Λοίμωξη στα νεογέννητα μωρά
Τα νεογέννητα μωρά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός, δίνει στο νεογέννητο μωρό αντισώματα για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Ως αποτέλεσμα τα βρέφη που θηλάζουν παθαίνουν λιγότερες λοιμώξεις από τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό.
Όταν ένα νεογέννητο μωρό πάθει μία λοίμωξη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Και αυτό συμβαίνει γιατί αρρωσταίνουν εύκολα όμως εξίσου εύκολα γίνονται καλά. Αν ο παιδίατρος υποψιαστεί ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει μία λοίμωξη, θα ξεκινήσει αντιβιοτική θεραπεία αμέσως.
Αιτίες της λοίμωξης.
Οι περισσότερες λοιμώξεις στα μωρά προκαλούνται από βακτήρια, και μερικές από ιούς. Ο γεννητικός σωλήνας της μητέρας περιέχει βακτήρια, ειδικά αν έχει μία λοίμωξη. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το μωρό μπορεί να καταπιεί ή να αναπνεύσει υγρό, και τα βακτήρια ή οι ιοί μπορούν να μπουν στους πνεύμονες και το αίμα του. Έτσι, μπορεί να αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού ή τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Καθώς τα βακτήρια και οι ιοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα το μωράκι θα αρρωστήσει πολύ γρήγορα, όσο πιο σύντομα ο γιατρός διαπιστώσει την λοίμωξη και την αντιμετωπίσει τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για το βρέφος.
Μερικές φορές το μωρό μπορεί να κολλήσει μια λοίμωξη από κάποιον που έχει ένα κρυολόγημα ή γρίπη.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης:
- Ακανόνιστη θερμοκρασία
- Κακή όρεξη και δυσκολία να ξυπνήσει για να φάει
- Υπερβολική υπνηλία
- Ευερεθιστότητα
- Γρήγορη αναπνοή πάνω από 60 αναπνοές ανά λεπτό
- Αλλαγή στη συμπεριφορά
Και αν η λοίμωξη χειροτερεύει, το νεογέννητο μωρό μπορεί να παρουσιάσει ακόμη:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Γαλαζωπή απόχρωση γύρω από το στόμα
- Ωχρό ή γκριζωπό δέρμα
- Υψηλό πυρετό
- Χαμηλή θερμοκρασία σώματος ακόμη και αν είναι καλά σκεπασμένο
Διάγνωση της λοίμωξης
Ο παιδίατρος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης. Επειδή όμως τα αποτελέσματα κάνουν μία δύο ημέρες για να βγουν, πιθανότατα ο γιατρός θα συνταγογραφήσει κάποια αντιβίωση.
Οι εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν, γενική εξέταση αίματος, καλλιέργεια αίματος, εξέταση ούρων, ακτινογραφία θώρακος και όποια άλλη εξέταση θεωρήσει ο παιδίατρος απαραίτητη.
Θεραπεία των λοιμώξεων.
Ορισμένες φορές η εισαγωγή του μωρού στο νοσοκομείο, μπορεί να κριθεί απαραίτητη, ώστε να έχει όλη την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί.
Στη λοίμωξη από βακτήρια η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι απαραίτητη. Είναι πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθούν ενδοφλεβίως, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία. Συνήθως η αντιβίωση πρέπει να δοθεί στο μωρό από επτά έως 21 ημέρες, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.
Οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, αν το μωράκι έχει μία ιογενή λοίμωξη θα πρέπει να την καταπολεμήσει χωρίς αυτά. Φυσικά ο παιδίατρος θα φροντίσει για την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη του νεογέννητου μωρού.