Η πιπίλα και το παιδί μας (12-24 μηνών)
Όταν το παιδί μας στα δύο χρόνια του θέλει ακόμη την πιπίλα του πρέπει να ανησυχούμε; Πολλά παιδάκια χρησιμοποιούν την πιπίλα για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, ακόμη και στην προσχολική ηλικία. Επίσης μπορεί να ανακουφίσει το παιδί από το άγχος μιας νέας ή δύσκολης κατάστασης, όπως για παράδειγμα αν αρχίσει να το φροντίζει η baby sitter ή να πάει σε παιδικό σταθμό.
Αν και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξορκίσουμε την πιπίλα στο νήπιο, υπάρχουν ορισμένοι καλοί λόγοι για να ξεκινήσουν οι γονείς ήρεμα και σιγά – σιγά να πείσουν το παιδί να την εγκαταλείψει. Όπως για παράδειγμα αν το παιδί έχει ευαισθησία στα αυτιά του και σταματήσει την πιπίλα θα μπορούσε να του προσφέρει κάποια ανακούφιση. Μία μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν πιπίλα έχουν 33 τοις εκατό χαμηλότερη συχνότητα λοιμώξεων του μέσου αυτιού.
Επίσης αν παρατηρήσατε ότι το παιδί έχει κάποια προβλήματα ομιλίας, η πιπίλα δεν θα βοηθήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί η πιπίλα «κλειδώνει» το στόμα του παιδιού σε μία αφύσικη θέση, δυσκολεύοντάς το να αναπτύξει κανονικά τους μυς της γλώσσας και των χειλιών του, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Εάν το παιδί αρχίζει να μαθαίνει να μιλά και έχει διαρκώς την πιπίλα στο στόμα, θα περιοριστούν οι ευκαιρίες για να μιλήσει και ίσως στρεβλώσει την ομιλία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πιπίλα προκαλεί τη γλώσσα να σπρώξει προς τα εμπρός τα δόντια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια προβλήματα στα δόντια όπως επίσης και τη δυσκολία άρθρωσης ορισμένων συμφώνων, όπως το σίγμα.
Έτσι λοιπόν, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς, να περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούν τη χρήση της πιπίλας και γύρω στους 18 με 19 μήνες να σταματήσει το παιδί να τη χρησιμοποιεί.
Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη ειδικών και γονέων που προσεγγίζουν το θέμα αυτό πολύ πιο χαλαρά και δηλώνουν, ότι αν το παιδάκι θέλει να πιπιλίζει, θα πιπιλίσει το δάκτυλό του ή τη μπλούζα του έτσι και αλλιώς.
Η πιπίλα μπορεί να επηρεάσει τα δόντια του παιδιού;
Το παρατεταμένο και συνεχές πιπίλισμα, είτε είναι δάκτυλο ή πιπίλα, μπορεί να εμποδίσει τα επάνω μπροστινά δόντια του να βγουν σωστά. Όμως οι οδοντίατροι των παιδιών, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα πρώτα δοντάκια τους. Καλό είναι κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, οι γονείς να τον ενημερώσουν αν το μικρό χρησιμοποιεί πιπίλα ώστε να μπορέσει να ελέγξει τα δόντια και το σαγόνι του για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε να εγκαταλείψει την πιπίλα του.
Τα περισσότερα παιδιά σιγά – σιγά εγκαταλείπουν την πιπίλα, γιατί βρίσκουν άλλους τρόπους να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις.
Μπορείτε να το βοηθήσετε, προβλέποντας τις φορές που το παιδί χρειάζεται την πιπίλα και προσπαθώντας να του αποσπάσετε την προσοχή. Αν για παράδειγμα θέλει την πιπίλα του γιατί βαριέται, τραβήξτε την προσοχή του με κάποια νέα δραστηριότητα, να ζωγραφίσει για παράδειγμα ή να του διαβάσετε το αγαπημένο του βιβλίο ή να πάτε μια βόλτα.
Εάν τη χρησιμοποιεί όταν αισθάνεται ανησυχία ή ανασφάλεια, αγκαλιάστε το και προσπαθήστε να μάθετε τι το απασχολεί.
Επαινέστε το όταν δεν τη χρησιμοποιεί. Μπορείτε επίσης να του πείτε ότι δεν παίρνουμε την πιπίλα μαζί μας όταν πάμε βόλτα ή στη παιδική χαρά, αλλά αν θέλεις μπορείς να την χρησιμοποιήσεις το βράδυ για να κοιμηθείς.
Όταν είναι έτοιμο να απαρνηθεί την πιπίλα του και είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει ορισμένες έννοιες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να σημειώνετε τις ημέρες χωρίς πιπίλα. Χαρίστε του ένα δωράκι, κάθε φορά που περνάει αρκετό χρόνο χωρίς αυτή.
Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ορισμένοι έχουν στο ιατρείο τους ένα συγκεκριμένο μέρος για να πετάξει το παιδί την πιπίλα του και τότε παίρνει ένα παιχνίδι για δώρο ή μία οδοντόβουρτσα!
Η καλή νεράιδα που το βράδι μαζεύει όλες τις πιπίλες και αφήνει δωράκια στο παιδί, είναι επίσης μία σπουδαία ιδέα για τους γονείς.
Η φροντίδα της πιπίλας
Μέχρι όμως να φτάσει η στιγμή να την εγκαταλείψει το μικρό σας, προσέξτε πολύ την φροντίδα της. Να την πλένετε με άφθονο νερό κάθε φορά που την πετάει και μία φορά την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι και πολύ καλό ξέβγαλμα. Εάν τη βουτήξετε σε ένα μείγμα με μισό νερό και μισό άσπρο ξύδι, την ξεπλύνετε πολύ καλά και την αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα, εμποδίζετε την ανάπτυξη μυκήτων.
Μάθετε το παιδί και προσέξτε και εσείς να μη μοιράζεται την πιπίλα του με άλλα παιδάκια.
Και τέλος όταν την πλένετε, εξετάστε αν η θηλή είναι σταθερά συνδεδεμένη. Αντικαταστήστε τη αμέσως μόλις αρχίσει να δείχνει σημάδια φθοράς. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.