Χαιρετά, κάνει παλαμάκια και σας δείχνει!
Το μωράκι σας χτυπά τα χεράκια του, σας χαιρετά και σας δείχνει. Είναι μόνο μερικά από τα νέα κόλπα που θα ανακαλύψετε όπως μεγαλώνει.
Τα μωρά αρχίζουν και επικοινωνούν πολύ πριν μπορέσουν να πουν την πρώτη τους λέξη. Από τα πρώτα τους χαμόγελα, στους πρώτους ήχους, η μη λεκτική δεξιότητα επικοινωνίας του μωρού σας αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, για καλό σκοπό! Θέλει να το καταλαβαίνετε, ειδικά εσείς! Όπως ο έλεγχος της κίνησης του μωρού αναπτύσσεται, θα ανακαλύψει ότι τα χέρια και τα δάκτυλά του είναι σημαντικά εργαλεία για την επικοινωνία χωρίς λόγια. Και έτσι πράγματι είναι: ο χαιρετισμός, τα παλαμάκια και το ότι δείχνουν, δεν είναι μόνο χαριτωμένα κόλπα, είναι τα φυσικά επόμενα βήματα στην αυξανόμενη ικανότητά τους να επικοινωνούν.
Πότε να περιμένουμε αυτές τις κινήσεις
Περίπου στους εννέα μήνες θα σας ανταμείψει με μία κίνηση. Είναι η νέα προσπάθεια επικοινωνίας. Και είναι κάτι για να γιορτάσετε. Μετά τους 12 μήνες τους, τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να επισημαίνουν τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν, και παρόλο που μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, στην πραγματικότητα είναι. Δείχνοντάς κάτι, το μωρό λέει, «γειά σου μαμά, είδα κάτι και θέλω να το δεις και εσύ»! Οι ειδικοί το ονομάζουν «μοιρασμένη προσοχή» και το θεωρούν σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Και το μωρό σας δεν θα δείξει απλά πράγματα που του αρέσουν και θέλει να δείτε και εσείς, θα σας δείξει επίσης όλα αυτά που θέλει να κάνει, πράγματα που θυμάται και πράγματα που δεν υπάρχουν πια…. Το οποίο εξηγεί γιατί δείχνει συχνά ένα δένδρο όπου είδε κάποια στιγμή ένα πουλί.
Πως μπορείτε να το βοηθήσετε
Μιμηθείτε τις κινήσεις αυτές. Κρατήστε τα χεράκια του μαζί και κάντε παλαμάκια. Κουνήστε το χέρι σας λέγοντας αντίο γιαγιά. Παίζετε μαζί του τραγουδώντας και κάνοντας όλες τις σχετικές με το τραγούδι κινήσεις. Για να του διδάξετε τη σημαντική έννοια της κίνησης που συντονίζεται με το νόημα. Πιάστε τα χεράκια του και ακουμπήστε λέγοντας το όνομα, τα μάτια, το στόμα, τη μύτη.
Ενθαρρύνετε τις δεικτικές ικανότητές του επισημαίνοντας τα αντικείμενα που βλέπετε και οι δύο και τα αναγνωρίζει. «Είναι ένα σκυλάκι στο πεζοδρόμιο, ή ένα πουλάκι στο δένδρο». Όταν θα δει ότι του δείχνετε κάτι που θυμάται και αναγνωρίζει θα θέλει και εκείνο να σας το δείξει. Μόλις σας δείξει κάτι, αμέσως ονομάστε το, έτσι θα προσθέτει μία ακόμη λέξη στο λεξιλόγιό του. Και παρόλο που μπορεί να μην τις λέει ακόμη τις αποθηκεύει στο κεφαλάκι του για αργότερα. Να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα άλλο δομικό στοιχείο της γλωσσικής ανάπτυξης, το οποίο θέτει τα θεμέλια για τα πάντα, από τα ξεσπάσματα του μικρού παιδιού μέχρι την εφηβεία.
Είναι επίσης άλλο ένα σημάδι της αυξανόμενης σχέσης του μωρού με τον κόσμο γύρω του. Μαθαίνει ότι είστε ένα ξεχωριστό αλλά και σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του. Έτσι θαυμάστε και απολαύστε όλες αυτές τις καινούργιες κινήσεις του μικρού σας!
Τι δεν πρέπει να σας ανησυχεί
Μέχρι τους 9 μήνες τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να κτυπούν παλαμάκια και να χαιρετούν. Αν όμως το δικό σας παιδάκι δεν κάνει κάτι από αυτά μην ανησυχείτε. Απλά προσπαθείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί του και να παίζεται όλα τα σημαντικά παιχνίδια με τα δάκτυλα και το μικρό σας θα αρχίσει και εκείνο με το δικό του χρονοδιάγραμμα.
Τα παλαμάκια είναι ένα τεράστιο βήμα για το μωρό. Όταν μπορέσει να δείχνει τα πράγματα και να μιμείται άλλες κινήσεις που βλέπει, θα αρχίσει να αρπάζει και να κρατά περισσότερα πράγματα, από τα γυαλιά σας μέχρι το αγαπημένο του παιχνίδι.
Όπως η περιέργειά του αυξάνει, αρπάξτε την ευκαιρία και παρουσιάστε του τις λέξεις που αντιστοιχούν στις πράξεις του. Να θυμάστε ότι το λεξιλόγιο που έχει στο κεφαλάκι του είναι πολύ πιο προηγμένο από την ομιλία του αυτή τη στιγμή, έτσι δώστε του πολλές ευκαιρίες για να πλουτίσει το λεξιλόγιό του, επικοινωνώντας μαζί του.