Η συμβουλή πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι, ίσως είναι καιρός να καταργηθεί;
Λίγα λόγια είναι περισσότερο αποθαρρυντικά σε μία έγκυο γυναίκα από το «πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι». Είτε στο σπίτι ή ακόμη χειρότερα στο νοσοκομείο, με την ελπίδα ότι θα γλυτώσει ένα πρόωρο τοκετό ή την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μία πολύ συχνή οδηγία του γυναικολόγου.
«Περίπου 1 στις 5 γυναίκες θα μείνουν λίγο στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κατόπιν εντολής του γιατρού τους, λέει ο ειδικός στην εμβρυακή ιατρική Dr. Klauser, και αυτό είναι μάλλον υπερβολικό».
Η παραμονή στο κρεβάτι είναι πλέον μία κακή συμβουλή για πολλούς λόγους. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για την μέλλουσα μητέρα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτή η πρακτική δεν βοηθά, και στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψει την υγεία της γυναίκας και την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης της.
Υπάρχουν νέα στοιχεία ότι η παραμονή στο κρεβάτι δεν βοηθά.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013, σε επιστημονικό γυναικολογικό έντυπο, διαπίστωσε ότι, γυναίκες με μικρό τράχηλο, (παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό) και οι οποίες έμειναν στο κρεβάτι δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού πριν από τις 37 εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που υποχρεώθηκαν να μείνουν στο κρεβάτι είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα από εκείνες που έμειναν δραστήριες.
Στο ίδιο τεύχος, σε δύο κύρια άρθρα, έγινε έκκληση για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής.
«Η προτροπή της παραμονής στο κρεβάτι δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα για τα οποία έχει προταθεί, όπως για το φόβο αποβολής, υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας, πρόωρο τοκετό και μειωμένη ανάπτυξη εμβρύου», δηλώνουν οι ειδικοί.
Η Anne Lyerly, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, συνέγραψε ένα από τα άρθρα εναντίον της παραμονής στο κρεβάτι, που στηρίζετε σε πολλές μελέτες για το θέμα αυτό. Και δηλώνει ότι : «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η αυστηρή παραμονή στο κρεβάτι, δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα».
Επιπλέον, η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να είναι κακό για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.
«Συνδέεται με τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης (θρόμβων στο αίμα, συνήθως στα πόδια). Και οποιοσδήποτε έχει μείνει στο κρεβάτι μπορεί να βεβαιώσει ότι αυτό πολύ εύκολα οδηγεί σε κατάθλιψη, άγχος, οικογενειακή ένταση, ακόμη και χάσιμο της δουλειάς του» συνεχίζει η Lyerly.
Έτσι λοιπόν γιατί ήταν η προτροπή αυτή τόσο συχνή για τις γυναίκες με κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ή κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αυτές που περίμεναν δίδυμα; Οι ειδικοί απαντούν ότι «αν και η παραμονή στο κρεβάτι δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, οι γιατροί το συνιστούσαν στους ασθενείς τους σαν μία επιπλέον συμβουλή».
«Όταν οι γιατροί έχουν πολύ λίγα πράγματα να προσφέρουν, προσθέτουν πάντα «ανάπαυση στο κρεβάτι», λέει ο επικεφαλής της μαιευτικής στο California Pacific Medical Center στο San Francisco. «Αυτό δεν την καθιστά αποτελεσματική. Είναι απλά μία κοινή πρακτική».
Και συνεχίζει «νομίζω ότι οι περισσότεροι γιατροί ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος σε αυτό». Δεν συνιστά αυστηρή ανάπαυση στο κρεβάτι, εκτός από κάποιες ασυνήθιστες, ακραίες περιπτώσεις. Αντ’ αυτού, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προτρέπουν τις μέλλουσες μητέρες να τηρούν μέτρια σωματική δραστηριότητα. Αν μία έγκυος γυναίκα κινδυνεύει να έχει πρόωρο τοκετό, της προτείνουν να μειώσει το επίπεδο της καθημερινής της δραστηριότητας.
«Έχουμε πάντα επίγνωση των κινδύνων από την παραμονή στο κρεβάτι. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις» υπογραμμίζει.
Όμως αν ο γιατρός συνιστά ανάπαυση στο κρεβάτι;
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που όλοι συμφωνούν σε αυτό. Όπω, όταν η μέλλουσα μητέρα έχει εκδηλώσει προεκλαμψία ή έχει προχωρήσει σε πρόωρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή 3 με 4 εκατοστά.
Στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει αποδειχθεί επιζήμια και είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένη.
Όμως η Lyerly επιμένει, ότι θα ήθελε να δει μία ελεγχόμενη κλινική μελέτη αξιολόγησης, αν η παραμονή στο κρεβάτι αξίζει πράγματι τον κόπο. «Χρειαζόμαστε την απόδειξη αυτή, αν οι γιατροί εξακολουθούν να την προτείνουν» καταλήγει.
Μέχρι να υπάρξει επίσημη συναίνεση, οι γυναίκες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της παραμονής τους στο κρεβάτι, σε κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης τους. Εάν αυτό συμβεί, πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «παραμονή στο κρεβάτι» και να εξηγήσετε πως η παραμονή αυτή θα επηρεάσει τη ζωή σας.
«Για μία γυναίκα που αισθάνεται ότι η παραμονή στο κρεβάτι θα είναι μία σημαντική διαταραχή στη ζωή της, πρέπει να συζητήσει με το γιατρό της πόσο απαραίτητη θεωρεί μία τέτοια τακτική. Μπορεί να της πει «δεν θέλω να κάνεις μακρινά ταξίδια για τη δουλειά σου, αλλά δεν πειράζει να δουλεύεις από το σπίτι σου». «Έτσι αμέσως θα μειωθεί η αναστάτωση και το άγχος της μέλλουσας μανούλας».
Όπως προχωρά η επιστήμη και καινούργιες μελέτες και έρευνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ίσως είναι καιρός να απαλλαγούμε από παλιές συμβουλές και ιδέες, γενικά στον τομέα της ιατρικής και όχι μόνο της γυναικολογίας.
Όμως χρειάζεται προσοχή και πάντα συνεργασία με τον γιατρό που εμπιστευόμαστε.