Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Η σκηνή σε ένα εστιατόριο. Μια τετραμελής οικογένεια - γονείς, αγοράκι γύρω στα πέντε, κοριτσάκι λίγο μεγαλύτερο - περιμένουν να σερβιριστούν. Η μαμά μιλάει στο κινητό, ο μπαμπάς ελέγχει την αλληλογραφία του στο smartphone και τα παιδιά είναι κολλημένα στα tablets τους.
Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ δείχνει ότι ένα στα τρια παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποούν tablet πριν αρχίσουν να μιλάνε και το 70% τα χειρίζεται άψογα πριν πάνε σχολείο. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην αμερικανική πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στην Ελλάδα. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα 57% των γονιών ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους.
Είναι η ανησυχία τους βάσιμη, ή είναι απλά η καχυποψία απέναντι σε κάθε τι καινούριο, που διευρύνει το χάσμα γενεών;
Η απάντηση που δίνεται από επιστήμονες όλων των κλάδων είναι ότι έχουν δίκιο οι γονείς να ανησυχούν. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πρώιμη και εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας είναι πολλά και έχουν σχέση με την ψυχική υγεία του παιδιού, την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματκής νοημοσύνης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, διάφορες μαθησιακές δυσκολίες όπως το σύνδρομο υπερκινητικότητας, αλλά και κινδύνους από εγκληματικές ενέργειες.
Τί κάνουμε λοιπόν; Ρίχνουμε τα tablets, τα smartphones και τα λοιπά στην πυρά;
Φυσικά και όχι. Απλά, ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επωφεληθούν από τα αγαθά της τεχνολογίας, χωρίς όμως να εκτεθούν σε κινδύνους. Με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς κάνουμε και για την κυκλοφοριακή αγωγή. Τα μαθαίνουμε να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς να κινδυνεύουν να τα πατήσει αυτοκίνητο.
Η συζήτηση με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά στο Χαλάνδρι στις 12 Φεβρουαρίου στις 7μμ, έχει στόχο να πληροφορήσει τους γονείς σχετικά με τους διάφορους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και να προτείνει λύσεις. Θα μιλήσουν οι Ελένη Φωτίου (καθηγήτρια), η Κλαίρη Σειραδάκη (ψυχολόγος) και ο Κώστας Μοσχόπουλος (προγραμματιστής).