Μωρό και ξηρό δέρμα
Τα μωρά και τα παιδιά, μπορεί να έχουν ξηρό δέρμα ακριβώς όπως και οι μεγάλοι. Στην πραγματικότητα, επειδή το νεανικό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο, είναι και πιο επιρρεπές να γίνει ξηρό.
Το χειμώνα, το κρύο και η εναλλαγή με την εσωτερική θέρμανση, μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία από το δέρμα. Και αν το παιδί έχει την τάση για ξηρό δέρμα, θα το επηρεάσει ακόμη και το καλοκαίρι, εξ’ αιτίας του ήλιου, του κλιματισμού, της θάλασσας και του χλώριου στο νερό της πισίνας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για το ξηρό δέρμα του παιδιού;
Ελαττώστε τη διάρκεια του μπάνιου του. Το μπάνιο, ξηραίνει το δέρμα του, γιατί αφαιρεί τα φυσικά έλαια μαζί με την βρωμιά. Αλλά αν παίρνετε κάποιες προφυλάξεις, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο καθημερινό μπάνιο του μικρού σας.
Αντί για να έχετε το παιδί στη μπανιέρα για μισή ώρα, ελαττώστε τη διάρκεια του μπάνιου του στα δέκα λεπτά περίπου. Χρησιμοποιήστε ζεστό και όχι καυτό νερό και σαπούνι με φειδώ! Τα απαλά, χωρίς άρωμα παιδικά σαπούνια είναι τα πλέον κατάλληλα.
Αφήστε το παιδί να παίξει με το νερό χωρίς σαπούνι, έτσι δεν θα κάθεται πολύ ώρα στο νερό με σαπούνι. Αποφύγετε το αφρόλουτρο ή αν θέλετε, χρησιμοποιείστε το λίγες μόνο φορές.
Τα έλαια του μπάνιου ίσως σας φαίνονται σαν μία καλή ιδέα, όμως προσέξτε πολύ γιατί κάνουν την μπανιέρα επικίνδυνα ολισθηρή. Χρησιμοποιήστε μία απαλή ενυδατική παιδική κρέμα μετά το μπάνιο. Είναι η καλύτερη ιδέα.
Σωστή ενυδάτωση μετά το μπάνιο.
Μόλις βγάλετε το παιδί από το μπάνιο, σκουπίστε απαλά και στη συνέχεια εφαρμόστε αμέσως ενυδατική κρέμα. Εφαρμόζοντας την ενυδατική κρέμα μέσα σε λίγα λεπτά μετά το μπάνιο του θα «φυλακίσει» την υγρασία του νερού στο δέρμα του.
Όσον αφορά τις κρέμες, δεν υπάρχει πια η άποψη ότι όσο πιο παχιά είναι η κρέμα τόσο το καλύτερο. Αν το δέρμα του εξακολουθεί να είναι στεγνό, ακόμη και με την καθημερινή ενυδάτωση, δοκιμάστε να εναλλάσσετε την λοσιόν με μία λίγο παχύτερη κρέμα ή έλαιο. Αυτά τα έλαια για μετά το μπάνιο είναι καλά για να διατηρούν την υγρασία στο δέρμα αλλά ίσως είναι αρκετά λιπαρά. Απλά χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες.
Επίσης μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήστε ενυδάτωση δύο φορές την ημέρα. Μία φορά μετά το μπάνιο και μία φορά στη διάρκεια της ημέρας. Εάν το παιδάκι δυσανασχετεί, απασχολήστε το με το αγαπημένο του video ή αφήστε το να βάλει κρέμα μόνο του!
Μην αφήνετε το αλάτι ή το χλώριο να στεγνώσουν το δέρμα του.
Το χλώριο και το αλμυρό νερό μπορούν να ξηράνουν πολύ το δέρμα του παιδιού. Μετά το κολύμπι στην πισίνα ή τη θάλασσα ξεπλύνετε το παιδί και βάλτε του ενυδατική κρέμα, ενώ το δέρμα του είναι ακόμη υγρό.
