Σχολική τσάντα: Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά

Σχολική τσάντα: Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά

Μεταξύ του σχολείου, της μελέτης, της εργασίας στο σπίτι και κάθε άλλης εξωσχολικής δραστηριότητας, τα παιδιά αισθάνονται σαν να κουβαλούν το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους τους.

Και μερικές φορές πραγματικά το κάνουν. Κουβαλούν το κολατσιό τους, τα σχολικά είδη, βιβλία, τετράδια, μολύβια και άλλα. Το φορτίο στο σακίδιο του παιδιού θα μπορούσε να είναι τεράστιο και δυνητικά επικίνδυνο. Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων τουλάχιστον 14.000 παιδιά κάθε χρόνο, κάνουν κάποια θεραπεία για τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από το βαρύ σακίδιο τους. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών συνιστά ότι το βάρος του σακιδίου θα πρέπει να είναι λιγότερο από το 10 – 15% του σωματικού βάρους του παιδιού. Όμως δεν αρκεί μόνον αυτό. Πολλές φορές τα παιδιά δεν «φορούν» το σακίδιό τους σωστά και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Αυτή η κακή στάση λοιπόν, μπορεί να τραυματίσει τους μυς και τις αρθρώσεις και να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, το λαιμό και στους ώμους, καθώς και προβλήματα στη στάση του σώματος.

Είναι εύκολο να εντοπιστούν τα σημάδια ότι ένα σακίδιο είναι πολύ βαρύ για το παιδί. Εάν το παιδί διαμαρτύρεται όταν βάζει ή βγάζει το σακίδιο του, έχει κόκκινα σημάδια στους ώμους από τους ιμάντες, αν διαμαρτύρεται ότι αισθάνεται τους ώμους, τα χέρια ή τα δάκτυλα μουδιασμένα, τότε το σακίδιο του είναι πολύ βαρύ.

Αλλά μη στενοχωριέστε, όλα αυτά μπορούν να προληφθούν και τα παιδιά να κουβαλούν πολύ άνετα το σακίδιο τους. Πρώτα από όλα, είναι καλό να το αγοράσετε από ένα εξειδικευμένο κατάστημα, διότι οι υπάλληλοι ξέρουν ακριβώς ποιο είναι το πιο κατάλληλο για το παιδί και πώς να το φορά άνετα.

Και παρόλο που τα παιδιά μπορεί να δυσανασχετούν, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούν ένα ιμάντα μέσης. Οι ώμοι δεν έχουν σχεδιαστεί για να κρεμάμε πράγματα από αυτούς. Σκεφτείτε μόνο γιατί οι ιθαγενείς κουβαλούν βαριά αντικείμενα στο κεφάλι τους! Χρησιμοποιώντας τον ιμάντα το μεγαλύτερο μέρος του βάρους μεταφέρεται στα οστά του γοφού και του ισχίου και όχι στους ώμους.

problhmata-plaths