Το μωρό μου - 7ος μήνας
Στον 7ο μήνα της ζωής του, το ταξίδι «εξερεύνησης» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς! Το μωρό μιμείται τις κινήσεις σου και ανοίγει το στόμα του στη θέα του κουταλιού. Σε λίγο θα του μάθεις και το φλιτζανάκι με τα χερούλια. Αρχικά, θα πίνει από το στόμιο και όταν θα καταλάβεις ότι συνειδητοποιεί το υγρό που βρίσκεται μέσα, θα απομακρύνεις το στόμιο και θα μείνει μόνο το φλιτζανάκι. Ωραίες στιγμές…! Αλλά όχι ακόμη. Ένας μικροσκοπικός άνθρωπος μπροστά σου κάνει μεγάλες προσπάθειες για να σου μοιάσει και για να μπορέσει να λειτουργεί αργότερα, όπως εσύ. Μπορείς να νιώσεις την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό που αισθάνεται για σένα, όταν σε κοιτάει στα μάτια. Είναι η στιγμή της απόλυτης ένωσης με το μωράκι σου…
Απολαμβάνει να παίζει κρυφτό με τα παιχνίδια του και ειδικά, όταν του τα κρύβεις εσύ. Βάλε το αγαπημένο του κουκλάκι κάτω από την κουβέρτα και μόλις το δεις να κοιτάει με απορία και αγωνία, φανέρωσέ του το! Απολαμβάνει επίσης την προβλεψιμότητα, οπότε μπορείς να επαναλάβεις όσες φορές αντέχεις το ίδιο παιγνίδι, μέχρι να μην μπορείς άλλο από κούραση. Άλλες τόσες φορές θα χαρείς και το γέλιο του, όταν θα βλέπει το κουκλάκι του! Αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;
Εσύ η μητέρα…
Ας μιλήσουμε για το «μητρικό ένστικτο»… Το μωρό που έφερες στον κόσμο πριν από 7 μήνες αποτελεί κομμάτι του εαυτού σου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να νιώσει πιο βαθιά τις ανάγκες του μωρού σου καλύτερα από σένα; Κανείς… Το δέσιμο που έχετε λειτουργεί σαν «ενδοεπικοινωνία», θα λέγαμε, με αποτέλεσμα να μπορείς να αφουγκράζεσαι ενδόμυχα τι χρειάζεται, ακόμη και πριν καν στο ζητήσει. Σου έχει τύχει να διαισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό, ακόμη κι όταν όλοι σε διαβεβαιώνουν ότι είναι εντάξει; Ή το αντίθετο; Ή ακόμη, σε μια περίπτωση να υποστηρίζεις και να πράττεις μια άποψη για το μωρό, όταν όλοι έχουν αντίθετη γνώμη; Τότε, η δική σου παρέμβαση ενδεχομένως να είχε σταθεί καταλυτική για το μικρό σου. Και έτσι θα γίνεται πάντα… Ένα αντίστοιχο σπουδαίο συναίσθημα βιώνει και ο πατέρας του μωρού, αλλά και πάλι, συνήθως διαφέρει από την απόλυτη ένωση που έχεις εσύ με το μωράκι σου. Η διαίσθησή σου θα σε οδηγεί στον σωστό δρόμο, για αυτό να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Φροντίζοντας το μωρό, στην ουσία φροντίζεις ένα κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού…
Αναιμία, σίδηρος και διατροφή…
Η αναιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σώματος περιέχουν μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης και οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως διατροφικές ελλείψεις, γενετικές διαταραχές, λοιμώξεις ή και χρόνιες παθήσεις. Στα μωρά, η πιο κοινή αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου, η οποία προκαλείται είτε από μια διατροφή φτωχή σε σίδηρο, είτε από μια ανικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει σωστά τον σίδηρο που λαμβάνει από τις τροφές. Μερικά είδη αναιμίας ενδεχομένως να προέρχονται και από κληρονομικά αίτια, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία προκαλείται από ανωμαλίες στην αιμοσφαιρίνη. Τα πρόωρα μωρά γεννιούνται συχνά με αναιμία, τα τελειόμηνα, όμως, γεννιούνται με απόθεμα σιδήρου. Κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, τα επίπεδα σιδήρου μειώνονται και πρέπει να αντικατασταθούν. Μεταξύ του 9ου και 13ου μήνα, ο ιατρός θα ελέγξει το μωρό και για αναιμία. Τα συμπτώματα που θα σε προβληματίσουν είναι: κόπωση, απώλεια όρεξης, ωχρότητα στα χείλη, το δέρμα, κάτω από τα νύχια και στις μεμβράνες των ματιών. Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει ένα ροδαλό χρώμα, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι χλωμό. Ο ιατρός τότε θα συστήσει συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές ή, ακόμη, και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Από την πλευρά σου, μπορείς να προστατεύεις το μωρό από την αναιμία, παρέχοντας του μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά και λίγο αργότερα, σε φασόλια και άπαχο κρέας. Απόφυγε το αγελαδινό γάλα, ενώ συνέχισε όσο πιο πολύ μπορείς τον θηλασμό με μητρικό γάλα.
Αναρωτιέσαι…. Μπορώ, άραγε, να προβλέψω τί χαρακτήρα θα έχει το μωρό μου;
Από την πρώτη στιγμή, το μωρό έχει δείξει κάποια σημάδια τα οποία πιθανώς και να μαρτυρούν στοιχεία της προσωπικότητας που θα αναπτύξει αργότερα. Κάποια μωράκια είναι πιο ήσυχα και διακριτικά, κάποια άλλα είναι θορυβώδη και γκρινιάζουν συχνότερα, κάποια άλλα χαμογελούν και γελούν δυνατά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Άραγε, αυτά τα σημάδια να είναι όντως προμήνυμα του μετέπειτα χαρακτήρα του, ή όχι; Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Καθώς το μωρό αναπτύσσεται και αλλάζει συνήθειες, ενδεχομένως να αλλάζει και συμπεριφορές. Η ιδιοσυγκρασία του, δηλαδή ο τρόπος που αντιδρά στις εμπειρίες που βιώνει και σε ό,τι συμβαίνει εντός και εκτός του, επηρεάζεται από τις συνθήκες της ανατροφής του. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται από το πόσο τακτικά κοιμάται και τρώει, πόσο έντονη είναι η κινητικότητά του στο σπίτι, πόσο εύκολα ηρεμεί ή, ακόμη, και από το πόσο εύκολα δέχεται νέα τρόφιμα ή νέους επισκέπτες στον χώρο του, ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζει. Κατά το πρώτο 3μηνο της ζωής του δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί για τα στοιχεία του χαρακτήρα του, καθώς το μωρό επηρεάζεται ακόμη από έκτακτους παράγοντες, όπως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Από τον 4ο μήνα και μετά, αυτοί οι παράγοντες αρχίζουν και υποχωρούν, οπότε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και αίσθηση για το τι είδους προσωπικότητα θα αναπτύξει. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον!
Αυτόν τον μήνα :
Μαθαίνουμε για τα πιο κοινά ατυχήματα του μωρού! Μπορεί να έχεις προνοήσει για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του σπιτιού, όταν το μωρό σου μπουσουλήσει, αλλά ας υπενθυμίσουμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους που τυχόν εκτεθεί σε αυτούς το μωρό. Εγκαύματα. Από τους πιο κοινούς τραυματισμούς της ηλικίας. Περιλαμβάνουν ηλιακά εγκαύματα, ηλεκτρικά εγκαύματα, εγκαύματα από σόμπες, λάμπες αναμμένα τσιγάρα και τζάκια, εγκαύματα από καυτά υγρά, νερά και ατμό. Δηλητηρίαση. Από κατάποση φαρμάκων, βιταμινών, προϊόντων καθαρισμού και αρωμάτων, από έκθεση σε συσκευές αερίου, από σόμπες και θερμάστρες. Πνιγμός. Από απροσεξία σε μπανιέρες, πισίνες, θάλασσες, ακόμη από τρόφιμα, παιγνίδια και μικροαντικείμενα, όπως καπάκια, νομίσματα, μπαταρίες. Στραγγαλισμός. Από μπλεγμένο κορδόνι, περιδέραια και καλώδια συσκευών. Τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Από πτώση από σκάλες, παιδικά καθίσματα, αλλαξιέρες και ολισθηρά δάπεδα ή ακόμη γρατζουνιές και μώλωπες από επαφή με άλλα μωρά ή κατοικίδια και αιχμηρά αντικείμενα με λεπίδες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται λοιπόν… Προσέχουμε για να έχουμε!
Και καλό μήνα!