Το μωρό μου – 6ος μήνας - 3η εβδομάδα
Ένα μωρό… μουρμουρίζει μέσα στο σπίτι και εσύ απλώς, το απολαμβάνεις! 23η εβδομάδα και ανυπομονείς για την ώρα που θα καταλάβεις ότι το μωρό είναι έτοιμο να σταματήσει τις άναρθρες κραυγούλες και τους ήχους που βγάζει και θα μπορέσει να σου δηλώσει αυτό που θέλει από εσένα. Η στιγμή που για πρώτη φορά θα μπορέσει να συνδυάσει τα σύμφωνα και τα φωνήεντα σε λέξεις είναι μαγική και αξίζει την αναμονή σου!
Μπορεί να μην μιλάει ακόμη, αλλά είναι σε θέση να απλώνει το χεράκι του για να πιάσει την τροφή του. Δοκίμασε να πλησιάσεις το μωρό με ένα κουτάλι, θα το δεις να το αρπάζει! Φαντάσου τι θα κάνει αργότερα… Χαίρεται να απολαμβάνει τη ημι-στερεά σίτιση που του προσφέρεις και στο εκφράζει με χαμόγελα και γέλια. Όταν το ταΐζεις, είναι μια ευκαιρία να του μιλάς για τις τροφές, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις που προφέρεις, δυνατά και καθαρά… Για παράδειγμα, «Μήλο» τρώει το μωρό μου… «Μη λο»… Σκέψου να πετύχεις να ενεργοποιήσεις εσωτερικά και τη διαδικασία της ομηλίας…;
Εσύ η μητέρα…
Το πότε θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του είναι άγνωστο, καθώς υπάρχουν μωρά που κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα ακόμη και από τον 8ο μήνα, ενώ άλλα περιμένουν να φτάσουν στο τέλος του πρώτου έτους. Εσύ όμως, μπορείς να προετοιμαστείς από τώρα για εκείνη την ημέρα, κάνοντας μια καλή έρευνα στο εμπόριο και το διαδίκτυο σχετικά με το τι νεότερο κυκλοφορεί σε μωρουδιακά υποδήματα. Αν και είναι δελεαστικό να επενδύσεις σε ένα ακριβό ζευγάρι παπουτσιών, δεδομένης της ποικιλίας που θα βρεις, προσπάθησε να επιλέξεις εκείνο το ζευγάρι που θα είναι λειτουργικό για το βάδισμα. Να δένει σωστά στο ποδαράκι του, να μην είναι στενό ή σκληρό, αλλά αρκετά άνετο, να μην εμποδίζει το πόδι να αναπνέει και να μην χρειάζεται δύσκολα δεσίματα. Κοινώς, να μοιάζει με κάλτσα περισσότερο, αντί για παπούτσι! Το βάδισμα θα έρθει περίπου στους 14 μήνες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς στην αγορά κάποιου ζευγαριού από τώρα. Επιπλέον, ο ιατρός θα συστήσει πιθανόν στην αρχή να περπατάει ξυπόλητο μέσα στο σπίτι το μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα πόδια του να αναπτύξουν ένα πλήρες εύρος κίνησης, αλλά και τη σωστή καμάρα. Μια ματιά, όμως, στην αγορά, δεν βλάπτει…!
Βιολογικά προϊόντα για το μωρό μου…
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για τη διατροφή του μωρού τους πρώτους μήνες . Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν αυτού του είδους των προϊόντων και για την διατροφή του μωρού. Είναι τελικά τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα για το μωρό; Η διαφορά είναι ότι τα βιολογικά τρόφιμα καλλιεργούνται χωρίς την υποστήριξη συντηρητικών και φυτοφαρμάκων. Εκτός από λαχανικά, μπορείς να βρεις ακόμη και βιολογικό κρέας στην αγορά! Πρόκειται για κρέας που προέρχεται από ζώα, τα οποία έχουν εκτραφεί με βιολογικές ζωοτροφές, χωρίς ορμόνες και χωρίς αντιβιοτικά. Άλλη μια διαφορά είναι η τιμή τους, η οποία μπορεί και να φτάνει το διπλάσιο, σε σχέση με το απλό κρέας. Σε συνδυασμό με τις ποσότητες που θα χρειαστεί το βρέφος καθημερινά, το ημερήσιο κοστολόγιό σου μπορεί να ανέβει κατακόρυφα. Κατά συνέπεια, η επιλογή ανήκει σε σένα και στην… τσέπη σου! Μια πιθανή λύση είναι ο συνδυασμός τροφών κλασικών και βιολογικών. Για παράδειγμα, ένα φρούτο όπως η φράουλα που βρίσκεται εκτεθειμένο ως έχει θα μπορούσε να αγοραστεί από βιολογικά είδη, ενώ η μπανάνα, λόγω του ότι έχει την φλούδα και προστατεύεται, θα μπορούσε να αγοραστεί από το κλασικό ράφι του μανάβη της γειτονιάς. Οπότε, ακολούθησε το ένστικτό σου!
Αναρωτιέσαι…. Τι είναι το αναφυλακτικό σοκ;
Το αναφυλακτικό σοκ, η αλλιώς αναφυλαξία, είναι μια ταχεία και σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αλλά και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ένας γονέας μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά, όταν συμβεί. Η διαδικασία ξεκινά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά λανθασμένα σε μια αβλαβή ουσία, σαν να ήταν μια σοβαρή απειλή. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα (μερικά από αυτά ακόμη και απειλητικά για την ίδια τη ζωή του μωρού). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πρήξιμο στο δέρμα, τα χείλη, τον λαιμό ή της γλώσσας, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ταχυπαλμία και ακανόνιστος καρδιακός παλμός, κνίδωση, εμετός, διάρροια, χλωμό δέρμα, εφίδρωση και ερυθρότητα δέρματος. Πιθανοί ένοχοι για την αλλεργική αυτή αντίδραση είναι: φιστίκια, καρύδια, οστρακοειδή, ψάρια, αυγά και γάλα (που είναι και οι πιο συνήθεις ύποπτοι), τσιμπήματα εντόμων, συντηρητικά τροφίμων και χρωστικές ουσίες, ακόμη και κάποιο φάρμακο που τυχόν έχει χρειαστεί να λάβει για κάποια άλλη ασθένεια. Αναφυλακτικό σοκ σπάνια εμφανίζεται σε μωρά κάτω των 6 μηνών, καθώς δεν έχουν έρθει σε επαφή ακόμη με αλλεργιογόνα τρόφιμα (όπως από τους 6 μήνες και μετά). Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 2 ώρες από την έκθεση στην αλλεργιογόνο ουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό και ετοίμασε το μωρό άμεσα για το νοσοκομείο… Εκεί θα το φροντίσουν σωστά, ώστε να ανταπεξέλθει το σοκ.
Αυτή την εβδομάδα :
Παίζουμε κουκλοθέατρο! Η αναπαράσταση με τις κούκλες ή και τις μαριονέτες θα προσφέρει στο μωρό μια μορφή ασυναίσθητης κοινωνικοποίησης, σε έναν βαθμό, την ανάπτυξη των γλωσσικών αισθητηρίων του, αλλά και την οξύτητα της όρασής του. Πλέον, βλέπει πιο καθαρά τις μορφές που βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο. Θα χρειαστείς ένα ζευγάρι λευκές κάλτσες, πάνω στις οποίες θα σχεδιάσεις με ανεξίτηλους μαρκαδόρους μάτια και φρύδια, μύτη, στόμα (στο ύψος της φτέρνας), αυτιά και χέρια (δεξιά και αριστερά). Τοποθέτησε το μωρό στο καρεκλάκι του. Με τις μαριονέτες στα χέρια, φτιάξε το δικό σου παραμύθι, συνδύασέ το με τραγούδια για μωρά και διασκέδασε με τις γκριμάτσες που θα κάνει το μωρό με το προσωπάκι του!
Και καλή εβδομάδα!