Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά είναι μία λοίμωξη, η οποία οφείλεται στον ιό του έρπητα, αυτόν που προκαλεί και τον έρπητα ζωστήρα.
Πως μεταδίδεται
Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από την απευθείας επαφή ή ακόμη και από τον αέρα αλλά όχι μέσω αντικειμένων. Μεταδίδεται 1 – 5 ημέρες πριν ακόμη εμφανιστεί το εξάνθημα και 5 ημέρες μετά την εμφάνιση του, δηλαδή μέχρι να ξεραθούν τα σπυράκια. Η ανεμοβλογιά εκδηλώνεται συνήθως σε 10 με 21 ημέρες. Πολλές φορές, κάποια παιδιά μπορούν να κολλήσουν τον ιό αλλά να περάσουν την ανεμοβλογιά χωρίς συμπτώματα.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι τα μικρά σπυράκια. Δηλαδή, μικρές κόκκινες κηλίδες που μοιάζουν με τσίμπημα εντόμου. Μετά, δημιουργείται στο κέντρο τους ένα διάφανο υγρό και σχηματίζονται φουσκάλες. Μετά από λίγες ημέρες, η φουσκάλα ξεραίνεται και δημιουργείται μία κρούστα που σιγά σιγά αρχίζει να πέφτει.
Το χαρακτηριστικό της ανεμοβλογιάς είναι ότι τα σπυράκια αυτά εμφανίζονται ταυτόχρονα. Πρώτα στο θώρακα και την κοιλιά και ύστερα από 12 με 24 ώρες στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στο εσωτερικό του στόματος, στα μπράτσα και τους μηρούς.
Άλλο είναι σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα που ενοχλεί πολύ τα παιδάκια, ενώ ίσως παρουσιάσουν χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μυς.
Πως αντιμετωπίζεται
Η ανεμοβλογιά είναι παιδική ασθένεια, με σπάνιες επιπλοκές. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν τη φαγούρα με μπάνιο με ειδικές λοσιόν και αν είναι πολύ έντονη, δίνουμε στο παιδί μας αντιισταμινικά. Προσοχή χρειάζεται στα νύχια τους. Πρέπει να είναι καλά κομμένα και να προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε από το να ξύνουν τα σπυράκια, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Εάν το παιδάκι έχει πυρετό ή πόνους στους μυς, μπορούμε να δώσουμε κάποιο αντιπυρετικό –αναλγητικό ποτέ όμως ασπιρίνη, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye, μιας ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
Σε περιπτώσεις παιδιών με εξασθενημένη άμυνα, όπως για παράδειγμα παιδιά με χρόνια νοσήματα, κακοήθειες, νεογέννητα ή παιδιά άνω των 12 ετών, χορηγούμε πλέον αντιικά φάρμακα. Πάντα όμως με τη συμβουλή του γιατρού μας.
Πρόγνωση – επιπλοκές
Τα παιδιά αναρρώνουν από την ανεμοβλογιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις που έχουμε ήδη αναφέρει, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλίτιδας, πνευμονίας ή ηπατίτιδας.
Τέλος, υπάρχει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς που γίνεται στους 12-18 μήνες της ζωής.