Κατανοώντας την κατάθλιψη στην εφηβεία (Μέρος Δεύτερο)

Κατανοώντας την κατάθλιψη στην εφηβεία (Μέρος Δεύτερο)

Οι επιδράσεις της κατάθλιψης στους εφήβους

Οι αρνητικές επιπτώσεις της εφηβικής κατάθλιψης δεν είναι απλά η μελαγχολική διάθεση. Οι έφηβοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό πόνο τους όπως:

Προβλήματα στο σχολείο. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή ενέργεια και δυσκολία στη συγκέντρωση. Στο σχολείο θα οδηγήσει στην πτώση των βαθμών και στην κακή επίδοση ενός πρώην καλού μαθητή.

Φυγή από το σπίτι. Πολλοί έφηβοι με κατάθλιψη, φεύγουν ή συζητούν να φύγουν από το σπίτι. Αυτή η προσπάθεια είναι απλά μία κραυγή για βοήθεια.

Κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνεύματος. Μπορεί να χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά σε μια προσπάθεια «αυτοθεραπείας» της κατάθλιψης.  Δυστυχώς αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει και να εντείνει τα συναισθήματα της ασχήμιας, της ντροπής, της αποτυχίας και της αναξιότητας.

Εθισμός στο διαδίκτυο. Συνήθως καταφεύγουν σε αυτό για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, αλλά η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μεγαλώνει την απομόνωσή τους και τους φέρνει περισσότερη κατάθλιψη.

Απερίσκεπτη συμπεριφορά. Πολλές φορές εμπλέκονται σε επικίνδυνες ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, όπως η απερίσκεπτη οδήγηση,  το υπερβολικό ποτό και το σεξ χωρίς ασφάλεια.

Βία.  Συνήθως τα αγόρια που είναι θύματα εκφοβισμού γίνονται βίαια. Επιθέσεις στο σχολείο, μίσος για τον ίδιο τον εαυτούς τους και επιθυμία να πεθάνουν είναι αποτελέσματα της βίας αυτής.

Έφηβοι με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να μιλούν για απόπειρα αυτοκτονίας θέλοντας απλά να τραβήξουν την προσοχή. Όμως επειδή αρκετές απόπειρες έχουν κακό τέλος, οι σκέψεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους γονείς.

Στην πλειοψηφία των αυτοκτονιών των εφήβων, η κατάθλιψη ή άλλη ψυχολογική διαταραχή παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ακόμη περισσότερο κινδυνεύουν οι νέοι που κάνουν χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Έτσι ο έφηβος που πάσχει από κατάθλιψη πρέπει να παρακολουθείται στενά, για οποιοδήποτε σημάδι αυτοκτονίας.

Όπως:

Μιλά ή αστειεύεται για την αυτοκτονία.

Λέει: «θα ήθελα να ήμουν καλύτερα νεκρός» ή «μακάρι να μπορούσα να εξαφανιστώ για πάντα» ή «δεν υπάρχει διέξοδος».

Αν μιλάει θετικά για το θάνατο ή τον εξιδανικεύει, όπως «οι άνθρωποι θα με αγαπούσαν περισσότερο αν πέθαινα».

Αν γράφει για τον θάνατο ή την αυτοκτονία.

Αν συμμετέχει σε απερίσκεπτες πράξεις ή παθαίνει πολλά ατυχήματα που καταλήγουν σε τραυματισμό.

Αν χαρίζει αγαπημένα  του βραβεία.

Λέει αντίο στην οικογένεια και τους φίλους του σαν να είναι η τελευταία φορά.

Και αν ψάχνει όπλα ή χάπια ή άλλους τρόπους που οδηγούν στην αυτοκτονία.

Η κατάθλιψη είναι πολύ επιζήμια, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, έτσι μην περιμένετε με την ελπίδα ότι θα περάσει μόνη της. Μόλις το καταλάβετε ζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια.

Κλείστε ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Δώστε του όλες τις συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης του παιδιού, πόσο καιρό υπάρχουν και αν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του. Επίσης πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό, σχετικά με στενούς συγγενείς σας που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά το παιδί για να ελέγξει για τυχόν παθολογικές αιτίες των συμπτωμάτων.

Απεφθυνθείτε σε ένα ειδικό για την κατάθλιψη

Εάν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας, ζητήστε από τον γιατρό να σας παραπέμψει σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται σε παιδιά και εφήβους. Η θεραπεία της κατάθλιψης στην εφηβεία μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως αν ο έφηβος πρέπει να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ο ψυχολόγος που έχει καλή εκπαίδευση και πείρα στην θεραπεία των εφήβων, είναι το καλύτερο στοίχημα για την φροντίδα του.

Οι έφηβοι είναι εξαρτημένοι από τους γονείς τους για να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους. Έτσι ακούστε την γνώμη τους. Κανένας θεραπευτής δεν κάνει θαύματα και καμία θεραπεία δεν λειτουργεί για όλους. Εάν το παιδί αισθάνεται άβολα ή δεν έχει καλή επαφή με τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο, φροντίστε να βρείτε κάποιον άλλο που θα ταιριάξει καλύτερα μαζί του.

Μην βασίζεστε μόνο στη φαρμακευτική αγωγή.

Περιμένετε να συζητήσετε με τον ειδικό που έχετε επιλέξει για τις δυνατότητες θεραπείας για το γιο ή την κόρη σας. Υπάρχει μία σειρά από επιλογές θεραπείας για την κατάθλιψη στους εφήβους, όπως η προσωπική συνεδρία, η ομαδική ή οικογενειακή και κάποια φάρμακα.

Η συνεδρία, έχει συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα για την ήπια έως μέτρια περίπτωση κατάθλιψης. Και μπορεί να την ξεπεράσει. Αν όχι ίσως ο γιατρός προτείνει φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας.

Δυστυχώς μερικοί γονείς διαλέγουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε σχέση με άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι οικονομικά απαγορευτικές ή χρονοβόρες. Όμως, εκτός αν το παιδί θεωρείται ότι είναι υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία ( οπότε θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή και συνεχή παρακολούθηση), έχετε το χρόνο να ζυγίσετε με προσοχή τις επιλογές σας πριν αποφασίσετε οποιαδήποτε θεραπεία.