Χρησιμοποιήστε υγραντήρα.
Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός βάλτε στο παιδικό δωμάτιο υγραντήρα.
Έχετε το παιδί πάντα καλά ενυδατωμένο.
Το ξηρό δέρμα στερείται υγρασίας. Προσέξτε να πίνει άφθονο νερό όλο το χρόνο. Εάν το παιδί είναι μωρό, πρέπει να δίνετε μόνο γάλα, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.
Έχετε πάντα στο νου σας, ότι το να πίνει πολύ νερό χωρίς να ενυδατώνετε το δέρμα του, δεν κάνετε τίποτε. Είναι σαν να ρίχνετε νερό σε ένα κουβά με τρύπα! Έτσι λένε οι ειδικοί. Να θυμάστε ότι η ενυδατική κρέμα είναι αυτή που θα κρατήσει το νερό στο δέρμα του μικρού σας.
Προστατέψτε το παιδί σας από τους εξωτερικούς παράγοντες.
Βεβαιωθείτε ότι φοράει γάντια όταν κάνει κρύο για να μην ξεραθεί και σκάσει το δέρμα. Όλο το χρόνο προστατεύστε το δέρμα του είτε από τον ήλιο είτε από το κρύο.
Αποφύγετε επιβαρυντικά συστατικά.
Μην χρησιμοποιείτε πούδρα ή άρωμα στο δέρμα του και αγοράζετε άοσμα προϊόντα για να πλένετε τα ρούχα. Εάν είναι το δέρμα του πολύ ευαίσθητο, είναι καλό να ξεπλένετε τα ρούχα του δύο φορές, για να αφαιρέσετε πολύ καλά όλα τα υπολείμματα σαπουνιού. Μην του φοράτε ρούχα σφιχτά ή που το ύφασμά τους είναι τραχύ. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα υφάσματα, όπως τα μάλλινα, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά στο ξηρό δέρμα.
Έχετε τα νύχια του πάντα καθαρά και κοντά κομμένα για να αποφύγει τις γρατσουνιές, αν ξύνετε.
Μπορεί το ξηρό δέρμα, να είναι σημάδι κάποιας άλλης κατάστασης;
Εάν το παιδί έχει φαγούρα και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα του, είναι πιθανό έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα. Πολλές φορές ακόμη και το έκζεμα υποχωρεί με την τακτική ενυδάτωση. Έτσι δεν χρειάζεται να τρέξετε στο γιατρό. Αν όμως δεν καλυτερεύσει ή έχει φαγούρα και δεν αισθάνεται άνετα παρόλες τις προσπάθειές σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας γενετικής κατάστασης που ονομάζεται ιχθύαση. Αυτή συνοδεύεται με απολέπιση και ερυθρότητα, επίσης συνοδεύεται από μία πάχυνση της παλάμης και των πελμάτων. Εάν ο γιατρός υποψιασθεί ότι το παιδί έχει ιχθύαση θα σας παραπέμψει στο δερματολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Πρέπει να μιλήσω με το γιατρό για το ξηρό δέρμα του παιδιού μου;
Στην επόμενη επίσκεψη σας στον παιδίατρο, ζητήστε τη συμβουλή του για το μπάνιο του παιδιού. Προγραμματίστε την επίσκεψή σας αν νομίζετε ότι έχει έκζεμα ή ιχθύαση, επίσης πηγαίνετε στο γιατρό αν το δέρμα του δεν καλυτερεύει με τη δική σας περιποίηση ή παρατηρήσατε κάποια σημάδια λοίμωξης, όπως κίτρινο υγρό ή πρήξιμο γύρω από μία ρωγμή στο δέρμα του.
Μην ανησυχείτε. Το ξηρό δέρμα στο παιδάκι σπάνια δηλώνει κάτι κακό. Μην ξεχνάτε τους βασικούς κανόνες για την περιποίηση του. Και αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία συμβουλευτείτε το γιατρό σας.