Η σημασία και των δύο γονιών στην ψυχολογία του παιδιού

dyo goneisΤα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καταρρίπτεται το μοντέλο της οικογένειας, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά και οι άντρες βγάζουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας. Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότερες μητέρες εργάζονται και όλο και περισσότεροι πατεράδες βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους.

Πολλοί έχουν υποτιμήσει το ρόλο του πατέρα σε μια οικογένεια, αλλά φαίνεται πως έκαναν λάθος. Έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο τους γονείς, για να δημιουργήσουν μια υγιή και ισορροπημένη προσωπικότητα καθώς θα μεγαλώνουν. Τα παιδιά καταφέρνουν μέσα από τους γονείς τους να έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο μαθαίνοντας πώς να επικοινωνούν. Επομένως αν ο ένας γονιός τους είναι απόμακρος η προσπάθειά τους να αναπτύξουν τη δική τους προσωπικότητα γίνεται πιο δύσκολη. Τα παιδιά που νιώθουν απόρριψη από τον ένα γονιό τους συχνά γίνονται αντιδραστικά και επιθετικά.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και η στάση των μητέρων όταν έχουν έναν δοτικό σύντροφο και πατέρα του παιδιού τους δίπλα τους. Οι μητέρες που μεγαλώνουν μαζί με το σύντροφό τους το παιδί τους νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο ήρεμες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πιο ζεστό κλίμα για το παιδί. Τα δύο φύλλα δεν είναι αντίθετα, αλλά συμπληρώνουν το ένα το άλλο και δημιουργούν μαζί τις κατάλληλες συνθήκες για την υγιή ανατροφή ενός παιδιού.

Στο παρελθόν, οι ψυχολόγοι μελετούσαν κυρίως την επίδραση της μητέρας στην προσωπικότητα των παιδιών. Πλέον όμως όλοι οι ειδικοί αποδέχονται ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός στην ανάπτυξη τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι οι πατεράδες είναι το ίδιο ικανοί με τις μητέρες να μεγαλώσουν ισορροπημένα με φροντίδα και ευαισθησία ένα παιδί. Ακόμα οι άντρες θεωρούνται πιο ικανοί στο να εξασφαλίσουν στο παιδί τα απαραίτητα εφόδια για την πνευματική, την κοινωνική και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Τα μωρά χρειάζονται ασφάλεια. Θέλουν να νιώθουν ότι υπάρχει κάποιος που θα καταλάβει γιατί κλαίνε, γιατί γελάνε και τι επιθυμούν. Αυτός ο ‘’κάποιος’’ συνήθως είναι η μητέρα, διότι περνάει περισσότερο χρόνο με το παιδί. Αν αντιστρέφονταν οι ρόλοι και έμενε ο πατέρας στο σπίτι, όπως συμβαίνει με αρκετά ζευγάρια πλέον, ο ‘’κάποιος’’ θα ήταν ο πατέρας. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που περνούν ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς τους είναι περισσότερο ανεπτυγμένα συναισθηματικά και πιο ώριμα.

Κάτι στο οποίο διαφέρουν οι άντρες και οι γυναίκες σαν γονείς είναι στο πως κινητοποιούν τα παιδιά τους. Οι πατεράδες καταφέρνουν να δώσουν κίνητρο σε ένα παιδί και να το ενθαρρύνουν, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πολύ της συζήτησης και όχι της πράξης. Επίσης πολλές γυναίκες, επειδή φοβούνται μην πάθει κάτι το παιδί τους είναι υπερπροστατευτικές και δεν το αφήνουν να εξερευνήσει μόνο του τη ζωή και να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Τα παιδιά που έχουν ένα πατέρα να παίζει μαζί τους και να τα κινητοποιεί μέσα από διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες τείνουν να είναι πιο εύστροφα και δραστήρια όταν μεγαλώνουν.

Συμπερασματικά μια ισορροπημένη οικογένεια συμβάλει σημαντικά στο μεγάλωμα των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν δύο γονείς να τα φροντίζουν και να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους τείνουν να είναι πιο ώριμα. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με της μητέρας και δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ούτε από τις μητέρες, αλλά ούτε και από τους ίδιους τους πατεράδες. Φυσικά μια υγιής οικογένεια, στην οποία όλοι συμβάλλουν στην ανατροφή των παιδιών, έχει θετικά αποτελέσματα και για το ίδιο το ζευγάρι. Αλλά ακόμη και αν ένα ζευγάρι έχει χωρίσει μπορεί να βρει λύσεις, ώστε το παιδί να έχει και τους δύο γονείς του και να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους.