Γιατί το μωρό μας έχει κολικούς;
Οι κολικοί είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα μωρό κλαίει συχνά και έντονα, και είναι δύσκολο ή αδύνατο να ηρεμήσει.
Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με τον ορισμό για κολικούς, ή αν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ή όχι ο όρος αυτός. Η διάγνωση τους στηρίζεται στον κανόνα των «τριών». Κλάμα περίπου τρεις ώρες την ημέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες συνέχεια.
Το υπερβολικό κλάμα συνήθως ξεκινά κατά τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής και συνεχίζει μέχρι περίπου το τέλος του δεύτερου μήνα. Μετά από αυτό, οι κολικοί μειώνονται και συνήθως σταματούν στον τρίτο ή τέταρτο μήνα του μωρού.
Τα μωρά που έχουν κολικούς φαίνεται καθαρά ότι πονούν. Τεντώνουν τα χέρια και τα πόδια τους και μετά τα φέρνουν κοντά και σφιχτά στο σώμα τους. Το στομάχι μπορεί να είναι σφιχτό και πρησμένο.
Αιτίες των κολικών.
Παρά το γεγονός ότι οι κολικοί περιεγράφηκαν για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες, η αιτία τους παραμένει άγνωστη. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το μωρό που έχει κολικούς δεν έχει καμία προϋπόθεση γι’ αυτό, απλά είναι μία κανονική συμπεριφορά, δηλαδή το μωράκι κλαίει στους πρώτους μήνες της ζωής του. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το υπερβολικό κλάμα ίσως είναι ένα σημάδι της σωματικής υγείας και δύναμης.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντας που συμβάλλουν στους κολικούς. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι διαφορές στο κλάμα κάθε μωρού, σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και όχι με την ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποστηρίζουν ψυχοκοινωνικά αίτια όπως είναι η κακή ανατροφή των παιδιών.
Σπάνια, σε ένα ποσοστό λιγότερο από 5% μπορεί να υπάρχει οργανική αιτία. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνδέουν το κάπνισμα της μητέρας, με αυξανόμενο κίνδυνο κολικών στα βρέφη.
Στοιχεία κολικών.
Η εμφάνιση των κολικών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, κυμαίνεται από 5 έως 25% των βρεφών.
Το κλάμα είναι πιο συχνό αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
Κάθε μωρό μπορεί να έχει κολικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος με το μωράκι σας.
Η αιτία των κολικών είναι άγνωστη. Αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του βρέφους.
Οι κολικοί εξαφανίζονται μετά τον τρίτο ή τέταρτο μήνα, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Εάν το μωρό κλαίει πάρα πολύ, δείτε το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι το κλάμα δεν είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας.
Οι κολικοί δημιουργούν μεγάλο άγχος στους γονείς. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αναστατωμένοι ζητήστε να σας βοηθήσει ένα δικό σας πρόσωπο για λίγο. Επίσης δεν είναι κακό να το αφήσετε στην κούνια του να κλάψει λίγο.
Τα μωρά που έχουν κολικούς φυσικά μεγαλώνουν κανονικά.
Παρουσιάζονται και στα μωρά που θηλάζουν και σε αυτά που τρέφονται με μπιμπερό. Έτσι αν θηλάζεται το μωρό σας μην σταματήσετε αν έχει κολικούς.
Αγκαλιάζοντας και κουνώντας το μικρό σας μπορεί να βοηθήσει, όπως και αν του δώσετε την πιπίλα του.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο φάρμακο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στους κολικούς.