Εγκυμοσύνη και φυλλικό οξύ

Εγκυμοσύνη και φυλλικό οξύ

Γιατί το χρειάζεστε πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι απαραίτητο για πολλούς σημαντικούς λόγους. 

Το φυλλικό οξύ ή φολικό βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, σοβαρών γενετικών ανωμαλιών του νωτιαίου μυελού (όπως η δισχιδής ράχη) και του εγκεφάλου.

Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα συμβαίνουν σε πολύ πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης, πριν ακόμη πολλές γυναίκες ξέρουν ότι είναι έγκυος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν τη συνιστάμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος, αρχίζοντας τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, μειώνουν τον κίνδυνο ανωμαλιών του μωρού κατά 50 έως 70 τοις εκατό.

Το σώμα χρειάζεται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσει φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποτρέψει μια μορφή αναιμίας.

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή, την επισκευή και τη λειτουργία του DNA, γενετικό χάρτη και βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων.

Έτσι το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων του πλακούντα και την ανάπτυξη του μωρού.

Επίσης μία έρευνα δείχνει ότι η λήψη πολυβιταμινών με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Πόσο φυλλικό οξύ χρειάζεστε.
Οι ειδικοί συστήνουν 400 μικρογραμμάρια ημερησίως, αρχίζοντας τουλάχιστον ένα μήνα πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να μείνετε έγκυος.

Και επειδή στην πραγματικότητα οι μισές από τις εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, οι ειδικοί συστήνουν όλες οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά.
Και συμβουλεύουν να αυξηθεί η ποσότητα αυτή στα 600 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο νευρικός σωλήνας, από τον οποίο αναπτύσσεται η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος του μωρού, αρχίζει να σχηματίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να πάρετε επαρκή ημερήσια δόση, πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Και φυσικά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη που γιατρού σας.

Πότε μπορεί να χρειαστεί επιπλέον φολικό οξύ.
Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό με την ανωμαλία του νευρικού σωλήνα, αν και τα αίτια είναι ασαφή.

Έτσι η συμβουλή του γιατρού σας είναι και εδώ απαραίτητη.

Οι γυναίκες που είχαν μία εγκυμοσύνη με μωράκι με την ανωμαλία του νευρικού σωλήνα, πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό, πριν προσπαθήσουν να μείνουν ξανά έγκυος.

Χωρίς καμία παρέμβαση οι πιθανότητες να συμβεί ξανά αυτό είναι 2 έως 5 τοις εκατό.
Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη λήψη αρκετά μεγάλης ποσότητας φυλλικού οξέος.

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη ή παίρνουν άλλα φάρμακα, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτούν το γιατρό τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν αρχίσουν την προσπάθεια της σύλληψης για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και να παρακολουθεί ο γιατρός γενικά την υγεία τους.

Διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος.
Μελέτη έδειξε ότι το σώμα απορροφά την συνθετική μορφή της βιταμίνης αυτής πολύ καλύτερα από τις φυσικές πηγές τροφίμων.

Αν και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και άλλα προϊόντα δημητριακών είναι εμπλουτισμένα με την συνθετική εκδοχή, οι γυναίκες δεν τα προτιμούν στην καθημερινή διατροφή τους.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ είναι οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, τα γογγύλια, οι μπάμιες, τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή.

Βέβαια η ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα δεν είναι αρκετή. Διότι ενώ το σώμα απορροφά όλη την ποσότητα του φυλλικού οξέος από το συμπλήρωμα, απορροφά μόνο μερική ποσότητα από τα τρόφιμα.

Επίσης μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα.

Στην Αμερική, οι παρασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να προσθέτουν το φυλλικό οξύ σε εμπλουτισμένα δημητριακά όπως αυτά του πρωινού, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, το ρύζι έτσι ώστε κάθε μερίδα να περιέχει τουλάχιστον 20% των ημερήσιων αναγκών.
Συνιστάται λοιπόν ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος;

Ναι.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν σε αυτό.
Και συνιστούν στις γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία να παίρνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με φυλλικό οξύ ή ένα απλό συμπλήρωμα κάθε μέρα.

Τα σημάδια της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος.

Τα σημάδια μπορεί να είναι, διάρροια, απώλεια όρεξης και βάρους, αδυναμία, πονοκέφαλο, αίσθημα παλμών της καρδιάς και εκνευρισμό.

Αν έχετε ήπια ανεπάρκεια δεν θα έχετε καθόλου συμπτώματα, αλλά πρέπει να σκεφτείτε την πρώιμη εμβρυακή ανάπτυξη του μωρού σας.