Παιδί και τροφικές αλλεργίες
Εάν το μωρό σας έχει τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός του αντιδρά σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σαν να είναι βλαβερό. Όταν λοιπόν τρώει αυτό το συγκεκριμένο τρόφιμο, το σώμα του απελευθερώνει αντισώματα και άλλες ουσίες για να προστατευθεί και αυτό προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
Εκτιμάται ότι το 8% των παιδιών υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες. Εάν το μωρό έχει κάποια αλλεργία, αυτή θα εκδηλωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έφαγε τη συγκεκριμένη ουσία, ή μπορεί και ώρες αργότερα.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα του και να είναι κόκκινες κηλίδες, φαγούρα, χρόνιο έκζεμα ή οίδημα. Επίσης μπορεί να κάνει έμετο, να έχει κοιλιακούς πόνους ή διάρροια.
Τα περισσότερα παιδιά με τροφικές αλλεργίες έχουν ήπιες αντιδράσεις. Τα σοβαρά όμως αλλεργικά συμπτώματα παρουσιάζονται αμέσως. Μπορεί να έχει συριγμό, οίδημα της γλώσσας και του στόματος και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η αντίδραση που είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ονομάζεται αναφυλαξία.
Από τα πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία στα παιδιά είναι τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια (όπως ο τόνος, ο σολομός και ο βακαλάος) και τα οστρακοειδή (όπως ο αστακός, οι γαρίδες και τα καβούρια).
Εάν ο σύντροφός σας ή εσείς ή κάποιο πρόσωπο από την οικογένεια σας έχει αλλεργία σε τρόφιμα, είναι δυνατόν να το παρουσιάσει και το μωρό σας. Τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνούν μετά τα 5 χρόνια τους, αλλά μπορεί και να συνεχιστεί σε ορισμένα τρόφιμα όπως στα φιστίκια ή στα καρύδια.
Τι μπορεί να γίνει;
Μετά τους 4 με 6 μήνες αρχίζετε να δίνετε στο μωρό στερεά τροφή, πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να καθυστερήσετε να δώσετε στο μωρό αλλεργιογόνες τροφές ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Κάποια έρευνα έδειξε ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αλλεργίας στο μωράκι.
Όταν λοιπόν, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού σας, αρχίσετε να δίνετε στέρεα τροφή, περιμένετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν δώσετε κάτι καινούργιο. Αν υπάρξει αλλεργία θα εμφανιστεί μέσα σε αυτό το διάστημα.
Ξεκινήστε, δοκιμάζοντας ένα – ένα συστατικό, ώστε να είναι ευκολότερο να εντοπίσετε την αλλεργία.
Αν νομίζετε ότι το μωρό σας έχει κάποια αλλεργία, ο παιδίατρος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί το αλλεργιογόνο τρόφιμο.
Εάν τώρα διαγνωστεί με τροφική αλλεργία, βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει όλα όσα χρειάζονται για να προστατεύσετε το παιδί σας όπως το πως πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και πώς να αναγνωρίζετε τα πρώτα σημάδια της αλλεργίας.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αλλεργίας. Και να έχετε πάντα μαζί σας το κατάλληλο φάρμακο που σταματά την αναφυλαξία.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που φροντίζει το παιδί σας να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει στη περίπτωση που αυτό εκδηλώσει αλλεργία. Και ασφαλώς ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να του δώσει. Γι' αυτό και θα πρέπει να ενημερώσετε τις δασκάλες του παιδιού σας από την αρχή της σχολικής χρονιάς ώστε να γνωρίζουν όλες τις αλλεργείες του παιδιού σας.