Επτά τρόποι για να προστατεύσετε το μωρό σας από τα κουνούπια.

Επτά τρόποι για να προστατεύσετε το μωρό σας από τα κουνούπια.

Τα κουνούπια μπορούν να φέρουν όλα τα είδη των ασθενειών. Ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι από τις κοινές ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια.
Όμως μπορούν να προληφθούν. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας;

1. Κρατήστε το σπίτι και τον κήπο σας καθαρό.

Τα κουνούπια αναπαράγονται σε στάσιμο νερό. Είναι καλύτερα να έχετε πάντα όλα τα δοχεία νερού και τους κουβάδες καλυμμένους. Προσπαθήστε να μην αφήνετε νερό σε γλάστρες, βάζα λουλουδιών και πιάτα για τα κατοικίδια για πολλές ημέρες. Τα αυγά του κουνουπιού χρειάζονται επτά έως δέκα ημέρες για να εκκολαφθούν. Έτσι, να αλλάζετε το νερό στα δοχεία συχνά. Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο κηροζίνης για να ανοίξετε μία αποχέτευση, ή όπου έχει μείνει στάσιμο νερό. Το έλαιο σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ πάνω από το νερό, που εμποδίζει την αναπαραγωγή του κουνουπιού.

Καθαρίζεται όλα τα δοχεία νερού μία φορά την εβδομάδα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε τρίψει καλά τις πλευρές τους για να αφαιρέσετε τα αυγά που έχουν ίσως κολλήσει σε αυτές.

Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα γύρω από το σπίτι σας, τη βεράντα ή το μπαλκόνι σας. Μπορεί να κρατούν το νερό της βροχής. Πετάξτε όλα τα παλιά ελαστικά, τσίγκινα δοχεία, βάζα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα που μπορούν να κρατήσουν νερό.

2. Ντυθείτε για προστασία

Τα σκούρα ρούχα τείνουν να προσελκύουν τα έντομα. Είναι καλύτερο να ντύνεται το μωρό σας με ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμήστε τις ολόσωμες φόρμες ή το παντελονάκι γιατί καλύπτουν όλο το κορμί του. Διαλέγετε ελαφριά πλεκτά και βαμβακερά υφάσματα που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα, ενώ καλύπτουν το σώμα.

3. Αποφύγετε τα ισχυρά αρώματα.

Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν, σαπούνι ή έλαια ή αρώματα με άρωμα λουλουδιών. Αυτά προσελκύουν τα έντομα.

4. Καθαρίστε μετά το μαγείρεμα και το φαγητό.

Ποτέ μην αφήνετε ακάλυπτα τρόφιμα οπουδήποτε στο σπίτι σας, ειδικά στο δωμάτιο του μωρού σας.

5. Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες.

Για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι, τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά είδη στο εμπόριο. Χρειάζεται τακτικός έλεγχος για τυχόν τρύπες, επίσης προσέξτε αν υπάρχουν κενά ανάμεσα στο πλαίσιο της σίτας και τον τοίχο.

Τα έντομα μπορεί να κάνουν φωλιές σε μικροσκοπικές ρωγμές. Καθαρίστε καλά αυτές τις περιοχές και μετά τοποθετήστε την σίτα.

Η σίτα μας επιτρέπει να έχουμε φρέσκο αέρα στο σπίτι μας και συγχρόνως μας προφυλάσσει από όλα τα ενοχλητικά έντομα.

6. Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες.

Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες για την κούνια και το καρότσι του. Είναι απόλυτα ασφαλείς μέχρι να αρχίσει το μικρό να σηκώνεται και να κινείται μόνο του.

Εάν κοιμάστε μαζί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη κουνουπιέρα. Προσοχή να είναι καλά στερεωμένη και να μην έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτή κουνούπια!

7. Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας μπορείτε να διαλέξετε ένα από μία μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σήμερα. Ο φαρμακοποιός σας και ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσουν για να κάνετε μία σωστή επιλογή.

Υπάρχουν πράγματι πάρα πολλές επιλογές, μην ξεχνάμε και το εντομοαπωθητικό που βάζουμε στην πρίζα, για να προστατεύσουμε το μωρό μας αλλά και όλη την οικογένεια μας από τις ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια.