Χριστουγεννιάτικα καπάκια για βαζάκια
Θα σας πω κάτι που πιθανώς να συμβαίνει και σε κάποιους από σας. Για κάποιο λόγο λυπάμαι να πετάω τα άδεια βαζάκια της μαρμελάδας όταν τελειώνει και τα μαζεύω γεμίζοντάς τα ντουλάπια της κουζίνας μου.
Κάποια Χριστούγεννα που καθόμουν και έφτιαχνα δωράκια για φίλους και δασκάλες μου ήρθε η έμπνευση να φτιάξω κάτι με αυτά τα βαζάκια. Πειραματίστηκα και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Μετέτρεψα τα βαζάκια μου σε χαρούμενα διακοσμητικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας αλμυρή ζύμη! Βαζάκια για μαρμελάδες, για κουλουράκια, για καραμέλες και άλλα πολλά. Οι φίλοι μου ενθουσιάστηκαν, η κουζίνα μου έγινε χαρούμενη και τα ντουλάπια μου άδειασαν! Το μόνο μου πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω να φτιάχνω μαρμελάδες. Αν ξέρετε να φτιάχνετε σπιτικές μαρμελάδες... μμμ... στείλτε μου την συνταγή. Αν πάλι σας είναι κόπος, δεν θα είχα αντίρρηση να μου στείλετε την ίδια την μαρμελάδα.
Τι θα χρειαστώ
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1 φλιτζάνι αλάτι λεπτό.
- 1 φλιτζάνι νερό.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλλα ταπετσαρίας σε σκόνη (θα τη βρείτε σε χρωματοπωλεία).
- Αλουμινόχαρτο.
- Τέμπερες.
- Πινέλα από Νο 2 έως Νο 5.
- Ακρυλικό βερνίκι.
Πώς θα το φτιάξω
• Για να κάνω τη ζύμη, βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και την κόλλα. Τα ανακατεύω πρώτα να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνω σιγά-σιγά το νερό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα κουτάλι. Όταν δω ότι αρχίζουν να δένουν τα υλικά, αρχίζω να τα δουλεύω με το χέρι έως ότου γίνουν μια ομοιόμορφη λεία μάζα που να είναι εύπλαστη. Πιθανώς να πρέπει να προσθέσω λίγο ακόμη νερό. Πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του μπολ και να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη ζύμη την φυλάω σε μια πλαστική σακούλα για να μην ξεραίνεται. Σε ένα ταψί στρώνω αλουμινόχαρτο με την ματ πλευρά προς τα επάνω, για να τοποθετήσω τα αντικείμενα που ετοιμάζω. Αυτά όσον αφορά την προετοιμασία.
• Παίρνω ένα κομμάτι ζύμη περίπου όσο είναι μια χούφτα (θα το καταλάβετε μόνοι σας με την πρακτική σιγά-σιγά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα καπάκια). Την πλάθω σαν μπάλα, την οποία μετά ανοίγω με έναν πλάστη ή την πιέζω με την παλάμη μου πάνω σε μία επιφάνεια για να πάρει την μορφή δίσκου περίπου 7-8 χιλιοστά πάχος, και το προσαρμόζω με ελαφριές πιέσεις πάνω στο καπάκι γυρνώντας το και στα πλάγια σαν να το αγκαλιάζει. Προσέχω να μην εγκλωβιστεί αέρας στο καπάκι. Μπορώ με μία οδοντογλυφίδα να κάνω τρύπες για να βγάλω τον αέρα. Τώρα έχω έτοιμη την βάση μου.
• Για κάθε σχήμα που κάνω ξεκινώ με μια μπαλίτσα σε μέγεθος ανάλογο του αντικειμένου που θέλω να φτιάξω.
• Για να φτιάξω ας πούμε τα φύλλα, πλάθω τέσσερις μπαλίτσες περίπου 3 εκ. διάμετρο. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα πλαταίνω την μπάλα και ταυτόχρονα την επιμηκύνω, δίνοντας την μορφή του φύλλου που θέλω. Με ένα μαχαίρι με στρογγυλεμένες γωνίες, χωρίς δόντια, πιέζω κατά μήκος του φύλλου για να δημιουργήσω τα κεντρικό νεύρο του και το επαναλαμβάνω για να κάνω τα πλαϊνά μικρότερα.
• Τοποθετώ τα φύλλα πάνω στο καπάκι κάνοντας μια σύνθεση σε σχήμα σταυρού πάνω στα οποία θα τοποθετήσω τα φρούτα. Για να κάνω φρούτα ακολουθώ την ίδια διαδικασία. Για να πετύχω σωστές αναλογίες στο μέγεθος των φρούτων παίρνω την ανάλογη ποσότητα ζύμης. Σαν εργαλεία χρησιμοποιώ το καλαμάκι από σουβλάκι, είτε για να κάνω αυλακωτές γραμμές, πιέζοντας με όλο το καλαμάκι πλάγια, είτε για να κάνω τους πόρους των πορτοκαλιών, τα σποράκια για τις φράουλες, με την άκρη του καλαμακιού. Χρησιμοποιώ γαρύφαλλα για τα κοτσάνια και το πίσω μέρος των φρούτων. Μπορώ να κάνω ένα βάζο μόνο με φράουλες, ή μόνο με βερίκοκα. Τα αχλάδια βγαίνουν πολύ ωραία και τα σταφύλια είναι πολύ εύκολα.
Όταν θέλω να κολλήσω τα αντικείμενα μεταξύ τους, βάζω λίγο νεράκι, ίσα-ίσα με το δάκτυλό μου.
• Αφού γεμίσω καλά το ταψί μου είμαι έτοιμη για το ψήσιμο (δεν πειράζει αν δεν τα ψήσουμε αμέσως, μπορούν να περιμένουν αρκετές ώρες). Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150° C και τα αφήνω να ψηθούν για 3-4 ώρες, ανάλογα με το πάχος που έχουν τα αντικείμενά. Μπορεί και λιγότερο, ανάλογα και με τον φούρνο καμια φορά.
• Όταν σιγουρευτώ ότι ψήθηκαν τα αφήνω να κρυώσουν και με τις τέμπερες αρχίζω το βάψιμο. Είναι καλύτερο και πιο φυσικό το αποτέλεσμα όταν αραιώνω τα χρώματα με αρκετό νερό για να δίνουν την εντύπωση της διαφάνειας της ακουαρέλας. Ανάλογα με την επιφάνεια διαλέγω το κατάλληλο πινέλο.
• Τέλος με πολλή προσοχή τα περνάω δύο χέρια ακρυλικό σατινέ βερνίκι για να τα «μονώσω» και να τα προστατέψω από την υγρασία.
Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς βλέποντας το αποτέλεσμα ότι είναι φτιαγμένο από αλεύρι και αλάτι!
Από το βιβλίο της κας Μαρλέν Κυριακίδου "Αν μ'αγαπάς, μη με πετάς", εκδόσεις Νάρκισσος