Κριθαράκι: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Κριθαράκι: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Το κριθαράκι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία μικρή ενόχληση στο μάτι. Εάν παρουσιαστεί στο μάτι του παιδιού μας, μπορούμε τις περισσότερες φορές να το αντιμετωπίσουμε στο σπίτι.

Σχετικά με το κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων, που παρουσιάζεται στα βλέφαρα με έντονο ερεθισμό προκαλώντας διόγκωση και ενόχληση. Μπορεί να εμφανιστεί στο επάνω ή στο κάτω βλέφαρο, καθώς και στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του βλεφάρου, στην άκρη, εκεί που είναι οι βλεφαρίδες.
Τα βλέφαρα έχουν πολλούς αδένες, που βέβαια δεν φαίνονται χωρίς μικροσκόπιο. Οι αδένες αυτοί παράγουν το υγρό που βοηθά να υγραίνεται το μάτι, μαζί με τα δάκρυα.

Μερικές φορές οι αδένες αυτοί μπορεί να φράξουν με νεκρά κύτταρα του δέρματος και ίσως παλιά βακτήρια του δέρματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το υγρό στο φραγμένο αδένα χωρίς να μπορεί να βγει.
Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό μας κριθαράκι, το οποίο αν μολυνθεί κοκκινίζει πολύ και πρήζεται.

Πως αντιμετωπίζεται

Εάν το παιδί σας έχει κριθαράκι, ένας απλός τρόπος για να το ανακουφίσετε είναι: βουτήξτε μία καθαρή πετσέτα σε ζεστό όχι βραστό νερό, στύψτε την καλά και απλώστε την στο μάτι για μερικά λεπτά. Επαναλάβετε αυτό αρκετές φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το βλέφαρο με ειδικό σαπούνι που θα αγοράσετε από το φαρμακείο, ή ακόμη και με σαμπουάν για μωρά που βέβαια δεν τσούζει. Βουτήξτε μία μπατονέτα στο σαμπουάν (διαλυμένο με νερό) και καθαρίστε το βλέφαρο του παιδιού.

Εάν το παιδί φοράει φακούς επαφής, καλό είναι να φορέσει γυαλιά μέχρι να περάσει το κριθαράκι. Μετά οι φακοί θέλουν πάρα πολύ καλό καθάρισμα πριν τους φορέσει πάλι.

Πρέπει να πάτε στον οφθαλμίατρο αν πονάει ο βολβός του ματιού ή έχει κάποιο πρόβλημα με την όραση. Επίσης αν παρατηρήσετε κοκκινίλα ή διόγκωση πέραν του βλεφάρου.

Εάν το κριθαράκι χειροτερεύσει

Κανονικά πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν δεν γίνει έτσι ή χειροτερεύσει πρέπει να πάτε στο γιατρό.

Ο γιατρός θα σας δώσει μια αντιβιοτική κρέμα ή ακόμη μπορεί να χρειαστεί να πάρει το παιδί αντιβίωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κάνει μία μικρή τομή στο βλέφαρο για να φύγει το φραγμένο υλικό. Επίσης ο γιατρός θα σας πει αν πράγματι είναι κριθαράκι ή κάτι άλλο και πως θα το αντιμετωπίσετε.

Πρόληψη

Τα παιδιά που έχουν βγάλει μία φορά κριθαράκι, είναι πολύ πιθανόν να το πάθουν ξανά. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να:

  • Καθαρίζετε καλά τα βλέφαρα του κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες με διαλυμένο με νερό παιδικό σαμπουάν ή ειδικό σαπούνι για τα μάτια.
  • Απολυμάνετε τους φακούς επαφής σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Μην μοιράζεστε πετσέτες με όποιον έχει κριθαράκι.
  • Πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας.