Καρκίνος του δέρματος: Συμβουλές για την σωστή πρόληψη.

Καρκίνος του δέρματος: Συμβουλές για την σωστή πρόληψη.

Ο ήλιος ο ηλιάτορας. Φίλος αλλά και εχθρός μας. Όλοι οι δερματολόγοι προειδοποιούν για το πόσο κακό μας κάνει ο ήλιος. Πόσο μάλλον τώρα που ο καρκίνος του δέρματος είναι μάστιγα και όχι «τύχη». Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αλλά και στο να το καταλάβετε άμεσα.

Πρόληψη:

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ σολάριουμ ή λάμπες για τεχνητό μαύρισμα. Αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 75%.

Να φοράτε αντιηλιακό κάθε ημέρα. Πριν βγείτε από το σπίτι, βάλτε αντιηλιακό σε όλο το δέρμα που είναι γυμνό, (πρόσωπο, αυτά, χέρια, λαιμό χείλη κλ.π).

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντιηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30. Φορέστε ρούχα που σας προστατεύουν από τις ακτίνες UV. Μόνο το άσπρο t – shirt δεν αρκεί.

Φορέστε γυαλιά ηλίου με προστασία UV κάθε μέρα. Προσπαθήστε να μην είστε έξω μεταξύ 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Είναι οι ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

Εξετάζετε συχνά με προσοχή το δέρμα σας. Ο καρκίνος του δέρματος θεραπεύεται όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αν δείτε κάτι που δεν σας αρέσει, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Όσο νωρίτερα το αντιμετωπίσετε τόσο καλύτερα μπορεί να θεραπευτεί.

Το άτομο που πρέπει να κάνει μεταμόσχευση οργάνου, έχει υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Μιλήστε με το γιατρό για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Αν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος ή πρέπει να υποβληθείτε, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Το να μάθετε ότι έχετε καρκίνο του δέρματος είναι τρομακτικό. Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνος. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης που πραγματικά προσφέρουν τεράστια βοήθεια.