Φροντίδα των δοντιών για τα μικρά παιδιά
Αν και νωρίς τα δόντια του παιδιού σας αρχίζουν να εμφανίζονται σταδιακά. Μπορείτε λοιπόν να τα καθαρίσετε με μια υγρή πετσέτα ή ένα κομμάτι γάζας, μέχρι τη στιγμή που θα βγούν οι πίσω γομφίοι, περίπου στους 18 μήνες, όπου καλό θα ήταν να μεταβείτε σε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για παιδιά με νάιλον. Χρησιμοποιείστε απλό νερό, βουρτσίζοντας ελαφρά τα δόντια τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό δύο φορές την ημέρα. Βουρτσίστε επιπλέον τη γλώσσα του, ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που προκαλούν κακή οσμή στην αναπνοή. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα μόλις οι τρίχες αρχίζουν να φαίνονται φθαρμένες.
Πότε θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών του μόνο του;
Από τη στιγμή που το ίδιο θα θέλει και θα μπορεί, είναι μια καλή ιδέα να το αφήσετε να προσπαθήσει να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του, ακόμα κι αν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να το κάνει καλά. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας, την ώρα που το κάνει και το παιδί και στη συνέχεια να «ελέγξει» τα δόντια ο ένας του άλλου για να δείτε αν είναι καθαρά. Αν τα δόντια του λάμπουν όταν αντανακλούν στο φως, έχει κάνει καλή δουλειά. Αν όχι, πείτε του πως θα πρέπει να συνεχίσει να τα βουρτσίζει.
Τι πρέπει να κάνετε σας αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του;
Εάν το παιδί σας γκρινιάζει κάθε φορά που πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του, θα μπορούσε να βοηθήσει το να του αγοράσετε μια οδοντόβουρτσα που να έχει πάνω έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της αρεσκείας του. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να έχει πολλές οδοντόβουρτες με διαφορετικά χρώματα, ώστε να μπορεί να επιλέξει αυτή που θέλει, όταν έρχεται η ώρα να πλύνει τα δόντια του.
Πώς μπορείτε να ξέρετε αν το παιδί σας χρειάζεται φθόριο και πότε παίρνει τη σωστή ποσότητα;
Η ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού μπορεί σίγουρα να ωφεληθεί από λίγο φθόριο. Αυτό το μέταλλο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών από την ενδυνάμωση της αδαμαντίνης των δοντιών και κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στα οξέα και τα επιβλαβή βακτηρίδια. Οι περισσότερες παροχές νερού ενισχύονται με φθόριο. Εάν θεωρείτε πως το παιδί δεν παίρνει όσο φθόριο χρειάζεται για τα δόντια του ρωτήστε τον παιδίατρό του αν θα πρέπει να του δώσετε ένα συμπλήρωμα.. Μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα φθορίου με τη μορφή σταγόνων ή σε μασώμενα δισκία.
Λίγο φθόριο είναι ένα καλό πράγμα για τα δόντια του παιδιού σας, αλλά η υπερβολή στη λήψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται φθορίωση και μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες στα ενήλικα δόντια του. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με φθοριωμένο νερό, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να πάρει άφθονο φθόριο. Το εμφιαλωμένο νερό και οι χυμοί φρούτων μπορεί επίσης να περιέχουν φθόριο, αν και σπάνια αναφέρεται στην ετικέτα. Οι ειδικοί συστήνουν έως ότου το παιδί σας να είναι τουλάχιστον δύο χρονών να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα. Το ποσό της οδοντόκρεμας που τοποθετείτε πάνω στην οδοντόβουρτσα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος φασολιού, γιατί τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να καταπίνουν την οδοντόπαστα αντί να την φτύνουν. Αν λοιπόν καταπιούν μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας στην πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανίσουν φθορίωση.