Δεκατέσσερα εκατομμύρια κραυγές

Δεκατέσσερα εκατομμύρια κραυγές

«Τα κορίτσια δεν είναι γυναίκες» . Με αυτό τον τρόπο κλείνει το σοκαριστικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με πρωταγωνίστρια την Julie Gayet, γαλλίδα ηθοποιό και ένα μικρό κοριτσάκι.

Σκοπός του βίντεο είναι η ενημέρωση του κοινού για το μείζον θέμα του γάμου των ανήλικων κοριτσιών. Ένα φαινόμενο το οποίο τείνει να εξαλειφθεί στις δυτικές κοινωνίες αλλά είναι πολύ διαδεδομένο σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Πολλά από αυτά τα κορίτσια, που δεν έχουν μπει καν στην εφηβεία, γίνονται θύματα προσυμφωνημένων γάμων μεταξύ οικογενειών, κάτι που θεωρείτο απαραίτητο διπλωματικό μέσο μεταξύ αριστοκρατικών οικογενειών για να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις εξουσίας.

Στην Αφρική, πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να θέσουν το κατώτατο όριο ηλικίας στα 16 ή στα 18 έτη, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει από όλους δεκτό καθώς εξακολουθεί να θεωρείται παράδοση. Σε πολλές φυλές, οι γάμοι γίνονται για να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της οικογένειας του κοριτσιού. Όσο πιο μικρό είναι το κορίτσι, τόσα πιο πολλά χρήματα θα πληρώσει ο υποψήφιος γαμπρός. Στο Τσαντ και στο Νίγηρα, πάνω από το 70% των κοριτσιών έχει παντρευτεί πριν κλείσει τα 18.

Στη Μέση Ανατολή, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Ενώ έχει ορισθεί από τον νόμο κατώτατο όριο τα 15, πολλές φυλές παραβιάζουν τον νόμο και σε πολλές περιπτώσεις, η ηλικία των κοριτσιών δεν ξεπερνά τα 8 έτη. Ιδιαίτερα στην Σαουδική Αραβία, οι υποψήφιοι γαμπροί αγοράζουν τα κορίτσια από τις οικογένειές τους χωρίς να παραβιάζουν τον νόμο, ο οποίος δικαιολογεί τον γάμο ανηλίκων όταν η νύφη είναι άνω των 9 ετών.

Στην Ευρώπη, τα περιστατικά γάμου ανηλίκων είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά, στις κοινότητες Ρομά, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των οικογενειών, μπορεί να γίνει γάμος μεταξύ ανηλίκων, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε αρπαγή της νύφης, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να καταλήγουν σε διεθνή κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών είναι ανησυχητικά.

Ενδεικτικά:

  • Νιγηρία 75%
  • Τσαντ 72%
  • Μπαγκλαντές 66%
  • Γουινέα 63%
  • Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 61 %
  • Μαλάουι 50%
  • Σιέρα Λεόνε και Μπουργκίνα Φάσο 48 %
  • Σομαλία 45%
  • Δομινικανή Δημοκρατία 40 %

Συνέπειες αυτής της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών όπως η εκπαίδευση είναι, εκτός από το ψυχολογικό σοκ και την χαμένη αθωότητα, τα περισσότερα κορίτσια να πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποίησης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ζωή τους πάνω στον τοκετό. Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος είναι να κολλήσουν AIDS και άλλα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα γίνεται όλο και μεγαλύτερος, τουλάχιστον σύμφωνα με στατιστικές έρευνες για την Υποσαχάρια Αφρική.

Η λέξη ελευθερία είναι για κάποια κορίτσια μια απλή λέξη, χωρίς νόημα αφού ποτέ δεν θα νιώσουν ελεύθερα. Η ισότητα ανδρών και γυναικών, για την οποία μάχονται γυναίκες σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, είναι ένα όνειρο άπιαστο αφού αυτά τα κορίτσια ζουν εγκλωβισμένα σε έναν εφιάλτη.