Μικρή οικογένεια και παιδί
Μήπως οι μικρότερες οικογένειες είναι καλύτερα για τα παιδιά;
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα περισσότερα αδέλφια δημιουργούν περισσότερα προβλήματα για τα ίδια τα παιδιά σε πολύτεκνες οικογένειες.
Οι τρεις οικονομολόγοι, που ολοκλήρωσαν την έρευνα αυτή, μελέτησαν τα δεδομένα 26 χρόνων γονέων και παιδιών.
Ισχυρίζονται ότι για κάθε νέο μέλος στην οικογένεια, ένα παιδί θα έχει χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες, περισσότερα ζητήματα συμπεριφοράς και γενικά θα έχει χειρότερα αποτελέσματα αργότερα στη ζωή.
Φαίνεται ότι αυτό οφείλεται στον περιορισμένο ποιοτικό χρόνο που μπορούν οι γονείς να περνούν με κάθε παιδί τους σε μία μεγάλη οικογένεια, όπως επίσης και κάποιο πιθανό οικονομικό πρόβλημα.
Η μεγαλύτερη οικογένεια έχει ανάγκη από περισσότερα χρήματα.
Οι γονείς είναι πολύ δύσκολο να αφιερώνουν τρεις ώρες κάθε βράδυ για να βοηθούν τρία διαφορετικά παιδιά με την εργασία τους.
Έτσι τα παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν πολύ μόνα τους και μάλλον να κερδίσουν κάποια υποτροφία γιατί θα χρειαστεί η οικογένεια την περιουσία κάποιου εκατομμυριούχου για να σπουδάσει και τα τρία παιδιά της.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτές οι «θυσίες» μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα παιδιά στις πολύτεκνες οικογένειες.
Πραγματικά, ανακάλυψαν ότι το λεγόμενο μέτρο της γονικής επένδυσης σε μεγαλύτερα παιδιά (για παράδειγμα πόσο συχνά μια οικογένεια τρώει μαζί) μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μετά τη γέννηση ενός μωρού, τα γνωστικά αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 2.8 ποσοστιαίες μονάδες και τα παιδιά βιώνουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξέρουμε ότι τα κορίτσια παρουσίασαν μεγαλύτερα προβλήματα στα μαθηματικά μετά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, ενώ τα αγόρια εμφάνισαν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Επίσης τα παιδιά σε μεγαλύτερες οικογένειες ελάμβαναν λιγότερη εκπαίδευση πιθανόν λόγω του κόστους.
Βασικά αν θέλουμε να πιστέψουμε σε αυτή την έρευνα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα παιδιά των μεγάλων οικογενειών, έχουν λιγότερη εκπαίδευση, χαμηλότερες αποδοχές, πιο εγκληματική συμπεριφορά και περισσότερες περιπτώσεις εγκυμοσύνης στην εφηβική ηλικία.
Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι είναι πιο δύσκολο να δώσουν οι γονείς την αμέριστη προσοχή τους όταν υπάρχουν πολλά παιδιά στην οικογένεια.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να αρνηθούμε τα πλεονεκτήματα της μεγάλης οικογένειας. Όπου τα παιδιά έχουν αυτόματα φίλους για να παίξουν και δασκάλους, όπως επίσης μαθαίνουν να διαχειρίζονται μια ποικιλία κοινωνικών δεξιοτήτων από ανάγκη, όπως η κοινή χρήση (να μοιράζονται), η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η υπομονή και η ανιδιοτέλεια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ερευνητές βρήκαν μία συσχέτιση μεταξύ της εκπαίδευσης της μητέρας και την πιθανότητα γνωστικής αποτυχίας του παιδιού, μετά τη γέννηση του αδελφού του.
Οι πιο μορφωμένες και πιο εύπορες μητέρες είχαν παιδιά με λιγότερες δυσκολίες, που οφείλεται ίσως στο γεγονός, αν οι μητέρες ήταν υποχρεωμένες να γυρίσουν πίσω στην εργασία τους μετά τον τοκετό, ή αν μπορούσαν να έχουν περισσότερη ευελιξία σε ότι αφορά την καριέρα τους.