Το μωρό μου – 2ος μήνας - 3η εβδομάδα
Επτά εβδομάδες και σε λίγο θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος μήνας της ζωής του μικρού σου. Είτε έχεις επιστρέψει αναγκαστικά στη δουλειά, είτε είσαι ακόμη σπίτι, ο χρόνος που περνάς με το μωρό σου είναι πολύτιμος. Φτιάξε την καθημερινή σας ρουτίνα, ώστε και εσύ και το μωρό να έχετε το δικό σας χρονοδιάγραμμα. Κάτι τέτοιο, θα σε βοηθήσει πολύ και στο υπόλοιπο πρόγραμμα των υποχρεώσεών σου.
Το μωρό αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι σε θέση να σηκώσει ευκολότερα το κεφάλι του και να το στρίψει 45ο ενώ βρίσκεται σε ύπτια στάση, αλλά και οι μυϊκές συσπάσεις του μειώνονται. Τα μάτια του μπορούν να επικεντρωθούν στο πρόσωπό σου. Σε κοιτάει και αρχίζεις να νιώθεις ότι το… εννοεί κιόλας! Σκούρες μορφές και ασπρόμαυρα αντικείμενα του τραβούν την προσοχή. Σε ακούει και αναγνωρίζει τη φωνή σου… Λες αν του πεις να γίνει πιο ήσυχο ή πιο άτακτο να σε ακούσει; Για δοκίμασε! Οι πιθανότητες πάντως είναι με το μέρος σου! Αν δεν έχεις το αποτέλεσμα που περιμένεις, δοκίμασε να βάλεις τραγούδια για μωρά. Ο ήχος της μουσικής χαλαρώνει το μωρό και μπορεί να αποτελέσει τον μεταξύ σας δίαυλο επικοινωνίας, σε αυτή τη φάση. Μέχρι να το πάρει ο ύπνος στην αγκαλιά σου… !
Εσύ η μητέρα…
Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τον τοκετό, ορισμένα συμπτώματα στο σώμα σου ακόμη επιμένουν. Μια μικρή αιμορραγία, για παράδειγμα, ακόμη κι αν έχει επιβραδυνθεί ως σύμπτωμα, μπορεί να συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί. Συνήθως, η αιμορραγία σταματάει μεταξύ της 8ης και 10ης εβδομάδας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα τράβηγμα στην τομή (αν γέννησες με καισαρική) ή κάποιος πόνος στο περίνεο. Αν επισκέφτηκες ήδη τον ιατρό σου για την τυπική γυναικολογική εξέταση του 2ου μήνα, μην ανησυχείς, όλα είναι υπό έλεγχο. Αν δεν το έχεις κάνει, ρύθμισέ το άμεσα.
Πώς αισθάνεσαι αυτό τον μήνα; Νιώθεις λίγο πιο σίγουρη, σε σχέση με τον 1ο μήνα; Πώς σου φαίνεται η επιστροφή ή η… ιδέα της επιστροφής στην εργασία σου; Μην σε πιάνει πανικός. Αν είσαι λυπημένη και αγχώνεσαι για το πώς θα καταφέρεις να αποχωριστείς το μωρό σου, να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη μανούλα που αισθάνεται έτσι. Μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται και με τεράστιες αλλαγές και στην ψυχοσύνθεσή σου. Όλα θα πάνε καλά. Έχε εμπιστοσύνη στη φύση και το ένστικτό σου και προχώρα!
Το μωρό μου ρουθουνίζει και φτερνίζεται!
Το ήξερες ότι το μωράκι σου έχει μια… θορυβώδη μύτη; Έχεις ακούσει να κάνει θορύβους κατά την αναπνοή του; Μιλάμε για το γνωστό ρουθούνισμα. Το μωράκι σου αναπνέει κυρίως από τη μύτη και, καθώς περνάει μεγάλα διαστήματα ξαπλωμένο ανάσκελα, οι εκκρίσεις της μύτης προκαλούν περίεργους θορύβους. Δεν πρόκειται για κάποιο σύμπτωμα που θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Μπορείς να ενημερωθείς από τον ιατρό για το κατάλληλο σκεύασμα (μην χρησιμοποιήσεις σταγόνες του εμπορίου με χημικά) και να καθαρίσεις τη μυτούλα του με λίγο φυσιολογικό ορό.
Άλλη μια τυπική λειτουργία των μωρών είναι το… φτέρνισμα! Δεν χρειάζεται να πάει ο νου σου σε κάποιο κρυολόγημα. Καθώς πέρασε 9 μήνες στη μήτρα σου χωρίς να αναπνέει, η βλεννογόνος του είναι ακόμη αρκετά ευαίσθητη τώρα που συναντά το οξυγόνο, τη σκόνη ή και κάποια μυρωδιά. Μπορείς να το βοηθήσεις καθαρίζοντας τη μύτη του, ώστε να απομακρύνονται οι βλέννες, που μπορεί να αποτελούν την αιτία του φτερνίσματος… Γείτσες μωρό μου!
Αναρωτιέσαι…. Μπορεί να μείνω έγκυος σύντομα, ενώ ακόμη θηλάζω;
Υπάρχει η επικρατούσα άποψη ότι ο θηλασμός, εκτός των άλλων, είναι και μια ικανοποιητική μέθοδος αντισύλληψης, καθώς είναι περίοδος αμηνόρροιας. Για να ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει όμως να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Το μωρό να είναι κάτω των 6 μηνών, να σιτίζεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και πολύ συχνά (σε τακτά διαστήματα με απόκλισή τους κάτω των 4 ωρών) και φυσικά, να μην έχουν εμφανιστεί συμπτώματα περιόδου. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, δεν μπορείς να γνωρίζεις πότε το σώμα σου θα ξεκινήσει να παράγει και πάλι ωάρια. Υπάρχει πιθανότητα η γονιμότητά σου να έχει επιστρέψει, ακόμη και πριν δεις την πρώτη περίοδο μετά τη γέννα. Εφόσον λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια προειδοποίηση, μια αντισύλληψη είναι απαραίτητη, αν δεν επιθυμείς να μείνει σύντομα και πάλι έγκυος. Ρώτα τον ιατρό σου, εκείνος θα σου συστήσει τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις σε αυτή την περίπτωση, με βάση τις επιλογές που έχεις. Πέρα από τη χρήση του προφυλακτικού, άλλες μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να είναι το διάφραγμα και η σπερματοκτόνος αλοιφή, το χάπι, ακόμη και μια ενδομήτρια συσκευή (το γνωστό σπιράλ). Κάποιες από τις παραπάνω μεθόδους (εκτός του προφυλακτικού), ενδεχομένως να επηρεάσουν και το μητρικό γάλα, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην προβείς σε αυθαίρετες ενέργειες, αλλά να ακολουθήσεις πιστά τις υποδείξεις του ιατρού.
Αυτή την εβδομάδα :
Τεντώνουμε το μωρό! Χαλαρώνουμε τους συνδέσμους και ξεδιπλώνουμε τα χέρια και του πόδια του! Φρόντισε το μωρό σου να ανακαλύψει τα άκρα του. Πέρασε μεγάλο διάστημα κουλουριασμένο μέσα στην κοιλίτσα σου και τώρα έχει έρθει η ώρα χέρια και πόδια να πάρουν μια περισσότερο βολική στάση στο σώμα του. Ήδη θα έχεις παρατηρήσει να δίνει μικρές κλωτσιές στον αέρα, όταν είναι ξαπλωμένο. Πιάσε τα ποδαράκια του και τράβηξέ τα απαλά προς τα πάνω. Το ίδιο και τα χεράκια του. Θα δεις να τα ξαναμαζεύει προς τον κορμό του ασυναίσθητα! Είναι φυσιολογικό! Οι ασυντόνιστες κινήσεις του μωρού σιγά σιγά οργανώνονται, με αφετηρία το κεφάλι (το οποίο μπορεί να στηρίζει πλέον καλύτερα) και προς τα κάτω στη συνέχεια, στο υπόλοιπο σώμα του. Σε λίγο, θα μπορεί να ορίζει καλύτερα τα άκρα του. Εσύ, προς το παρόν, συνέχισε να το βοηθάς να… τεντώσει το σώμα του!
Και καλή εβδομάδα!