Συμπληρώματα βιταμινών και παιδιά
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά στοιχεία των συνολικών διατροφικών αναγκών για το παιδί. Επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ποσότητες πολλών βιταμινών, αυτές πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες σε μικρές μόνο ποσότητες και σε μία ισορροπημένη δίαιτα είναι συνήθως επαρκείς για το παιδί. Έτσι, στην παιδική ηλικία, τα συμπληρώματα διατροφής σπάνια χρειάζονται.
Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμινών. Εάν το παιδί, έχει κακή όρεξη ή ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες ή αν προτιμά μία επιλεκτική διατροφή, (όπως χορτοφαγική χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα), πρέπει να πάρει κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών. Υπάρχουν δισκία που το παιδί μπορεί να μασήσει, αν έχει πρόβλημα στην κατάποση χαπιών.
Αυτά τα συμπληρώματα που τα αγοράζουμε χωρίς συνταγή είναι γενικά ασφαλή. Αλλά είναι φάρμακα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη δοσολογία, έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμβουλή του παιδιάτρου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών βοηθούν σημαντικά την υγεία των παιδιών, σε ορισμένες ασθένειες.
Ωστόσο, η θεραπεία με εξαιρετικά μεγάλες δόσεις βιταμινών για ασθένειες όπως η διανοητική καθυστέρηση, η υπερκινητικότητα και η δυσλεξία δεν έχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα και μπορεί να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους. Η βιταμίνη C για παράδειγμα, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για το κρυολόγημα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες.
Πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο πριν από τη χορήγηση βιταμινών στο παιδί μας. Η λήψη βιταμινών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Πρέπει να προσπαθούμε όσο μπορούμε να παίρνουν τα παιδιά βιταμίνες με τα γεύματά τους. Δείτε λοιπόν παρακάτω ποιες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία είναι απαραίτητα για παιδιά ώστε να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη καθώς και μερικά από τα τρόφιμα που τα περιέχουν.
Η βιταμίνη Α προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη, το υγιές δέρμα, την επιδιόρθωση των ιστών και βοηθά την όραση. Πλούσιες πηγές είναι τα κίτρινα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το συκώτι.
Οι βιταμίνες Β προάγουν το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθούν σε δραστηριότητες του μεταβολισμού. Βρίσκονται στο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του ήπατος), στα πουλερικά, τα ψάρια, στη σόγια, το γάλα, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά.
Η βιταμίνη C ενισχύει το συνδετικό ιστό, τους μύες και το δέρμα, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και των οστών, και αυξάνει την αντίσταση στη μόλυνση. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις ντομάτες, τις πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι και το μπρόκολο.
Η βιταμίνη D προάγει τον σχηματισμό των δοντιών και των οστών και ρυθμίζει την απορρόφηση των μετάλλων όπως το ασβέστιο. Πηγές της βιταμίνης D είναι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα έλαια των ψαριών, ο κρόκος των αυγών και η εμπλουτισμένη μαργαρίνη. Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της βιταμίνης D, ισχυρίζονται ότι οι μεγάλες ημερήσιες δόσεις μπορεί να χτίσουν ακόμη ισχυρότερα οστά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό και οι υπερβολικές δόσεις είναι δυνητικά τοξικές. Ο ήλιος συμβάλλει επίσης θετικά, μετατρέποντας μία φυσική ένωση στο δέρμα σε μία ενεργή μορφή της βιταμίνης.
Ειδικά, κατά τη διάρκεια ταχείας ανάπτυξης, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αίματος και το κτίσιμο των μυών. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, το παιδί μπορεί να δείξει συμπτώματα νωθρότητας, κατάθλιψης και αυξημένης ευαισθησίας σε λοιμώξεις. Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου είναι πιο συχνή στην εφηβεία από ότι στη μέση παιδική ηλικία. Μόλις τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από ότι τα αγόρια. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το βόειο κρέας, η γαλοπούλα, το χοιρινό και το συκώτι. Το σπανάκι, τα φασόλια και τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης μέτριες ποσότητες σιδήρου, όπως και μερικά δημητριακά και το αλεύρι εμπλουτισμένο με σίδηρο.
Όπως το παιδί ωριμάζει, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά να οδηγήσει στην οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή του. Το γάλα (με χαμηλά λιπαρά), το τυρί, το γιαούρτι και οι σαρδέλες είναι άριστες πηγές ασβεστίου. Ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι περιέχουν ασβέστιο. Και σήμερα, ορισμένοι χυμοί φρούτων είναι ενισχυμένοι και παρέχουν μία καλή πηγή ασβεστίου.
Προσοχή λοιπόν στην καλή υγιεινή και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή των παιδιών. Και αν χρειαστεί με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μπορούμε να δώσουμε κάποιο συμπλήρωμα που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά.