Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο

Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο

Αυτή η πολύ δύσκολη -ακόμη και να την προφέρουμε- κατάσταση του νεογέννητου μωρού, ακούγεται τρομακτική, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι. Τα μωρά που γεννιούνται με συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο έχουν περιορισμένη κινητικότητα στο λαιμό τους, με αποτέλεσμα το κεφάλι τους να γέρνει προς τη μία πλευρά.

Με τη κατάλληλη θεραπεία, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τα περισσότερα μωρά ανακτούν την πλήρη κινητικότητα του αυχένα τους μέσα σε λίγους μήνες.

Τι είναι το συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο;

Ένα στα 300 μωρά, γεννιέται ή αναπτύσσει συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλάγια κλίση του κεφαλιού προς την πλευρά του προβλήματος ενώ το πηγούνι στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά. Αυτό φαίνεται πολύ άβολο για τους μεγάλους, όμως ευτυχώς δεν είναι επώδυνο για το μωρό.

Torticollis

Τι προκαλεί το συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο;

Προκαλείται όταν ο μυς που τρέχει κατά μήκος των δύο πλευρών του λαιμού (στερνοκλειδομαστοειδής ή SCM) παρουσιάζει μονόπλευρη σύσπαση. Αυτή η σύσπαση ή σύσφιξη μπορεί να συμβεί εάν το μωρό είναι σε μία ασυνήθιστη ή στενόχωρη θέση στη μήτρα, όμως δεν είναι πάντα σαφές γιατί μερικά μωρά γεννιούνται με ραιβόκρανο και άλλα όχι.

Η χρήση λαβίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να το προκαλέσει συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εκ γενετής συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο μπορεί να προκληθεί από μία άλλη κατάσταση όπως μία ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης, νανισμό ή διαταραχή στην ανάπτυξη των οστών.

Ποιο μωράκι κινδυνεύει από συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο;

Επειδή, πολύ πιθανόν, η κατάσταση αυτή προκαλείται από την στενόχωρη εμβρυακή θέση, τα μεγαλύτερα, πιο βαριά μωρά και τα δίδυμα, έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συγγενούς μυϊκού ραιβόκρανου;

Εάν το κεφάλι του μωρού σας φαίνεται να γέρνει πάντα προς τη μία πλευρά ή αν παρατηρήσετε ότι δεν μπορεί να σας παρακολουθήσει καθώς κινείστε από τη μία πλευρά του προς την άλλη, μπορεί να έχει δυσκολία στην κίνηση του λαιμού του.

Επίσης, αν έχει συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο μπορεί να παρατηρήσετε ένα μικρό ακίνδυνο εξόγκωμα στην πλευρά του λαιμού, που βρίσκεται ο κατεστραμμένος μυς.

Μην ανησυχήσετε, το εξόγκωμα αυτό θα φύγει μόνο του, πριν το μωρό σας γίνει δύο ετών. Πολλά μωράκια με το πρόβλημα αυτό, περίπου το 90%, έχουν ασύμμετρο σχήμα του κεφαλιού τους, που ονομάζεται πλαγιοκεφαλία. Φαίνεται ότι το πλάγιο ή πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού είναι πιο επίπεδο από το υπόλοιπο. Επίσης μερικά μωρά παρουσιάζουν μία ελαφρά ασυμμετρία στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Όμως με την κατάλληλη θεραπεία θεραπεύονται και οι δύο αυτές καταστάσεις.

Ποια η διάγνωση και η θεραπεία του συγγενούς μυϊκού ραιβόκρανου;

Ο παιδίατρος κάνει τη διάγνωση στις πρώτες έξι έως οκτώ εβδομάδες της ζωής του μωρού. Θα εξετάσει το λαιμό και κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει ακτινογραφία, αν υπάρχει υποψία συγγενούς μυϊκού ραιβόκρανου. Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως για να αποφευχθεί η μόνιμη ασυμμετρία και η πλαγιοκεφαλία, όπως επίσης και η περιορισμένη κίνηση του κεφαλιού.

Ο γιατρός θα σας δείξει μερικές ήπιες ασκήσεις stretching για να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι σφιχτοί μυς του λαιμού.

Επίσης, ο φυσιοθεραπευτής θα βοηθήσει πολύ το μωρό σας με ασκήσεις τεντώματος και ενδυνάμωσης, σε τακτική βάση. Ο παιδίατρος και ο φυσιοθεραπευτής θα συμβουλεύσουν τους γονείς να βάζουν το μωράκι τους μπρούμητα για να δυναμώσουν οι μυς του αυχένα.

askisi2

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το μικρούλι σας να γυρίζει το κεφαλάκι του προς την αδύνατη πλευρά του. Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα στην κούνια του με το κεφάλι να βλέπει τον τοίχο, και αφήστε το να προσπαθήσει να γυρίσει από την άλλη πλευρά για να δει το δωμάτιο, εσάς ή το θορυβώδες, με έντονα χρώματα, παιχνίδι που κρατάτε. Επίσης βάλτε το να κοιμηθεί ανάσκελα με το κεφάλι τοποθετημένο στην αντίθετη πλευρά της κλίσης.

askisi1

Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν έχει βελτιωθεί μέσα σε ένα χρόνο, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει μία χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης του μυ, που εκτελείται από ορθοπεδικό χειρούργο για να αποκατασταθεί πλήρως η κίνηση του κεφαλιού και του λαιμού στο μωρό σας.