Ωτίτιδα (Μέρος Δεύτερο)
Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό; Τηλεφωνήστε στον παιδίατρο με το πρώτο σημάδι μίας μόλυνσης στο αφτί. Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το αφτί του μωρού με το ωτοσκόπιο. Εάν το τύμπανο είναι κόκκινο, παρουσιάζει διόγκωση και ενδεχομένως έχει υγρό, είναι πολύ πιθανόν να έχει μολυνθεί.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει εάν το τύμπανο κινείται όταν το δοκιμάζει με το ωτοσκόπιο. Αν δεν κινείται είναι άλλη μία ένδειξη ότι συγκεντρώνεται υγρό στο μέσο αφτί και μπορεί να μολυνθεί.
Πως θα θεραπεύσει ο γιατρός την ωτίτιδα του μωρού;
Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού περνούν μόνες τους, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, προτρέπει τους γιατρούς και τους γονείς να συζητήσουν αν είναι καλύτερα να περιμένουν λίγο παρά να αρχίσουν αμέσως τη χορήγηση αντιβιοτικού.
Για πολλά χρόνια η χορήγηση αντιβιοτικού ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων του αφτιού, αλλά τώρα οι γιατροί είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί στη χορήγησή του. Η συχνή χορήγηση αντιβιοτικών, μπορεί να κάνει το παιδί να είναι ευάλωτο σε ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις.
Εάν το μωρό σας είναι τουλάχιστον 6 μηνών, ο γιατρός μπορεί να του δώσει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για βρέφη για να ανακουφιστεί από τον πόνο. Ποτέ δεν δίνουμε ασπιρίνη στο μωρό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του συνδρόμου του Reye, σπάνια μεν, αλλά δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή.
Μην διστάσετε να καλέσετε το γιατρό σας εάν το μωρό χειροτερεύει ή δεν παρουσιάζει βελτίωση, μετά από μερικές ημέρες. Εάν δεν είναι καλύτερα, μετά από 48 έως 72 ώρες, ο γιατρός θα του δώσει αντιβίωση και θα του κάνει κάποιες εξετάσεις. Εάν τώρα, παίρνει αντιβίωση αλλά δεν βελτιώνεται μετά από μερικές ημέρες, θα του αλλάξει το φάρμακο και ίσως χρειαστεί να εξετάσει πάλι το μωρό σας.
Εάν ο γιατρός χορηγήσει αντιβιοτικό, προσέξτε να το δώσετε για όλη την περίοδο που σας είπε, δηλαδή, μην το σταματήσετε νωρίτερα. Επίσης μετά από λίγες ημέρες, θα εξετάσει πάλι το μωρό για να διαπιστώσει πόσο καλά λειτούργησε το φάρμακο.
Πως μπορείτε να αποφύγετε μελλοντικές λοιμώξεις αφτιών;
Οι μολύνσεις αυτές δεν είναι μεταδοτικές, αλλά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, που συχνά προηγούνται και τις συνοδεύουν, είναι. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των μικροβίων είναι να πλένετε τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού συχνά, πάντα μετά τη χρήση της τουαλέτας, όταν αλλάζεται πάνα και πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του.
Μπορείτε επίσης:
Να είστε συνεπής στον εμβολιασμό του μωρού.
Τα εμβόλια, βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη του αφτιού. Για παράδειγμα, το εμβόλιο Hib έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην μείωση του αριθμού των λοιμώξεων του αφτιού στα μωρά, όπως επίσης και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.
Αν το μικρό σας έχει αρρωστήσει πολλές φορές από ωτίτιδα, ειδικά μετά από γρίπη, μιλήστε με το γιατρό σας, μήπως πρέπει να κάνει κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης. Βέβαια πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μηνών.
Θηλάζεται το μωρό σας τουλάχιστον για έξι μήνες.
Μελέτη από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ωτίτιδα. Πράγματι, ο κίνδυνος μολύνσεων του αφτιού, ήταν 70% μεγαλύτερος στα παιδιά που δεν θήλασαν.
Οι ωτορινολαρυγγόλογοι, πιστεύουν ότι η μητέρα μεταφέρει ορισμένα αντισώματα του ανοσοποιητικού στο μωρό της μέσω του μητρικού γάλακτος. Όμως αυτά τα αντισώματα φαίνεται ότι μειώνονται πολύ μετά από τους έξι μήνες.
Κρατήστε το μωρό σας μακριά από τον καπνό.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια μόλυνση στο αφτί, όπως επίσης και να παρουσιάσουν προβλήματα ακοής.
Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων του μέσου αφτιού και προβλήματα ακοής και ένα 62% υψηλότερο κίνδυνο αν η μητέρα τους καπνίζει. Επίσης το 86% των παιδιών που η μητέρα τους καπνίζει, έχουν πολλές πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για προβλήματα του μέσου αφτιού, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έχουν καπνιστές στο σπίτι τους.
Ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο που θα περάσει το μωρό στο σπίτι με έναν καπνιστή, μπορεί να το βλάψει σημαντικά και να αυξήσει τις πιθανότητες για μόλυνση στο αφτί. Ο καπνός του τσιγάρου φαίνεται να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολο για το μωρό σας να παλέψει μία μόλυνση.
Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει στο σπίτι σας και κρατήστε το μωρό μακριά από κάθε περιβάλλον καπνιστών.