Απόσυρση Παιχνιδιών - 6 σημεία που πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού
Η αναγγελία απόσυρσης παιχνιδιών ή και άλλων προϊόντων προκαλεί οπωσδήποτε ανησυχία στους γονείς. Όμως αν και δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας από κάθε κίνδυνο, μπορούμε να πάρουμε ορισμένες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.
1. Ελέγξτε τον αριθμό του προϊόντος.
Πολλές ανακλήσεις αφορούν παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή που έχουν κατασκευαστεί από ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αριθμούς προϊόντος για να προσδιορίσουν πότε και που κατασκευάστηκε το παιχνίδι. Εάν νομίζετε ότι ένα από τα παιχνίδια του παιδιού έχει ανακληθεί, βρείτε τον αριθμό του παιχνιδιού και ελέγξετε το. Συνήθως ο αριθμός αυτός είναι στο πίσω και κάτω μέρος του παιχνιδιού. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.
2. Πετάξτε αμέσως τα παιχνίδια αυτά.
Ακολουθήστε τις οδηγίες ανάκλησης. Πολλές φορές τα στέλνετε πίσω στην εταιρία για να πάρετε ένα σωστό παιχνίδι ή τα χρήματά σας. Εάν το παιδί σας είναι μωρό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν είναι λίγο μεγαλύτερο και τυχαίνει αυτό να είναι ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, υποσχεθείτε ότι θα έχει πολύ σύντομα ένα καινούργιο και ακόμη πιο καλό από το παλιό του.
3. Πετάξτε σπασμένα ή φθαρμένα μαγνητικά παιχνίδια
Τα παιχνίδια αυτά είναι συχνά το θέμα των ανακλήσεων, διότι οι μικροί ισχυροί μαγνήτες στο εσωτερικό τους μπορεί να χαλαρώσουν και να πέσουν. Εάν το παιδάκι καταπιεί μαγνήτη, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του από απόφραξη ή διάτρηση του εντέρου. Εάν έχετε τέτοια παιχνίδια, ελέγχετε συχνά την κατάστασή τους, επιβλέπετε πάντα το μικρό σας όταν παίζει με αυτά και πετάξτε αμέσως ότι φαίνεται φθαρμένο.
4. Προσέξτε το μόλυβδο
Το χρώμα με μόλυβδο έχει απαγορευθεί στην Αμερική από το 1978, όπως επίσης και στις περισσότερες χώρες. Όμως μόλυβδος μπορεί να βρεθεί και σε άλλα προϊόντα εκτός από τα παιχνίδια, όπως σε παιδικά γυαλιά ηλίου, σε φόρμες για παιδιά, ακόμη και σε σαλιάρες για το μωρό. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται μερικές φορές ως σταθεροποιητικό στοιχείο ή χρωστικό. Έτσι πετάξτε αμέσως μία σαλιάρα που έχει ραγίσει για να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας μαζί με την μπουκιά του δεν τρώει και μόλυβδο.
5. Εξετάστε το παιδί για έκθεση στο μόλυβδο
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει ότι ένα παιδάκι που έχει εκτεθεί στο μόλυβδο, μπορεί να μην παρουσιάζει εμφανή σωματικά συμπτώματα, τα οποία αργότερα θα είναι η αιτία για μαθησιακά προβλήματα ή και προβλήματα συμπεριφοράς.
Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι το παιδί σας έχει εκτεθεί στο μόλυβδο μιλήστε με το γιατρό του. Χρειάζεται ένα τεστ αίματος και θα έχετε τα αποτελέσματα σε λίγες μέρες.
6. Αποθηκεύετε τα παιχνίδια σε ασφαλές μέρος
Δεν είναι αρκετό να αγοράζετε ασφαλή παιχνίδια. Είναι επίσης σημαντικό να τα αποθηκεύετε στο σωστό μέρος. Έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι από το βαρύ καπάκι του κουτιού με τα παιχνίδια, που έπεσε στο κεφαλάκι τους. Επίσης παιδάκια έπαθαν ασφυξία γιατί κρύφτηκαν μέσα σε ένα μεγάλο κιβώτιο με παιχνίδια.
Έτσι η καλύτερη λύση είναι να αφαιρέσετε όλα τα καπάκια, ή να εγκαταστήσετε ένα ελατήριο στήριξης που θα κρατήσει ανοικτό το καπάκι σε οποιαδήποτε θέση.
Τέλος διαβάζετε πάντα με πολύ προσοχή τις ανακοινώσεις των εταιριών για ανάκληση προϊόντος ή παιχνιδιού και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες τους.
Αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας!