Δίνοντας πιπίλα στο μωρό...
Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και έξυπνοι τρόποι για να τη χρησιμοποιήσετε.
Πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Σαν νέος γονέας, το να ηρεμείτε και να ησυχάζετε το μωρό σας είναι μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές σας, και μπορεί να βρείτε την πιπίλα πολύ χρήσιμη.
Μερικά μωρά ηρεμούν με την αγκαλιά και το λίκνισμα και θέλουν να πιπιλίσουν μόνο όταν τρώνε (πίνουν το γάλα τους). Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να θέλει να πιπιλίσει αφού έχει τελειώσει το θηλασμό ή το μπιμπερό, μία πιπίλα είναι ότι ακριβώς χρειάζεται.
Η πιπίλα δεν είναι υποκατάστατο της διατροφής αλλά αν το μωρό εξακολουθεί να είναι ανήσυχο ή γκρινιάζει, ενώ έχει φάει, έχει ρευτεί και είναι καθαρό και στην αγκαλιά σας, ίσως πρέπει να δείτε αν μία πιπίλα το ικανοποιήσει.
Η πιπίλα και το παιδί μας (12-24 μηνών)
Υπάρχει ένα ακόμη όφελος από τη χρήση της πιπίλας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα όταν κοιμούνται έχουν μειωμένο κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η ίδια η πιπίλα το αποτρέπει, απλά ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της και το χαμηλότερο κίνδυνο του συνδρόμου αυτού.
Επίσης η συνήθεια της πιπίλας είναι πιο εύκολο να διακοπεί από το πιπίλισμα του αντίχειρα.
Άλλωστε δεν μπορείτε να πετάξετε ένα αντίχειρα!!
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας;
Η χρήση της πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του μέσου αυτιού σε μωρά και μικρά παιδιά.
Επειδή ο κίνδυνος αυτών των λοιμώξεων είναι γενικά χαμηλότερος στα νέα μωρά, η χρήση της πιπίλας μέχρι τους έξι μήνες και ο απογαλακτισμός του από αυτό σύντομα μετά, μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά ειδικά αν το μωράκι είναι επιρρεπή σε μολύνσεις αυτιών.
Πρακτική θήκη για την πιπίλα
Κάποτε υπήρξε η σκέψη ότι τα μωρά που είχαν πιπίλα πριν συνηθίσουν να θηλάζουν, μερικές φορές μπέρδευαν τις θηλές με αποτέλεσμα να μην έπιναν αρκετό γάλα.
Αλλά τώρα πλέον οι ειδικοί δηλώνουν ότι η σκέψη αυτή είναι αντικρουόμενη και ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν με βεβαιότητα κατά πόσο σχετίζονται αυτά τα δύο.
Αλλά αν θηλάζετε το μωρό σας, ίσως θέλετε να περιμένετε να συνηθίσει πρώτα καλά τον θηλασμό και μετά να του δώσετε πιπίλα.
Είναι κάτι που συνιστούν και οι παιδίατροι.
Εάν το μωράκι σας θηλάζει καλά, κερδίζει βάρος, έχει συμπληρώσει τον ένα μήνα και έχει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε να του δώσετε πιπίλα.
Αλλά μετά το κανονικό του γεύμα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνει όλες τις τροφές που χρειάζεται.
Είναι φυσιολογικό που το μικρό μου εξακολουθεί να πιπιλά τον αντίχειρά του;
Βέβαια η πιπίλα μπορεί να γίνει συνήθεια, και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς γονείς.
Η εικόνα ενός τρίχρονου παιδιού που κυκλοφορεί με μία πιπίλα στο στόμα δεν αρέσει.
Αν επιτρέψετε στο παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα, αλλά δεν σας αρέσει πολύ, πάρτε την όταν συμπληρώσει τον ένα χρόνο.
Προσέξτε να μην κάνει κατάχρηση της πιπίλας γιατί μετά θα είναι δύσκολο να την κόψει.
Πώς να διαχειριστείτε τη χρήση της πιπίλας του μωρού σας.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών:
• Αφήστε το μωρό να σας καθοδηγήσει. Αν την δεχτεί αμέσως, καλώς. Αν όχι, μην το πιέσετε.
Μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά μια άλλη στιγμή, ή απλώς σεβαστείτε την προτίμησή του και μην δοκιμάσετε πάλι.
• Προσφέρετε την πιπίλα μεταξύ των γευμάτων όταν ξέρετε ότι δεν πεινάει.
• Αποφύγετε την χρήση για να καθυστερήσετε το τάισμα ή ως υποκατάστατο της προσοχής σας.
Όμως μερικές φορές το μωρό πράγματι πρέπει να περιμένει, η κίνηση στον δρόμο είναι τεράστια, τότε η πιπίλα είναι δώρο Θεού.
• Προσπαθήστε να δίνετε στο μωρό την πιπίλα πριν από τον ύπνο. Αλλά αν πέσει από το στόμα του όταν κοιμάται μην τη βάλετε πίσω.
Αν γκρινιάζει προσπαθήστε πρώτα να το ησυχάσετε με άλλους τρόπους, όπως χάδια, ή αγκαλιά.
• Μην δένετε ποτέ την πιπίλα γύρω από το λαιμό του μωρού ή την κούνια του. Ο κίνδυνος να στραγγαλίσει η κορδέλα το μωρό είναι μεγάλος.
Είναι ασφαλές να συγκρατείτε την πιπίλα στα ρούχα του με ένα ειδικό κλιπ.
Πρακτικές και έξυπνες συμβουλές για να κοιμάται καλά το μωράκι σας
• Διαλέξτε προσεκτικά την πιπίλα. Επιλέξτε μία ασφαλή πιπίλα κατάλληλη για το μωρό, να την καθαρίζετε καλά με ζεστό νερό.
Να την αντικαταστήσετε αμέσως αν δείτε τη παραμικρή ρωγμή ή άλλα σημάδια φθοράς.
• Μην «καθαρίζετε» την πιπίλα βάζοντάς την στο στόμα σας. Το σάλιο του ενηλίκου περιέχει βακτήρια που είναι βλαβερά για τα δόντια και τα ούλα του μωρού.
Πότε δεν πρέπει να δώσετε πιπίλα στο μωρό.
Όταν έχει πρόβλημα να παίρνει βάρος.
Έτσι αν δεν θηλάζει καλά ή η ποσότητα του γάλακτος που έχετε δεν είναι αρκετή, μην δώσετε πιπίλα, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα.
Επίσης ίσως πρέπει να ξεχάσετε την πιπίλα αν παθαίνει συχνά λοιμώξεις του αυτιού.
Αλλά αν έχετε ένα πρόωρο βρέφος που δεν κερδίζει αρκετό βάρος, η πιπίλα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα, είτε την χρησιμοποιεί είτε όχι.
Επίσης με την χρήση της πιπίλας, μειώνεται πράγματι ο κίνδυνος από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, έτσι μιλήστε πρώτα με τον παιδίατρο για να σας συμβουλέψει.
Αν δεν θέλετε το νεογέννητο μωρό σας να έχει πιπίλα στο νοσοκομείο, ειδοποιήστε τις νοσηλεύτριες εγκαίρως, ιδίως αν θέλετε να το θηλάσετε.
Αν και με τη χρήση της πιπίλας μία ή δύο ημέρες στο νοσοκομείο δεν θα συνηθίσει, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει κάτι που δεν θέλετε να συνεχίσετε στο σπίτι.
Μπορεί η χρήση της να βλάψει την ανάπτυξη των δοντιών;
Η χρήση της στα παιδικά πλέον χρόνια, θα μπορούσε να απειλήσει τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, αλλά το παιδί πιθανότητα δεν θα τη χρειάζεται πλέον.
Κατά τη διάρκεια των ετών, όταν το παιδί χρησιμοποιεί μία πιπίλα έχει μόνο τα δόντια του μωρού.
Τα μόνιμα δόντια συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται από την ηλικία των 6 χρόνων.
Ενώ το παιδί είναι απίθανο να βλάψει τα δόντια του, ή το σαγόνι, αν σταματήσει να τη χρησιμοποιεί γύρω στα δύο ή τρία χρόνια του, μετά τα τρία μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Ο κίνδυνος για κακή ανάπτυξη των δοντιών του μεγαλώνει όσο χρησιμοποιεί πιπίλα.
Αν κάποια στιγμή ανησυχήσετε για αυτό, ζητήστε από τον οδοντίατρο να εξετάσει αν τα δόντια του και το σαγόνι του παιδιού αναπτύσσονται κανονικά.