Γιατί παιδί μου δεν μπορεί να κοιμηθεί;
Κλάμα, φωνές, ανησυχία... Χωρίς αμφιβολία, ο δύσκολος ύπνος του μωρού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές οικογένειες. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι;
Είναι πολύ μικρό
Είναι λίγα τα μωρά που κοιμούνται όλη τη νύχτα. Για τους δύο πρώτους μήνες, τα νεογέννητα κοιμούνται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας για 12 έως 18 ώρες. Από τους εννέα μήνες και μετά, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα . Ακόμη και τότε όμως, η «νύχτα» σημαίνει πέντε με έξι ώρες συνεχούς ύπνου.
Το βοηθάτε να κοιμηθεί
Εάν νανουρίζεται το μωρό σας κάθε βράδυ, κακώς. Θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα μπορεί να κοιμηθεί μόνο του. Κλαίει για να πετύχει αυτό που θέλει, δηλαδή εσάς. Βάλτε το στο κρεβάτι όταν νυστάξει και ας μην κοιμηθεί αμέσως. Θα συνηθίσει σιγά – σιγά να κοιμάται μόνο του, ακόμη και αν σας ξυπνά στη μέση της νύχτας.
Είναι πολύ κουρασμένο
Τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 11 έως 14 ώρες ύπνο κάθε μέρα. Η ρουτίνα είναι το κλειδί γι’ αυτά. Βάλτε ένα πρόγραμμα και τηρίστε το. Μπορεί στην αρχή να κλαίει αλλά σιγά σιγά θα το συνηθήσει και το παιδί σας αλλά και ο οργανισμός του.
Το άγχος του χωρισμού
Είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να περάσει από αυτή τη φάση. Προσπαθήστε να μην είστε υπερβολική μαζί του με τραγούδια, νανουρίσματα κτλ. Στους 6 μήνες περίπου θα είναι σε θέση να πηγαίνει για ύπνο μόνο του. Εφ’ όσον δεν είναι άρρωστο, μιλήστε του σιγανά, τρίψτε του λίγο την πλάτη, αλλά μην το παίρνετε αγκαλιά. Ένα μικρό φως μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα ύπνου
Κάνοντας τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, βοηθά το παιδί να ξέρει ότι τώρα είναι ώρα για ύπνο. Δημιουργήστε μία ήρεμη ατμόσφαιρα πριν το κρεβάτι. Για παράδειγμα να κάνει το μπάνιο του, να πιει το γάλα του, να του διαβάσετε μία ιστορία και να χαμηλώσετε τα φώτα. Κάντε τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ καταλήγοντας πάντα στο κρεβάτι του. Είναι καλό να αρχίσετε νωρίς τη ρουτίνα αυτή, γύρω στους 4 μήνες.
Καθυστερήσεις…
Πολλά παιδιά βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες για να μην κοιμηθούν. Σας ζητούν λίγο νερό, μία ακόμη ιστορία ή να πάνε στην τουαλέτα. Κρατήστε το πρόγραμμα. Πηγαίνετε στο δωμάτιο του, μείνετε ήρεμη αλλά αποφασισμένη. Καθίστε μαζί του στο δωμάτιο κάθε φορά και πιο λίγο. Αφήστε το παιδί να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο και όχι για παιχνίδι.
Κακά όνειρα
Τα παιδάκια συνήθως έχουν κακά όνειρα. Αυτό είναι φυσικό και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Ηρεμήστε το παιδί μετά από αυτό. Σιγουρευτείτε ότι κοιμάται αρκετά και ότι το βραδινό του πρόγραμμα είναι ήρεμο και τακτικό. Εάν τα κακά όνειρα δεν σταματούν, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Υπνοβασία
Μερικά παιδιά υπνοβατούν. Όταν δεν είναι εντελώς ξύπνια μπορεί να περπατήσουν, να μιλήσουν ή να καθίσουν στο κρεβάτι. Τα μάτια είναι ανοικτά αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνούν στην εφηβεία τους. Μην το ξυπνήσετε τη στιγμή αυτή. Μπορεί να τρομάξει. Οδηγήστε το απαλά πίσω στο κρεβάτι. Κρατήστε την περιοχή του ασφαλή, κλειδώστε πόρτες και ασφαλίστε τις σκάλες.
Αλλεργίες
Ορισμένα προβλήματα υγείας, μπορεί να κρατήσουν το παιδί ξύπνιο, όπως η βουλωμένη μύτη από κρυολόγημα, κάποια αλλεργία ή άσθμα. Στα βρέφη, πόνοι όπως οι κολικοί, η ωτίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ακόμη και ο πόνος από τα δόντια του μπορεί να μην το αφήνουν να κοιμηθεί. Ο παιδίατρός σας μπορέι να σας βοηθήσει.
Φάρμακα
Μερικά φάρμακα για το κρυολόγημα ή για κάποια αλλεργία, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο του παιδιού. Αν το διαπιστώσετε, ενημερώστε τον παιδίατρο και μόνο με την δική του υπόδειξη, αλλάξτε κάτι από τη θεραπεία. Μην κάνετε κάτι χωρίς την συμβουλή του.
Το ρολόι του σώματος
Όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία, ο κύκλος του ύπνου αλλάζει. Γίνεται πιο δραστήριο το βράδυ και νυστάζει περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας. Συμβιβαστείτε με αυτές τις αλλαγές. Αφήστε το παιδί να κάνει τα μαθήματα του το βράδυ και ας κοιμηθεί αργότερα. Οι έφηβοι άλλωστε χρειάζονται τουλάχιστον 8.5 ώρες ύπνου.
Χωρίς την πιπίλα ή το αρκουδάκι του
Πολλές φορές βοηθάει τα παιδιά να κοιμηθούν εάν έχουν δίπλα τους ένα αγαπημένο αντικείμενο όπως κάποια κουβέρτα ή κάποιο αρκουδάκι. Επίσης η πιπίλα, επειδή ικανοποιεί την αίσθηση για να πιπιλίζουν ακόμη και αν θηλάζουν.
Ένα δωμάτιο που λέει: «Μείνε ξύπνιος»
Για να δημιουργήσετε το σωστό χώρο για τον ύπνο, κρατήστε το δωμάτιο του παιδιού χωρίς πολλά φώτα. Ένα μικρό φωτάκι είναι ότι χρειάζεται. Φορέστε του ελαφριά και άνετα πυτζαμάκια. Κλείστε την πόρτα του αν ακούγετε η τηλεόραση ή ομιλίες.
Μην αδιαφορείτε για τα σημάδια κούρασης
Το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο; Μήπως έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί μισή ώρα αφότου έπεσε στο κρεβάτι; Ή δεν μπορεί να σηκωθεί στην ώρα του το πρωί; Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά. Τα παιδιά από 5 έως 10 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου το βράδυ.
Οθόνες στην κρεβατοκάμαρα
Τηλέφωνα, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοράσεις πρέπει να μείνουν έξω από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται ηρεμία πριν τον ύπνο τους.