Οι 5 πιο κοινές παιδικές αρρώστιες του καλοκαιριού.

Οι 5 πιο κοινές παιδικές αρρώστιες του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι προχωρά και η ζέστη μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Τα σχολεία τελείωσαν και κάθε οικογένεια προσπαθεί να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές, όσο καλύτερα μπορεί. Όμως, επειδή υπάρχουν κάποια «μικροπράγματα» που μπορούν να μας στενοχωρήσουν, ας δούμε τις πιο κοινές παιδικές καλοκαιρινές αρρώστιες και πως μπορούμε καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε.

1. Φαρυγγίτιδα. Αν και η φαρυγγίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, επειδή μεταδίδεται από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, σίγουρα υπάρχει όλο το χρόνο. Η συμβουλή των γιατρών είναι ίδια με τις περισσότερες ασθένειες. Καλό πλύσιμο και προσοχή στην προσωπική υγιεινή. Είναι το κλειδί στην πρόληψη της εξάπλωσης της φαρυγγίτιδας.

2. Ωτίτιδα. Δεν είναι η τυπική μόλυνση του αφτιού που συνήθως παρατηρείται μετά από κρυολόγημα, αλλά είναι η ωτίτιδα που παρουσιάζεται το καλοκαίρι με τα μπάνια. Πολλές φορές ο πόνος είναι πολύ δυνατός και χρειάζεται αντιβιοτικές σταγόνες. Όμως, προσπαθήστε να στεγνώνετε καλά τα αφτιά με πετσέτα μετά από το μπάνιο, γυρίστε το κεφάλι σας πλάι και προς τα κάτω για να βγει το νερό από το αυτί και τέλος μην πειράζετε το κερί στο αφτί του παιδιού σας, προστατεύει το αφτί του από μόλυνση.

3. Ιώσεις με υψηλό πυρετό. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλά είναι τα κρούσματα ιώσεων, με μόνο σύμπτωμα την αδιαθεσία, τον υψηλό πυρετό και την μειωμένη όρεξη για φαγητό. Τα περισσότερα από αυτά είχαν μικροσκοπικά έλκη σχηματισμένα στο πίσω μέρος της στοματικής τους κοιλότητας.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι παυσίπονο και πολλά νερά, δεν είναι απαραίτητη η ειδική φαρμακευτική αγωγή.

4. Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).Όσοι υποφέρουν από έκζεμα γνωρίζουν πολύ καλά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η ενόχληση. Η ζέστη και πιθανότατα οι χημικές ουσίες από τις πισίνες έχουν επιβαρύνει πολλά παιδιά με τα συμπτώματα του εκζέματος, όπως φαγούρα και φλεγμονή. Η καλή ενυδάτωση του δέρματος και τα αντιισταμινικά για τη φαγούρα είναι απαραίτητα για τα συμπτώματα του εκζέματος. Πρώτα από όλα όμως συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

5. Χτυπήματα/μώλωπες. Ένα σπασμένο δόντι, χέρι ή πόδι, γρατσουνιές παντού, είναι δυστυχώς ο κανόνας για τα παιδιά μας, όταν τελειώσει το σχολείο. Ασφαλώς η κατάλληλη φροντίδα είναι απαραίτητη. Η πρόληψη είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο, αλλά πως μπορεί κανείς να πει σε ένα τετράχρονο παιδί να μείνει στο σπίτι μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα;
Μην στενοχωριέστε, προσπαθήστε να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε εσείς και η οικογένεια σας τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο χειμώνας θα έρθει πολύ γρήγορα.