Διορθώνοντας τις κακές συνήθειες στον ύπνο του μωρού
Μήπως το μικρούλι σας θέλει οπωσδήποτε να θηλάσει ή να το κουνάτε μέχρι να κοιμηθεί; Ελάτε να δούμε μαζί πως μπορείτε να «σπάσετε» τις κακές συνήθειες του βραδινού ύπνου του και να το βοηθήσετε να κοιμάται μόνο του.
Μήπως έχετε γίνει η ανθρώπινη πιπίλα; Εάν η απάντηση είναι ναι, ήρθε η ώρα να αποτραβηχτείτε και να του μάθετε πώς να ηρεμεί μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός πριν τον ύπνο ή το κούνημα μέχρι τελικής πτώσης. Μπορεί να σας φαίνεται σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο για να συνηθίσει το παιδάκι να κοιμάται όλη τη νύκτα. Διαφορετικά θα ζητά την αγκαλιά σας όποια ώρα και αν είναι.
Λοιπόν, αναθεωρήστε το πρόγραμμα του ύπνου του. Εάν το μικρό σας θέλει να θηλάσει ή να πιει το τελευταίο γάλα του πριν τον ύπνο, προγραμματίστε να το δώσετε μισή ώρα πριν από τη συνηθισμένη του ώρα. Μόλις δείτε ότι έχει σχεδόν κοιμηθεί, βάλτε το στο κρεβατάκι του. Στην αρχή, δεν θα του αρέσει, αλλά προσπαθήστε. Μόλις μάθει να ηρεμεί μόνο του, με την πιπίλα του, ή το δακτυλάκι του ή κρατώντας την κουβέρτα του, μάλλον δεν θα σας χρειάζεται πιά, εννοείται στον ύπνο μόνο!
Πως λειτουργεί η μέθοδος αυτή.
Όταν μπορεί να αποκοιμηθεί μόνο του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάτε δίπλα του αν ξυπνήσει κάποια στιγμή την νύκτα. Βέβαια δεν πρέπει να το ταΐσετε ή να το πάρετε αμέσως αγκαλιά. Η παρουσία σας δίπλα του, η φωνή σας και ένα απλό χάδι θα πρέπει να είναι αρκετό για να αποκοιμηθεί.
Το οικογενειακό κρεβάτι: Ακόμη ένας τρόπος για να κοιμάται όλη την νύκτα, είναι να κοιμάστε όλοι μαζί, συνήθεια που έχουν αρκετές οικογένειες. Μία άλλη άποψη είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ταΐσετε το μωρό τη νύκτα ή ότι δεν πειράζει να ξυπνάει. Αυτό όμως εξαρτάται από την αντοχή της μητέρας και αν έχει την ανάλογη βοήθεια από τον πατέρα για να μπορεί να ξεκουραστεί.
Αντιμέτωπη με το κλάμα. Αφήνοντας το μωρό σας να κλαίει μέχρι να ξανακοιμηθεί είναι μία αρκετά καλή τακτική για την εκπαίδευση του ύπνου, αλλά επίσης ένα από τα δυσκολότερα πράγματα για τα νεύρα των γονέων!
Όμως, ακούγοντας το μωρό σας να κλαίει, να είστε σίγουρη ότι είναι πιο δύσκολο για σας παρά για το ίδιο. Πως όμως να κρατήσετε την ψυχραιμία σας; Δείτε κάποιες συμβουλές:
Πρώτα – πρώτα διώξτε τις ενοχές. Αφήνοντας το μωράκι σας να κλαίει δεν σας κάνει κακούς γονείς. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι δεν πονάε, δεν έχει χτυπήσει και ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα περάσει. Στο τέλος θα αισθανθείτε περήφανη που δεν υποχωρήσατε, γιατί όλη η οικογένεια θα μπορεί να ξεκουραστεί.
Έτσι, μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα!
Συγκεντρώστε όλη τη σκέψη σας στο ότι αυτό το κάνετε για το καλό του παιδιού αλλά και το δικό σας. Το να κοιμάστε όλη τη νύκτα, θα κάνει το μικρό αλλά και εσάς ευτυχισμένους και υγιείς. Το να μπορεί να ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του θα το βοηθήσει και αργότερα στη ζωή του.
Προσπαθήστε να περιορίσετε τον ήχο της φωνής του! Κλείστε μία πόρτα ή χαμηλώστε τον ήχο από το monitor που έχετε δίπλα σας. Φυσικά με μεγάλη προσοχή για την ασφάλειά του.
Και μην ξεχνάτε τους γείτονες. Μιλήστε τους για την προσπάθεια που κάνετε και ζητήστε συγνώμη για την διατάραξη του ύπνου τους, ιδίως αν είναι καλοκαίρι. Και βέβαια καθησυχάστε τους λέγοντας ότι ασφαλώς δεν θα κρατήσει πολύ. Λίγα γλυκά θα κάνουν πιο εύκολο το έργο σας!
Να είστε έτοιμες για κάποιες οπισθοδρομήσεις!
Ακόμη και τα μωράκια που κοιμούνται όλη τη νύκτα, μπορεί να αρχίσουν να ξυπνούν από κάποιο άγχος ή κάποια αλλαγή. Φυσικά και πρέπει να το βοηθήσετε, αλλά προσέξτε μην γίνει πάλι συνήθεια. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει στην περίοδο των μεγάλων αναπτυξιακών ορόσημων, όπως π.χ. όταν αρχίσουν να μπουσουλούν ή να περπατούν. Εξασκώντας λοιπόν τις νέες κινήσεις τους και δεξιοτεχνίες, μπορεί να επηρεάσουν τις συνήθειες του ύπνου τους.
Μην ανησυχείτε είναι κάτι που θα περάσει σύντομα.