Παιδί και υιοθεσία: Πως μιλάμε στα παιδιά μας για αυτό το λεπτό θέμα;
Όταν πρόκειται να μιλήσουμε για την υιοθεσία, η γνώση είναι το πιο σημαντικό. Δώστε στο παιδί σας όλες τις πληροφορίες που έχει ανάγκη, για να αισθανθεί εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, μιλώντας του για την υιοθεσία στην κατάλληλη ηλικία, όσο πιο απλά και όμορφα μπορείτε.
Η κατάλληλη ηλικία
Ακριβώς όπως σε κάθε σημαντική συνομιλία με τα παιδιά, είναι απαραίτητο για τους θετούς γονείς να σκεφτούν πολύ σοβαρά για το πώς θα συζητήσουν την υιοθεσία με τα παιδιά τους. Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι «θεραπευτική» ή «τραυματική» ανάλογα με το πώς θα τη διαχειριστούν οι γονείς.
Ας δούμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορούν καλύτερα οι θετοί γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους.
Εξηγήστε την έννοια της υιοθεσίας
Μολονότι οι απόψεις διαφέρουν ελαφρά, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για το καλό των παιδιών, οι γονείς πρέπει να τους εξηγήσουν την έννοια της υιοθεσίας, στα πρώτα χρόνια τους. Ακόμη και ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί, που δεν μπορεί να συλλαβίσει την λέξη υιοθεσία, απλά ακούγοντας τη όσο πιο συχνά γίνεται, εξοικειώνεται με αυτή, αισθάνεται άνετα και αυτό θα το βοηθήσει πάρα πολύ αργότερα στη ζωή του.
Ασχέτως αν έχετε μιλήσει ή όχι με το παιδί σας σχετικά με την υιοθεσία του από τη γέννησή του, είναι πολύ πιθανό ότι θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις από τα δύο ή τέσσερα χρόνια του.
Έτσι λοιπόν οι γονείς πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά πως θα αντιμετωπίσουν το παιδί τους στην ηλικία αυτή. Ένα μικρό παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της υιοθεσίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να γνωρίζει ότι είναι ασφαλές, μοναδικό, αγαπημένο και αξέχαστο.
Απαντήστε μαζί με το σύντροφο σας τις παρακάτω ερωτήσεις για να αποφασίσετε πως θέλετε να παρουσιάσετε την έννοια της υιοθεσίας στο αγαπημένο μικρό σας.
- Πως μπορείτε να παρουσιάσετε την υιοθεσία σαν ένα υπέροχο χαρούμενο γεγονός;
- Τι ακριβώς θέλετε να του πείτε τώρα, και τι θα θέλατε να κρατήσετε για αργότερα, που θα είναι πιο μεγάλο;
- Είσαστε έτοιμοι για την συναισθηματική αντίδραση του παιδιού σε αυτές τις πληροφορίες;
Κατανοώντας τα στάδια της ανάπτυξης του.
Ανεξάρτητα από το πότε θα αναφέρετε την υιοθεσία στο παιδί, οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ηλικία του παιδιού τη συγκεκριμένη στιγμή της συνομιλίας.
- Βρέφη και νήπια: Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν για την υιοθεσία με το βρέφος ή το μικρό παιδί τους, αλλά είναι απίθανο ότι τα μωρά θα είναι σε θέση να σχηματίσουν μία έννοια της λέξης αυτής, μέχρι να μεγαλώσουν. Το πιο σημαντικό για τους θετούς γονείς είναι να υποστηρίζουν μία υγιή προσκόλληση του μικρού τους στο άτομο που το φροντίζει.
- Παιδική ηλικία: Τα παιδιά μεταξύ 2 και 6 ετών είναι γεμάτα ερωτήσεις. Και μπορούν πλέον να αρχίσουν να σχηματίζουν μία εικόνα για την υιοθεσία. Είναι σημαντικό να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και κατανόηση, συγχρόνως όμως, προσέξτε και αποφύγετε κάθε απάντηση που μπορεί να το κάνει να αισθανθεί ανησυχία και σύγχυση. Να θυμάστε, ότι μπορείτε να είστε απόλυτα ειλικρινείς, μετριάζοντας τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν κάποιες πληροφορίες, έως ότου το παιδί μεγαλώσει αρκετά.
- Σχολική ηλικία: Τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο μπορούν να αναπτύξουν μία καλή αίσθηση για την υιοθεσία τους. Αισθάνονται ότι είναι μοναδικά και σημαντικά πρόσωπα στην οικογένεια τους, αν και παραδέχονται την θλίψη και την απώλεια για τους βιολογικούς γονείς τους. Όταν οι γονείς συζητούν με το παιδί στην ηλικία αυτή, πρέπει να αναγνωρίσουν τον πλούτο των συναισθημάτων που μπορεί το μικρό να εμφανίσει.
- Έφηβοι: Ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού, η εφηβεία είναι γεμάτη από ερωτήσεις για την ταυτότητα και την αυτοεκτίμηση. Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί σας σε αυτή την ηλικία, ψάχνει την ταυτότητα του και μπορεί να έχει πολλές περισσότερες ερωτήσεις και να χρειάζεται απαντήσεις σχετικά με την προέλευσή του. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις του ήρεμα και συνεχίστε να στηρίζεται την αυτοεκτίμηση του στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων.
Ζητείστε βοήθεια
Η συζήτηση της υιοθεσίας με το παιδί σας δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί δυνατά συναισθήματα και δύσκολες ερωτήσεις. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να σκεφτείτε τα παρακάτω:
Θετές οικογένειες: Βρείτε μία ομάδα υποστήριξης που αποτελείται από άλλες θετές οικογένειες. Θα μοιραστούν μαζί σας λεπτομέρειες για το πως συζήτησαν με τα δικά τους παιδιά το θέμα της υιοθεσίας και θα βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί ότι και η δική του ιστορία είναι φυσιολογική.
Φίλοι για το παιδί σας: Εάν είναι δυνατόν, βρείτε ένα παιδάκι που να είναι υιοθετημένο και αυτό, για να κάνει παρέα με το δικό σας. Ο φίλος μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να μοιραστούν συναισθήματα με ένα τρόπο που δεν είναι δυνατό να γίνει με τους ενήλικες.
Βιβλία: Υπάρχουν πάρα πολλά χρήσιμα βιβλία που δείχνουν πώς να προσεγγίσουν οι γονείς το λεπτό αυτό θέμα της υιοθεσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η υιοθεσία είναι μία πράξη απέραντης αγάπης αλλά και ευθύνης.
Να είστε πάντα ειλικρινείς μαζί του και μη διστάζετε να του δείχνετε κάθε μέρα την αγάπη σας και το πόσο σημαντικό και μοναδικό είναι για σας.