Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;
Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ο φυσιολογικός τοκετός είναι ότι καλύτερο για τη μητέρα και το μωρό.
Παρά το γεγονός ότι η καισαρική τομή σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, με μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, περισσότερο χρόνο για αποκατάσταση και περισσότερα χρήματα, πολλές γυναίκες την προτιμούν. Μία πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η βοήθεια της μαίας στον τοκετό, μείωσε αισθητά την καισαρική τομή.
Η παρουσία της διπλωματούχου μαίας, που ευνοεί τον φυσιολογικό τοκετό, με λιγότερες παρεμβάσεις, βοηθά και κατευθύνει την έγκυο γυναίκα μακριά από την καισαρική τομή. Για τις μέλλουσες μητέρες με φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παρά το γεγονός ότι η καισαρική τομή είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικού προβλήματος στο βρέφος καθώς και κάποιες αλλεργίες ή παχυσαρκία. Επίσης η μητέρα είναι πιο επιρρεπής σε κάποια φλεγμονή της μήτρας, αιμορραγία ή και θρόμβο στο αίμα, σε σύγκριση με αυτή που είχε φυσιολογικό τοκετό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέλλουσα μητέρα, δεν θα έπρεπε να σχεδιάζει καισαρική τομή, εκτός και αν αυτό απαιτείται ιατρικά. Αν και είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος για μια μη προγραμματισμένη καισαρική τομή, είναι καλό να εκφράσει η γυναίκα την επιθυμία της να αποφύγει την επέμβαση αυτή.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, έχει λάβει μία ισχυρή θέση εναντίον της ζήτησης εκ των προτέρων της καισαρικής τομής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που μόλις δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό έγγραφο, οι μέλλουσες μητέρες δεν θα πρέπει να ζητούν να προγραμματίσουν καισαρική τομή και θα πρέπει να επιμείνουν στο φυσιολογικό τοκετό. Εκτός βέβαια αν η καισαρική τομή είναι ιατρικώς αναγκαία.
Επίσης δεν συνιστάται καθόλου στις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν πολλά παιδιά.
Μία πρόσφατη έρευνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι περίπου το 2,5 % όλων των μωρών γεννιούνται με καισαρική τομή, γιατί έτσι το ήθελαν οι μητέρες τους. Κάποιες γυναίκες το ζητούν επειδή φοβούνται τον πόνο του τοκετού, ή νομίζουν ότι θα αποτρέψει τυχόν ακράτεια ούρων, ή επειδή ελπίζουν ότι αν αποφύγουν τον φυσιολογικό τοκετό θα διατηρήσουν την σεξουαλική ευχαρίστηση.
Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες ξεχνούν ότι η καισαρική τομή είναι μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση, μία επέμβαση που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο, για να μην αναφέρουμε πάλι τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τα περισσότερα χρήματα.
Επίσης οι γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι με καισαρική τομή, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, με μία δεύτερη καισαρική, όπως προβλήματα στον πλακούντα, ρήξη της μήτρας, ακόμη και έκτακτη ανάγκη υστερεκτομής σε μελλοντικές εγκυμοσύνες, και βέβαια να μην μπορούν να έχουν ένα φυσιολογικό τοκετό, γιατί πολλοί μαιευτήρες και νοσοκομεία περιορίζουν την πιθανότητα αυτή, μετά από μία καισαρική τομή.
Έτσι κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά στο να προγραμματίσει μία χειρουργική επέμβαση, εκτός βέβαια ιατρικής ανάγκης. Άλλωστε, αν φοβάται τον πόνο, πρέπει να γνωρίζει ότι σήμερα υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές ανακούφισης στην διάρκεια του τοκετού.
Επίσης πρέπει να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες υποδείξεις των επιστημόνων, ο μαιευτήρας μάλλον δεν θα συμφωνήσει εύκολα σε μία προγραμματισμένη καισαρική τομή, χωρίς λόγο.