Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
H Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών! Μία ημέρα ξεχωριστή, ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους! Ποια τα έθιμα, όμως, της ημέρας αυτής που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη;
Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής. Η μέρα μας καλεί παραδοσιακά, αλλά και σύμφωνα με το Χριστιανισμό, να νηστέψουμε και να καταναλώσουμε εδέσματα όπως φασολάδα χωρίς λάδι, ταραμοσαλάτα, τουρσί, λαγάνα (άζυμο ψωμί), τα γνωστά σε όλους μας Σαρακοστιανά και να πετάξουμε χαρταετό!
Ωστόσο, σε πολλά μέρη της χώρας γιορτάζουν την ημέρα αυτή αναβιώνοντας πρωτότυπα έθιμα, όπως για παράδειγμα στη Θήβα που υπάρχει το έθιμο του «Βλάχικου Γάμου» που «κρατάει» από το 1830, και σύμφωνα με το οποίο οι ντόπιοι αναβιώνουν τα προξενιά που γίνονταν εκείνη την εποχή, ξυρίζοντας το γαμπρό και στολίζοντας τη νύφη.
Ένα άλλο έθιμο είναι αυτό του «Αγά» στα Μεστά της Χίου, το οποίο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και σύμφωνα με το οποίο ο «Αγάς» εισβάλει στο χωριό και δικάζει στην πλατεία του χωριού τους κατοίκους. Ανάλογα με το τι έχει διαπράξει καθένας, πληρώνει και το ανάλογο αντίτιμο!
Με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζεται η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας και στη Βόνιτσα. Εκεί αναβιώνουν την ιστορία του ψαρά του «Γληγοράκη», ο οποίος απαρνήθηκε τη θάλασσα, και προκειμένου να τον τιμωρήσουν γι’ αυτή του την πράξη, οι ντόπιοι φτιάχνουν έναν «Αχυρένιο Γληγοράκη», τον δένουν πάνω σε ένα γάιδαρο, τον περιφέρουν στο χωριό και κατόπιν τον καίνε!
Τέλος, στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, υπάρχει το έθιμο της Καμήλας σύμφωνα με το οποίο, οι συμμετέχοντες στο δρώμενο μεταμφιέζονται και μουτζουρώνουν ο ένας τον άλλον ακολουθώντας ένα ομοίωμα καμήλας και τον καμηλιέρη Άραβα που την οδηγεί.
Σε όποια γωνιά, λοιπόν, της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, γεμίστε τη μέρα των παιδιών σας με χαμόγελο και κάντε την αξέχαστη, γιορτάζοντας και συμμετέχοντας στα τοπικά έθιμα και δρώμενα! Μαζί με αυτά είναι σίγουρο πως θα το ευχαριστηθείτε κι εσείς!
Καλή Σαρακοστή!