Ποιο σκοπό έχουν τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού - γονεικότητας;

Ποιο σκοπό έχουν τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού - γονεικότητας;

Η εκπαίδευση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να προετοιμαστούν για την γέννηση και την γονεικότητα. Οι μέλλοντες γονείς συχνά επιδιώκουν αυτού του είδους την εκπαίδευση, ώστε να εφοδιαστούν με σημαντικές πληροφορίες και να μπορέσουν να πάρουν τις κατάλληλες για αυτούς αποφάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για θέματα όπως το είδος του τοκετού που θα επιθυμούσαν, την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων για τον τοκετό, τις διαθέσιμες μεθόδους αναλγησίας, την φροντίδα κατά την διάρκεια της λοχείας για το νεογνό και την μητέρα,το θηλασμό και τις απαραίτητες γονεικές δεξιότητες.

 

Το περιεχόμενο των συνεδριών ποικίλει και εναλλάσσεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων,αλλά σε γενικές γραμμές φιλοδοξεί να καλύψει τα
ακόλουθα:

  • Πληροφορίες για τον τοκετό και την γέννηση του μωρού
  • Ανάλυση των περισσοτέρων παρεμβάσεων που μπορεί να χρησημοποιηθούν κατά την διάρκεια του τοκετού π.χ. Τεχνητή ρήξη θυλακίου, πρόκληση τοκετού, επισκληρίδιος κ.λ.π.
  • Συμβουλευτική για το τι να περιμένουν οι γονείς όταν χρειάζεται να γίνει καισαρική τομή.
  • Συμβουλευτική και εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό και διαχείρισης του άγχους.
  • Εκπαίδευση σε διαφορετικές στάσεις τοκετού.
  • Εκτεταμένη ενημέρωση πάνω στις διαθέσιμες μεθόδους αναλγησίας και την χρήση τους στον τοκετό.
  • Δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το ζευγάρι και διερεύνιση των επιλογών που τυχόν κληθούν να κάνουν κατά την διάρκεια του τοκετού.
  • Επισήμανση των φυσικών και συναισθηματικών αλλαγών αλλά και της αλλαγής του τρόπου ζωής που θα συμβούν μετά την γέννηση του μωρού.
  • Και τέλος πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για έναν επιτυχημένο θηλασμό.

Πόσο βοηθητικά είναι για τους μέλλοντες γονείς τα μαθήματα;

Οι απαντήσεις των ερευνών στο παραπάνω ερώτημα είναι ενθαρρυντικές και αναμενόμενες. Οι μέλλουσες μητέρες που παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα προετοιμασίας εμφανίζουν:

  • Πολύ μικρότερα επίπεδα άγχους κατά την διάρκεια του τοκετού.
  • Καλύτερη ψυχολογία και διάθεση κατά την διάρκεια της λοχείας με σημαντικά μειωμένα συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με το σύντροφό τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
  • Η συχνότητα πρώιμης έναρξης και διάρκειας του θηλασμού μπορεί να βελτιωθεί μέσω αυτής της προετοιμασίας γονεικότητας ειδικά όταν αυτά γίνονται με την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε μικρά group. Τα ιδιαίτερα μαθήματα και η συνεχής τηλεφωνική υποστήριξη αποδείχτηκαν εξίσου ωφέλιμα.

Η συμμετοχή του πατέρα σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας είναι πολύ σημαντική επίσης. Οι μπαμπάδες που ενημερώθηκαν μέσω των μαθημάτων ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και μπορούσαν πιο εύκολα να υποστηρίξουν την σύζυγό τους αλλά και τον εαυτό τους κατά την εισαγωγή τους στην νέα κατάσταση γονεικότητας. Με αυτόν τον τρόπο ένιωθαν περισσότερο έτοιμοι να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις του νέου τους ρόλου.

Μέσω της άντλησης πληροφοριών σε θέματα διατροφικής υποστήριξης οι μέλλουσες μητέρες αναφέρουν αύξηση στα επίπεδα γνώσεων υγιεινής διατροφής οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην διατροφική τους συμπεριφορά επηρεάζοντας θετικά την εγκυμοσύνη τους.

Όσο για τις κοινωνικές συνήθειες όπως κάπνισμα και αλκοόλ, η βοήθεια και η υποστήριξη που οι γυναίκες δέχθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω συμβουλευτικής ήταν αρκετά αποτελεσματικά. Το ποσοστό των γυναικών που προσπάθησε να διακόψει το κάπνισμα ή να μειώσει τον αριθμό τον τσιγάρων αύξήθηκε και το ίδιο παρατηρήθηκε και με την χρήση αλκοόλ.

Που και Πότε;

Στον δημόσιο τομέα υγείας τα μαθήματα αυτά παρέχονται από όλα σχεδόν τα δημόσια μαιευτήρια και τα τοπικά ΙΚΑ .

Στον ιδιωτικό τομέα υγείας τα μαθήματα παρέχονται από ιδιώτες ανεξάρτητες μαίες που συχνά συνεργάζονται με μαιευτήρες γυναικολόγους στις κατά τόπους μαιευτικές γυναικολογικές κλινικές.

Γεωργία Λεζέ, Μαία