Φοβάμαι τον τοκετό
Έτοιμη για τοκετό; Όταν η Μαρία Σ.* σκέφτεται την πρώτη της εγκυμοσύνη, θυμάται κυρίως δυσάρεστα συναισθήματα. «Εκείνη την περίοδο ένιωθα έξω από τα νερά μου» μας λέει η μεταφράστρια από τη Θεσσαλονίκη. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι θα χάσω τον έλεγχο, ότι οι γιατροί και οι μαίες θα αποφάσιζαν για λογαριασμό μου. Επίσης, με φόβιζε πολύ η σκέψη ότι πλέον δεν μπορούσα να αποφασίσω για το σώμα μου.»
Το μωρό της ήρθε τελικά στον κόσμο με καισαρική τομή.
Οι φοβίες πριν από τον τοκετό είναι απολύτως φυσιολογικές
Οι φοβίες πριν από τον τοκετό είναι απολύτως φυσιολογικές και όλες οι γυναίκες τις έχουν νιώσει. Οι γυναίκες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί φοβούνται το άγνωστο και την προοπτική ότι εκτίθενται σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Εκτός, όμως, από το άγχος για την υγεία του παιδιού, οι ωδίνες του τοκετού απασχολούν πολλές γυναίκες. Η γέννα είναι σχεδόν πάντα ένα έντονο γεγονός και οι πόνοι αποτελούν μέρος της εμπειρίας. Δυστυχώς, ο έντονος φόβος ενδέχεται να προκαλέσει κράμπες με αποτέλεσμα οι ωδίνες να επιμένουν. Ωστόσο, μπορείτε με πολλούς τρόπους να αντιμετωπίζετε το φόβο, να τον ελέγχετε, να ανακουφίζεστε από αυτόν ή ακόμη και να τον εξαφανίζετε.
Αποδεχτείτε τους φόβους σας και μοιραστείτε τους με τη μαία
Καταρχάς, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τους φόβους σας όπως είναι και να μην τους καταδικάζετε.
Επικεντρωθείτε στο παρόν, βοηθάει:
- Παρατηρήστε πώς εμφανίζεται και πώς εξαφανίζεται ο φόβος. Πρέπει πραγματικά αυτή τη στιγμή να νιώσετε ό,τι φοβάστε; Είτε πρόκειται για πόνο είτε για δυσάρεστες ανάγκες;
- Προσέξτε την αναπνοή σας, τους χτύπους της καρδιάς σας, τη σωματική σας κατάσταση, τους θορύβους και περιγράψτε πώς νιώθετε ακριβώς τη συγκεκριμένη στιγμή.
Μιλήστε, επίσης, με τη μαία ή το γυναικολόγο σας που εμπιστεύεστε σχετικά με τους φόβους σας. Μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες σας και να περιορίσουν τους φόβους σας ενημερώνοντάς σας σχετικά με τη διαδικασία τοκετού.
Εμπιστευτείτε το ίδιο το σώμα σας
Οπλιστείτε με θάρρος και εμπιστευτείτε το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων προετοιμασίας τοκετού, οι έγκυες μαθαίνουν να χαλαρώνουν συνειδητά και να ελέγχουν την αναπνοή τους.
Επιπλέον, οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και η αυτογενής χαλάρωση, αποτελούν αρκετά αποτελεσματικούς τρόπους υποστήριξης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Xαλάρωση από μέσα προς τα έξω
Όσο μεγαλώνει η «κοιλίτσα» κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τόσο περισσότερο νοσταλγούν οι γυναίκες τη χαλάρωση.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να διατηρήσετε την ευεξία σας που θα ωφελήσει εσάς και το μωρό σας: διαλογιστείτε και ελέγξτε τη σκέψη σας ή επιστρατεύστε εντατικές μεθόδους σωματικής άσκησης. Ειδικότερα, οι μέθοδοι διαλογισμού και σωματικής άσκησης από την Άπω Ανατολή είναι πάντα οι πιο δημοφιλείς στις εγκύους:
- Γιόγκα: ξεπεράστε τις ωδίνες με την ενέργεια της ζωής
- Γυμναστική στο νερό: η «ελαφρότητα» της εγκυμοσύνης
- Αυτογενής χαλάρωση: έλεγχος της σκέψης για τοκετό χωρίς επιπλοκές
- Τάι τσι: το Γιν και το Γιανγκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Χορός της κοιλιάς
- Μακιγιάζ σώματος (body painting)
Η χαλαρωτική και ευχάριστη μουσική συμβάλλει θετικά. Ακούγοντας απλώς μελωδίες ή τους ήχους της φύσης, γεμίζετε αισιοδοξία και ελπίδες. Επειδή μάλιστα το έσω αυτί του μωρού σας έχει αναπτυχθεί πλήρως από την 20ή εβδομάδα εγκυμοσυνης , δεν βοηθάτε μόνο τον εαυτό σας, αλλά και το μωρό σας.
Αντιμετωπίστε τις ωδίνες με επισκληρίδιο αναισθησία
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν χρησιμοποιείται κανένα αναλγητικό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στην περίπτωση όμως που οι ωδίνες είναι αφόρητες και ο τοκετός δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι πολύ καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.
Δεν χρειάζεται να καταπονείτε τον εαυτό σας, εφόσον κάτι τέτοιο μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο τους φόβους σας.
Η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό ένα δύσκολο τοκετό.
Κάθε γυναίκα δικαιούται να αποφασίσει την ένταση του πόνου που μπορεί ή θέλει να αντέξει.
Ο τοκετός δεν είναι αγώνας στον οποίο οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν και γεννούν χωρίς οποιοδήποτε αναλγητικό. Από την άλλη πλευρά, η χορήγηση αναλγητικών δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για καμία γυναίκα. Μόνον οι ίδιες οι έγκυες μπορούν να αξιολογήσουν πραγματικά τις ωδίνες.
Ομοιοπαθητικά καταπραϋντικά φάρμακα και βελονισμός
Μια διαφορετική φυσική καταπραϋντική μέθοδος που βοηθά ορισμένες αλλά όχι όλες τις γυναίκες είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο, αφού η ευαισθησία στον πόνο μειώνεται σημαντικά μέσα στο ζεστό νερό.
Ήπιες μέθοδοι για τη διευκόλυνση του τοκετού θεωρούνται, επίσης, ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική, οι οποίες εφαρμόζονται από ορισμένους γυναικολόγους σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Επιπλέον, η ύπνωση, το χαλαρωτικό μασάζ, η ανθοθεραπεία και η αρωματοθεραπεία αναφέρονται συχνά από τους συμβούλους εγκυμοσύνης ως τρόποι ανακούφισης από τους πόνους. Ωστόσο, τα νοσοκομεία σπάνια παρέχουν στις εγκύους τις παραπάνω μεθόδους.
*το όνομα Μαρία Σ. είναι φανταστικό
Διαβάστε επίσης περισσότερα για τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού.
Το άρθρο αυτό μεταφράστηκε από τα Γερμανικά από την EuroGreekTranslationsLimited, την υπ’ αριθμόν 1 ελληνική μεταφραστική εταιρεία στην Ευρώπη.
www.eurogreek.com