδο, η οποία πήρε το όνομά της από το βιβλίο που χρησιμοποιείται στην εκκλησία και περιέχει ύμνους κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου , οι οποίοι διαβάζονται από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» έως το Μεγάλο Σάββατο. Το εκκλησιαστικό αυτό βιβλίο ονομάστηκε έτσι γιατί στις ακολουθίες του Όρθρου που λαμβάνουν χώρα τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας πλην των Κυριακών, οι Κανόνες έχουν τρεις αντί για εννέα ωδές, όπως είναι και το σύνηθες.
Το Τριώδιο, λοιπόν, είναι μία κινητή περίοδος, η οποία περιλαμβάνει:
- τις τρεις εβδομάδες, από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» έως την εβδομάδα της «Τυροφάγου». Αυτό το πρώτο διάστημα ονομάζεται αλλιώς «Απόκριες» και κορυφώνεται με την «Τρανή Αποκριά» ή αλλιώς την «Κυριακή των Αποκριών», ή την Κυριακή της «Τυροφάγου» ή «Τυρινής».
- τη μεγάλη Τεσσαρακοστή , δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν το Σάββατο Του Λαζάρου το Σάββατο του Λαζάρου
- το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, καθώς επίσης και
- τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το Τριώδιο με τις Απόκριες και τα έθιμα των ημερών αυτών, με αποκορύφωμα τα καρναβάλια που λαμβάνουν χώρα την παραμονή και ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς. Ο εορτασμός των Αποκριών έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Προς τιμή του Θεού Διονύσου, οι πιστοί θέλοντας να τιμήσουν το Θεό του κρασιού, μεταμφιέζονταν σε «Σατύρους», ξεχύνονταν στους δρόμους και συμπεριφέρονταν προκλητικά. Μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτές οι παγανιστικές πρακτικές εξαπλώθηκαν και διατηρήθηκαν. Έτσι, αν και η άφιξη του Χριστιανισμού, σήμανε το τέλος πολλών παραδόσεων και εθίμων που σχετίζονταν με τον εορτασμό των θεών του Ολύμπου, ο εορτασμός των Αποκριών παρέμεινε.
Η πλειοψηφία των πόλεων έχει το δικό της καρναβάλι και κάποια εξ’ αυτών είναι αρκετά φημισμένα για το επίπεδο της διοργάνωσής τους και τη μεγάλη συμμετοχή καρναβαλιστών που έχουν, όπως π.χ. αυτό της Πάτρας και της Ξάνθης.
Οι απόκριες αποτελούν σίγουρα μία ευκαιρία χαράς, κεφιού και παιχνιδιού για όλους μας, μα ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους! Γι’ αυτό φροντίστε να μεταμφιεστείτε, όπως ορίζει το έθιμο, να χορέψετε, να ετοιμάσετε ευφάνταστες αποκριάτικες στολές και να περάσετε όμορφα με τα παιδάκια σας!